Στο τραπέζι ο τίτλος και ο σταθμός

Τα εκατοντάδες μηνύματα οργής από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της εφημερίδας της κεντροδεξιάς παράταξης αντιμετωπίστηκαν με προβληματισμό. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ότι αν είναι να σωθεί η εφημερίδα, πρέπει να γίνει κάτι αμέσως, «τώρα που γυρίζει» και η αξία του «Ελεύθερου Τύπου», ως συνάρτηση της εμβέλειας και του αναγνωστικού της κοινού, παραμένει υψηλή.

Πολύ περισσότερο που οι εκδότες, αποτιμώντας την κατάσταση ανταγωνιστικά, είναι φανερό πως δεν θέλουν να βρεθεί λύση επανέκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου», για να καρπωθούν τους αναγνώστες και τα διαφημιστικά έσοδά του. Τα μεγέθη εν καιρώ κρίσης δεν είναι αμελητέα. 25.000 αναγνώστες κατά μέσον όρο στην καθημερινή έκδοση και 80.000 στο κυριακάτικο φύλλο, καθώς και 13 εκατομμύρια έσοδα από διαφημίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι εκδότες έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για μεμονωμένα κομμάτια της έκδοσης του

«Ελεύθερου Τύπου», όπως συγκεκριμένα ένθετα, και ενεργώντας έξυπνα προσπαθούν να εξασφαλίσουν την «καρδιά» των ενθέτων αυτών, δηλαδή τους ανθρώπους που τα έβγαζαν, κάνοντας προτάσεις να τους πάρουν για την έκδοση παρόμοιων εκδόσεων.

«Εναλλακτικός Τύπος»

από τους εργαζόμενους

Τα γεγονότα πάντως ήταν σαρωτικά.

Οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου» και του ραδιοφωνικού σταθμού City παραμένουν στο κτίριο του Blue land στο Μαρούσι. Την Τρίτη κυκλοφόρησε ένθετο στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Αυγή» το οκτασέλιδο «Εναλλακτικός Τύπος» των εργαζομένων της εφημερίδας, καθώς και ένα δισέλιδο με τον ίδιο τίτλο στην αθλητική εφημερίδα «SportDay».

Στο κτίριο άρχισε η διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις με τον εκκαθαριστή, ενώ ετέθη το ζήτημα του τίτλου της εφημερίδας μετά τη νέα ανακοίνωση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Στη νέα ανακοίνωση το ζεύγος, επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή του πρόθεση να εξέλθει από τα media, έβαλε στις εξελίξεις το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, ενώ ξεκαθάρισε ότι, αν πουληθεί ο τίτλος, το τίμημα θα μοιραστεί στους εργαζόμενους.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε μεν επικοινωνιακό τρικ, αλλά έμπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη επιχειρηματικά μέτωπα κινούνται και συζητούν για την απόκτηση του τίτλου, ανησυχούν ωστόσο γιατί αυτό περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Στη Ρηγίλλης ψάχνουν διέξοδο

Στα γραφεία της ΝΔ έγιναν επανωτές συσκέψεις, χωρίς προς το παρόν να έχει προκύψει κεντρική γραμμή, ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο δηλώθηκε μέσα από τη Βουλή, από χείλη υπουργών, η απαξίωση τόσο της εφημερίδας όσο και των εργαζομένων της. Δόθηκε μάλιστα, μέσω άλλων δημοσιογραφικών κέντρων, το πράσινο φως για την επιχείρηση απαξίωσης, με επιχείρημα ότι οι απολυμένοι του «Ελεύθερου Τύπου» δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους άλλους ανέργους της αγοράς και έτσι θα αντιμετωπιστούν. Σ’ αυτήν τη φάμπρικα εντάσσονται και επιχειρήματα που χαρακτηρίζονται «προβοκάτσια» όπως ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι της Γιάννας είχαν δεύτερη δουλειά! Κάτι εντελώς ανυπόστατο, αφού είναι γνωστό πως από το 2007 και μετά η Γιάννα Αγγελοπούλου απαιτούσε από τους εργαζομένους της να εγκαταλείψουν τυχόν άλλες δουλειές που είχαν για να δουλέψουν μόνο στον «Ελεύθερο Τύπο». Το σχέδιο αποκλειστικότητας είχε μάλιστα παρουσιαστεί και στην ΕΣΗΕΑ, αλλά απορρίφθηκε. Την ίδια ώρα διοχετεύεται στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι ελήφθη απόφαση από τη Ρηγίλλης να πάρει τον χαρακτηρισμό της «ναυαρχίδας» της Κεντροδεξιάς η εφημερίδα των Α. Γ. Κουρή και Ν. Χατζηνικολάου, «Real News», εκτίμηση που ενίσχυσαν οι κινήσεις της κυριακάτικης εφημερίδας η οποία ενέταξε τον Χρήστο Πασαλάρη στο δυναμικό της και παράλληλα πήρε ως ένθετο το περιοδικό «Harper’s Bazaar» των Αττικών Εκδόσεων, που κυκλοφορούσε με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Μαξίμου και επιχειρηματίες

σε ανοιχτή γραμμή

Και ενώ ομάδες επιχειρηματιών που βολιδοσκοπήθηκαν από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, έδωσαν την απάντηση πως υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά μετά την εκκαθάριση, σε περιφερειακό πολιτικό επίπεδο εξελίσσονται άλλες πρωτοβουλίες. Γράφτηκε ήδη πως ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, έχοντας την υποστήριξη επιχειρηματία -λέγεται πως είναι ο εφοπλιστής Π. Παππάς- σκοπεύει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του τίτλου.

