Σκληρή κριτική στην ΕΙΗΕΑ

Το καμπανάκι στην ΕΙΗΕΑ χτύπησαν οι εργαζόμενοι. Σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, αλλά και εργαζόμενοι, έθεσαν το ζήτημα του λουκέτου στην εφημερίδα, αλλά και συνολικά της κρίσης στον Τύπο, ζητώντας τη διακοπή κάθε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά των εργοδοτών που τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις. Η επίσημη απάντηση ήταν «θα μεταφερθεί». Εκεί, σύμφωνα και με το
μπλογκ των εργαζομένων, έγινε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση της κρίσης.
«Έγινε φανερό», γράφουν οι εργαζόμενοι, «πως οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις δικές τους εσωτερικές και ανταγωνιστικές σχέσεις ως πρόσχημα για να αποφύγουν οποιαδήποτε κίνηση, έστω και για έναν πρώτο διάλογο για τα ζητήματα της κρίσης, της ενημέρωσης και της κρίσης της αγοράς». Ακόμη πως «επισημάνθηκε το γεγονός ότι τη στιγμή που κλείνουν εφημερίδες, γίνονται απολύσεις και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με επιχείρημα την ”ελεύθερη αγορά σε κρίση”, δεν είναι δυνατόν να περνάνε από την πίσω πόρτα και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση διατάξεις υπέρ των εργοδοτών». Η άποψη των εργαζομένων ήταν πως «αν θέλουν οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες να προφυλάξουν το ”προϊόν τους”, όπως λένε, ας έρθουν να συζητήσουν για τον ρόλο της ενημέρωσης και τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ.
Όχι να αποφασίζουν πώς θα ”φουσκώσουν” ακόμη περισσότερο τις εκδόσεις τους με προϊόντα σούπερ μάρκετ και θα απολύσουν συντάκτες στο όνομα της οικονομικής κρίσης».
Η ΕΙΗΕΑ βρίσκεται σε φάση διάλυσης και μάλιστα κορυφαίοι εκπρόσωποί της επιρρίπτουν προσωπικά την ευθύνη στον Θέμη Αλαφούζο, μετά και την ιστορία της απόσυρσης της διάταξης για το «2%». Από την άλλη πλευρά όμως δημιουργήθηκε μια γραμμή έκτακτης ανάγκης στην οποία συμμετέχουν οι Σ. Ψυχάρης, Φ. Μπόμπολας, Θ. Αλαφούζος, αλλά και κορυφαία στελέχη των εφημερίδων, ζητώντας να μη γίνουν απεργίες, χωρίς όμως να δεσμεύονται για τίποτα!


Σχολιάστε εδώ