Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Ό,τι κάνει η αγορά μας, ό,τι επιδόσεις κι αν καταγράφει ο δείκτης, το οφείλει στους γνωστούς, στους συνήθεις «υπόπτους». Και σε μια μετοχή που, αν μη τι άλλο, κινείται ολοένα και πιο… αλλοπρόσαλλα!
Τα καλά (;) νέα είναι πως όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ο δείκτης κρατούσε με χαρακτηριστική άνεση το «ψυχολογικό» όριο των 2.200 μονάδων. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό επετεύχθη αρχικώς με την… αρωγή των τραπεζικών τίτλων (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank κατά κύριο λόγο) και στη συνέχεια με τη ΔΕΗ να «σπάει τα κοντέρ» την Τετάρτη, συνεπικουρούμενη από τους τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ελλάκτωρα.
Κι όλα αυτά παρά τη «φιλότιμη» προσπάθεια των πωλητών στους τίτλους του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, που κλείνουν αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με ανεκτέλεστα εκατοντάδες κομμάτια!
Τα παράδοξα συνεχίζονται και με μια δεύτερη ματιά. Αίφνης, ο τίτλος που έστειλε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.230 μονάδες την Τετάρτη ήταν ο ίδιος που πίεσε όσο δεν παίρνει –πτωτικά, εννοείται– την αγορά μόλις την προηγουμένη! Ο λόγος για τη ΔΕΗ, φυσικά. Επίσης, αρκετά «κρατικόχαρτα» εκπλήσσουν με την υστέρησή τους, εκεί που τις προηγούμενες εβδομάδες συντηρούσαν παντί τρόπω την ανοδική τροχιά της αγοράς. Και όχι, γι’ αυτές τις μετοχές ΔΕΝ ήρθε ακόμα η ώρα της ρευστοποίησης. Όσοι πουλάνε, όμως, συχνά το κάνουν συντονισμένα, με πολλά κομμάτια σε κάθε εντολή, με δυο λόγια είναι μεγάλοι παίκτες, που περισσότερο από το να αποκομίσουν τις όποιες υπεραξίες τους ενδιαφέρονται να μην είναι «ανοιχτοί» τις επόμενες ημέρες. Γιατί; … Και γιατί τελικά όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές του 20άρη κινήθηκαν σε ρηχά νερά; Με πρώτες τις μετοχές του Δημοσίου;
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που εμφανώς λείπει αυτές τις ημέρες από την αγορά μας είναι ο… ενθουσιασμός όσων δραστηριοποιούνται. Κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο, στις συναλλαγές που μειώνονται διαρκώς. Κι εδώ κάπου αρχίζουν τα σενάρια!
Υπάρχουν λοιπόν εκείνοι που ισχυρίζονται πως ακόμα και σήμερα –και πολύ περισσότερο μέρα με τη μέρα, καθώς ο τζίρος βαίνει διαρκώς μειούμενος– υπάρχει μια μεγάλη μερίδα επενδυτών, όχι μόνο μικρομεσαίων επενδυτών αλλά και μεγάλων παικτών, που παραμένουν εκτός αγοράς ή ανενεργοί. Οι οποίοι, πάντως, προφανώς και θα ενδιαφέρονταν να τοποθετηθούν και να επενδύσουν. Πώς θα γίνει αυτό όμως;
Υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν πως ίδιες πιθανότητες έχει το σενάριο περαιτέρω διόρθωσης με το σενάριο της σταθεροποιητικής κίνησης. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως ελάχιστοι είναι αυτοί που «βλέπουν» περαιτέρω άνοδο και, πάντως, ακόμα κι αυτοί που εκτιμούν πως η άνοδος θα συνεχιστεί, θεωρούν ως ανώτατο όριο κίνησης του δείκτη για το καλοκαίρι τις 2.500 μονάδες.
Συνεπώς η μεσοπρόθεσμη τάση δεν μοιάζει να ευνοεί τους… αναποφάσιστους.
ΥΓ.: «Διατηρώντας ισορροπημένες θέσεις ρευστότητας και μετοχών, θα επιδιώκαμε μια όσο το δυνατόν συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου για τον χρηματιστηριακό Ιούλιο». Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους επαγγελματίες είναι η συγκεκριμένη έκθεση-σύσταση γνωστής ΑΧΕ προς τους πελάτες της. Ημέρα Τετάρτη κυκλοφόρησε…