Ο ίδιος όμως διέψευσε τη σχετική πληροφορία όπως κατεγράφη στο μπλογκ pressmmme. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Γιώργος Κύρτσος, με άλλη ομάδα επιχειρηματιών. Ακούγονται επίσης επιχειρηματίες όπως ο Π. Κυριακίδης, ο Λ. Λαυρεντιάδης, ο Μαρινάκης, ο οποίος χτυπάει και την πόρτα του Ολυμπιακού και ήδη διαθέτει το 25% του ΣΚΑΪ, αλλά και ο Ε. Μυτιληναίος.

Όλοι τους, είτε συζήτησαν με κυβερνητικά στελέχη είτε με δημοσιογραφικά, διερευνούν το ενδεχόμενο να κερδίσουν την ισχύ που είχε ο

«Ελεύθερος Τύπος» ως μεγάλη εφημερίδα. Ένα από τα προβλήματα που ευθέως τίθεται, ως πρόσχημα πολλές φορές, είναι ότι δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το (ακριβό) προσωπικό της Γιάννας Αγγελοπούλου. «Είδατε το μισθολόγιο;» είναι μια ερώτηση που κυκλοφορεί ευρύτατα τις τελευταίες μέρες. Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από μη δημοσιογράφο που αφελώς αναρωτήθηκε φωναχτά: «Είδατε το μισθολόγιο των ”golden boys” των άλλων εκδοτών;».

«Τα δίνουμε…

χωρίς αντάλλαγμα»

Την περασμένη Δευτέρα ως απάντηση στη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου από τον κυριακάτικο Τύπο, καταχώρισαν στις εφημερίδες νέα επιστολή στην οποία εμφανώς δηλώνεται η ενόχληση του επιχειρηματία για τα όσα του προσάπτουν πρώην φίλοι, ευεργετηθέντες και σημερινοί ανταγωνιστές του στον χώρο του Τύπου.

«Πιστεύοντας πάντοτε βαθιά ότι ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι βαρύτατα ζημιογόνο για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να γεννά ερωτήματα και να οδηγεί σε παρανοήσεις, η θέση σε λύση και εκκαθάριση των εταιρειών του ”Ελεύθερου Τύπου” και του ραδιοσταθμού City

ήταν μια οδυνηρή αλλά αναγκαστική απόφαση. Οδυνηρή και για τους εργαζομένους, αλλά και για εμάς», γράφουν στην ανακοίνωση. Και συνεχίζουν: «Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και ακούγονται σενάρια και υποθέσεις ότι δήθεν η απόφασή μας είναι αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών για πώληση του ”Ελεύθερου Τύπου” και του City, απαλλαγμένων από υποχρεώσεις, με σκοπό το οικονομικό όφελος. Μεγάλη πλάνη. Ούτε κρυφά σχέδια υπήρξαν ποτέ, ούτε υπάρχουν. Ούτε κρυφά σχέδια για πώληση υπάρχουν, ούτε κρυφοί αγοραστές έχουν βρεθεί όπως πολλοί ισχυρίζονται». Με αυτό το σκεπτικό δήλωσαν πως αν δεν πουληθεί ο τίτλος της εφημερίδας θα προσφερθεί στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και η άδεια του ραδιοσταθμού City 99,5 θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αν ο τίτλος της εφημερίδας πουληθεί, «το οποιοδήποτε έσοδο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων».

«Το ακούμε με προσοχή»

Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε νέα αναστάτωση, προκαλώντας και αντίδραση από τους εργαζομένους. Σε ψήφισμά τους την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως «η νέα θέση για την πώληση του τίτλου προς όφελος των εργαζομένων ή επιστροφής του στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, προηγούμενο ιδιοκτήτη των δύο εφημερίδων, κινείται περισσότερο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ωστόσο την ακούμε με προσοχή. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δίνει λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν τόσο την ιδιοκτησία της οικογένειας Αγγελοπούλου όσο και τη διοίκηση του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη συνυπεύθυνους για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το αβέβαιο μέλλον των δύο εφημερίδων.

Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι και οι εφημερίδες κλειστές. Η μετάθεση ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη και η παραπομπή των όποιων λύσεων μέσω της διαδικασίας της εκκαθάρισης ενταφιάζουν το μέλλον των εφημερίδων και των εργαζομένων σε αυτές».

Αδειάστε μας τη γωνιά!

Μετά τη δεύτερη συνάντηση διαπραγματεύσεων για τις απολύσεις όλου του προσωπικού η εταιρεία του «Ελεύθερου Τύπου», που είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης, έστειλε αιφνιδιαστικά μήνυμα να εγκαταλειφθεί το κτίριο! Με πρόσχημα την «οικονομία» στα φώτα στο Blue land, οι εργαζόμενοι άκουσαν την εντολή πως πρέπει να πάνε σπίτι τους.

Η απάντηση ήταν άμεση. Κανείς δεν απολύθηκε και θεωρούνται ακόμη εργαζόμενοι στην υπό εκκαθάριση εταιρεία. Τόνισαν μάλιστα πως το επιχείρημα της οικονομίας είναι πρόσχημα που χρησιμοποιείται απέναντι στην ισχυρή συσπείρωση των εργαζομένων που απαιτούν τη δουλειά τους πίσω.


Σχολιάστε εδώ