Τελεσίγραφο στην Τουρκία: ή παίρνετε πίσω τους λαθρομετανάστες ή γιοκ Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επιτυχία συνίσταται στα εξής:

• Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών.

• Κατανόησε πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις επί του μέγιστου αυτού προβλήματος.

• Υπογράμμισε με τον πιο κατηγορηματικό και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης τρόπο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς η ΕΕ έχει υποχρέωση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα φύλαξης αυτών των συνόρων.

• Αναγνώρισε όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τις σοβαρότατες ευθύνες της Τουρκίας λόγω της μη τήρησης στην πράξη της συμφωνίας για την επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών.

• Συνέδεσε άμεσα την υποχρέωση της Τουρκίας για την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την ευρωπαϊκή της πορεία. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία, που ήρθε αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία η Τουρκία κατονομάζεται ρητά, μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπαρό την περασμένη Πέμπτη, ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρ. Παυλόπουλο, με τις οποίες χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ελληνικής Δημοκρατίας» τα «ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα» και τάχτηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του «καλύτερου ελέγχου των παράνομων αναχωρήσεων απ’ τα τουρκικά παράλια».

Και αυτό ήταν επί χρόνια το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά. Δηλαδή αφενός η κατανόηση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απ’ τα «ανεξέλεγκτα κύματα» λαθρομεταναστών και αφετέρου η παροχή βοήθειας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, που παίζει ένα ρόλο έως και ύπουλο εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας τους δυστυχείς παράνομους μετανάστες.

Επί των προαναφερθέντων θεμάτων είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που έκαναν μετά την επίσκεψή τους σε παραμεθόριες ελληνικές περιοχές οι Ζακ Μπαρό και Πρ. Παυλόπουλος, ορισμένες εκ των οποίων σταχυολογούμε:

• «Η παρουσία του FRONTEX σημαίνει προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτήν τη στιγμή ο FRONTEX προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης που είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι απροκάλυπτα πλέον η Τουρκία δεν σέβεται τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών, που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται και απ’ τις δυνάμεις του FRONTEX, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μαρτυρίες τους, ότι μιλάμε για τουρκικά πληρώματα τα οποία κάνουν αυτού του είδους το δουλεμπόριο».

• «Είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας που έχει υπογράψει, διότι ουσιαστικά η συμφωνία αυτή είναι εκτελεστική συμφωνία στη συνέχεια του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το

Άσυλο. Για εμάς λοιπόν, ως Ελλάδα, πρέπει να τονίσω ότι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας συνιστά παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου η οποία εμποδίζει την οποιαδήποτε πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ως προς τις διαπραγματεύσεις της».

• «Κατά το σύμφωνο, η Ευρώπη έχει ως σύνορα, εξωτερικά βεβαίως, τα σύνορα των κρατών μελών. Ευρωπαϊκά είναι τα σύνορα τα οποία καθορίζει κάθε κράτος μέλος κυριάρχως και η Ευρώπη έχει υποχρέωση μαζί με τα κράτη μέλη βεβαίως, να προστατέψει τα σύνορα αυτά».

• «Θα χρηματοδοτηθεί βοήθεια στην Τουρκία, αλλά δεν είναι δυνατό να δεχτούμε αυτό που κάνει η Τουρκία, δηλαδή σήμερα να κλείνει τα μάτια σε όλη τη διακίνηση ανθρωπίνων όντων, να εκμεταλλεύεται όλους τους υποψήφιους μετανάστες και ουσιαστικά να τους στραγγίζει από κάθε οικονομία τους».

• «Να βοηθήσουμε την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι έχει και καθήκοντα και βεβαίως πρέπει να εποπτεύει καλύτερα όλα τα δίκτυα διακινητών που συχνά έχουν και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και εκμεταλλεύονται τα διάφορα θύματα».


Σχολιάστε εδώ