Σε πολιτική ομηρία…

ΣΤΟΝ… ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ του Χριστοφοράκου κινείται η πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η πολύωρη κατάθεσή του στη γερμανική Δικαιοσύνη συνοδεύθηκε από ένα κύμα διαρροών, διανθισμένων με απειλές, τελεσίγραφα και υπαινιγμούς για στοιχεία (έγγραφα, CD κ.ά.) που εμπλέκουν στο σκάνδαλο το μισό ελληνικό Κοινοβούλιο! Στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα «άγριο παζάρι», καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζήμενς καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα αποφασίσει τελικά η εισαγγελία του Μονάχου ως προς το θέμα αυτό. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, ελπίζοντας ενδόμυχα σε αποκαλύψεις που θα εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ.

ΕΚΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ προβληματισμός σχετικά με την τροπή που θα πάρει το θέμα του Θεόδωρου Τσουκάτου, μετά και τις καταθέσεις των πρώην ταμιών του κόμματος ότι ο τελευταίος τούς πήγαινε μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν από πού προέρχονταν. Στην απολογία του ο κ. Τσουκάτος επέμεινε στις αρχικές του απόψεις ότι τα χρήματα που πήρε από τη Ζήμενς πήγαν στα ταμεία του κόμματος. Ο αρμόδιος ανακριτής τον άφησε ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, επιβάλλοντάς του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στο υπόμνημά του ο κ. Τσουκάτος αναφέρει ότι στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν «διπλά βιβλία» και στα επίσημα δεν αναφέρονταν ποτέ τα μεγάλα ποσά που έδιναν επιχειρηματίες ή εταιρείες. Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, που σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα επίσημα (μόνο) βιβλία. Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών ούτως ώστε ο πολιτικός κόσμος να απεμπλακεί από τη σκιά που ρίχνουν οι «διαρροές» του κ. Χριστοφοράκου. Η υπόθεση φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια και, κατά τα φαινόμενα, μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας θα διεξαχθούν και οι επόμενες εκλογές. Εθνικές αυτήν τη φορά…

Πιο γρήγορα

ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ από το αναμενόμενο φαίνεται ότι θα πάμε τελικά στις κάλπες, καθώς, μετά το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται, κατά την πάγια συνήθειά του, να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε υποψήφιος είναι εκ νέου ο Κάρολος Παπούλιας είτε άλλο πρόσωπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι η στάση του, πρώτα εκλογές, μετά εκλογή Προέδρου, αποτελεί ανεπίτρεπτο ευτελισμό των θεσμών. Παράλληλα άσκησε κριτική και στον Περισσό για την άρνησή του να πάρει μέρος σε μια κορυφαία διαδικασία του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας. Συμπερασματικά, δεν υφίσταται πλέον η απαραίτητη πλειοψηφία (των 180 εδρών) για την εκλογή Προέδρου τον προσεχή Μάρτιο, οπότε θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη «φούντωσαν» τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, αλλά δεν απέκλεισε να γίνουν και νωρίτερα.

ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα για την κυβέρνηση αυτό της παράνομης λαθρομετανάστευσης, το οποίο αποτελεί πλέον προτεραιότητα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αρμόδιος Επίτροπος Ζακ Μπαρό ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο και ενημερώθηκε πλήρως για την έκταση του προβλήματος. Ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη της Κοινότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ απηύθυνε συστάσεις προς την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για την επανεισδοχή των μεταναστών. Ο Κώστας Καραμανλής συζήτησε το θέμα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Ντόρα Μπακογιάννη με τον τούρκο ομόλογό της Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

Και νέα μέτρα…

ΠΡΙΝ… ΚΑΘΙΣΕΙ η σκόνη των φορολογικών μέτρων (σε καύσιμα, ακίνητα, ΙΧ κ.ά.) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νέο πακέτο για το προσεχές φθινόπωρο. Ο κ. Παπαθανασίου έκανε λόγο για διαρθρωτικά μέτρα, όπως π.χ. η βελτίωση του μηχανισμού για τους φορολογικούς ελέγχους, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών, η καθιέρωση νέου μισθολογίου για νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο και η αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τις αναπηρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την κρίση. Διαφωνεί με τα νέα μέτρα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ξεκαθάρισε όμως ότι θα τα υπερψηφίσει στη Βουλή.

ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και υπογείων, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος, αν θέλουν να αποφύγουν βαρύτερα πρόστιμα στο μέλλον.

Μετασεισμοί

ΟΙ… ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ από το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δείχνει να «παγιώνεται» το κακό κλίμα στις σχέσεις Αλαβάνου – Τσίπρα. Ο πρώτος επιμένει στην άποψή του περί ενσωμάτωσης του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δεύτερος αντιδρά και χαρακτηρίζει καταστροφική την κριτική που γίνεται μέσα στο κόμμα για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κάναμε λάθη, αλλά δεν θα διαλύσουμε και το μαγαζί», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Τσίπρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η Ιουλίου η Ελλάδα ζει μέρες… τσιγαροαπαγόρευσης! Το κάπνισμα απαγορεύεται πλέον σε όλους τους δημόσιους χώρους, καταστήματα, επιχειρήσεις και κέντρα διασκέδασης οφείλουν να διαθέτουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, ενώ οι παραβάτες του νόμου απειλούνται με βαριά πρόστιμα. Δεν λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες ότι το μέτρο εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστική προεργασία. Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος προανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για το φθινόπωρο και απαγόρευση στις διαφημίσεις τσιγάρων.


Σχολιάστε εδώ