Τον ΣΥΝ «φωτογραφίζει» ως υπαίτιο για το «Βατερλώ» στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του ΣΥΝ με τους συμμάχους του στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ψύχραιμοι παρατηρητές των εξελίξεων στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο τον τελευταίο καιρό δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, ακόμα και το χειρότερο. Με την κλιμακούμενη επιδείνωση στις σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ -που προσωποποιήθηκε στη διαμάχη Τσίπρα – Αλαβάνου- δεν είναι απίθανο ή να διαλυθεί η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με αποχώρηση του ΣΥΝ από αυτόν ή η διάσπαση του ΣΥΝ εάν τελικά επικρατήσει η λογική της μεταφοράς του κέντρου λήψης των αποφάσεων σε μία (εκλεγμένη;) γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε ερήμην του ΣΥΝ ένα κείμενο αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο προκάλεσε την οργή της Κουμουνδούρου, αφού στην ουσία το κείμενο αποτελούσε μια επίθεση στον ΣΥΝ με παρέμβαση μάλιστα στα εσωτερικά του κόμματος. Οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ -εκτός του ΣΥΝ- υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές «ένα τμήμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβαλε στην κοινή μας προσπάθεια», φράση που αποτελεί ευθύ υπονοούμενο για την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ (Κουβέλης, Παπαδημούλης κ.ά.). Όπως ήταν φυσικό, αυτή η άποψη προκάλεσε την οργή όχι μόνο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αλλά και της -υπό τον Α. Τσίπρα- πλειοψηφίας του ΣΥΝ η οποία ζήτησε να σταματήσει η προώθηση του κειμένου και να επανεξεταστούν από κοινού οι εκτιμήσεις για το πρόσφατο αποτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως οι σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ «στύλωσαν τα πόδια» και δεν δέχθηκαν καμία ουσιαστική αλλαγή στις εχθρικές για τον ΣΥΝ εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Η εξέλιξη αυτή έχει εξ αντανακλάσεως δημιουργήσει ένα κλίμα συνεννόησης και συσπείρωσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, αφού τόσο στο Αριστερό Ρεύμα που πλειοψηφεί και στηρίζει τον Α. Τσίπρα όσο και στην αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα δημιουργείται πλέον η πεποίθηση ότι επιχειρείται μεθοδευμένα η αποδυνάμωση του ΣΥΝ με την ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Α. Αλαβάνο. Όλες οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ τονίζουν ότι το κόμμα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον -εκ των πραγμάτων- ηγετικό του ρόλο μέσα στη συμμαχία και να μετατραπεί σε μια απλή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αποφάσισε να συγκροτήσει δική της επιτροπή που θα αποτιμήσει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα με πόρισμα το οποίο θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή. Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που δημιουργείται είναι ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν όλες οι εσωκομματικές τάσεις.

Μάλιστα, προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα, ο ΣΥΝ ανέβαλε την Κεντρική Επιτροπή που ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβαλε για μία εβδομάδα τη σύγκλιση του Πανελλαδικού Σώματος που είχε προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιουλίου και στο οποίο θα γινόταν αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Πλέον, με αφορμή τις «εικονικές παραιτήσεις» του Α. Αλαβάνου τις προηγούμενες μέρες με πρόσχημα το εκλογικό αποτέλεσμα, ο χώρος μπαίνει σε νέα δοκιμασία, αφού διαμορφώνεται μια κατάσταση «παράλληλων κόσμων» ανάμεσα στον ΣΥΝ και τους συμμάχους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δοκιμασία αυτή θα ενταθεί τις επόμενες μέρες όταν θα συγκληθούν τα πολιτικά όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα σημειώσει ύφεση λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου θα είναι για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σφοδρές καταιγίδες, αφού για τότε προγραμματίζεται η σύγκλιση του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει αποφάσεις για την οργανωτική του μετεξέλιξη.

Φυσικό είναι οι αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος να έχουν προκαλέσει απογοήτευση στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές ότι πρέπει να μπει ένα «φρένο», γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο στις επικείμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζήσουν τις εποχές του «μπαίνουμε, δεν μπαίνουμε στη Βουλή».


Σχολιάστε εδώ