ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ Ή ΜΗΝΑΣ-ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ;

Οι πόλεις άρχισαν ήδη από το τέλος Ιουνίου να αδειάζουν για τις καλοκαιρινές διακοπές, κι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία μέρα του Αυγούστου. Αίφνης, η πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου θα κάνει τις πόλεις και κυρίως την Αθήνα διαφορετικές, ο κόσμος θα αρχίσει να επιστρέφει και έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου θα έχουν επιστρέψει όλοι. Ή οι περισσότεροι, μια και τα σχολεία αρχίζουν.

Την ίδια εποχή ο Κώστας Καραμανλής θα έχει πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο ή το πολύ αρχές Οκτωβρίου, μια και λίγο αργότερα θα αρχίσει η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η συζήτησή του στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται πάντα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και, αν έχουμε φτάσει εκεί χωρίς εκλογές, τότε δεν έχει νόημα να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές αμέσως μετά τις γιορτές, μια και τον Μάρτιο ξεπροβάλλει το ανυπέρβλητο εμπόδιο της μη συμφωνίας των κομμάτων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έτσι, είναι μάλλον λογικό οι εκλογές να γίνουν ή τον Σεπτέμβριο ή τον Μάρτιο του 2010, με αφορμή τη μη συμφωνία στο πρόσωπο που θα καταλάβει το υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα. Θυμίζουμε ότι αυτή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η Νέα Δημοκρατία έχει 151 βουλευτές συν τον ανεξάρτητο πλέον Π. Τατούλη, το ΠΑΣΟΚ 102 βουλευτές, το ΚΚΕ 22, ο ΣΥΡΙΖΑ 14 και ο ΛΑΟΣ 10. Το ΠΑΣΟΚ έχει διευκρινίσει ότι προέχει να φύγει αυτή η κυβέρνηση και δηλώνει ότι δεσμεύεται να ψηφίσει τον σημερινό Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια (αν και ο ίδιος το επιθυμεί) μετά τη διενέργεια εκλογών, που θα έχουν προκύψει τον Μάρτιο. Άρα με 152 (συναινούντος του κ. Τατούλη) συν 10 του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού η ΝΔ θα χρειαζόταν 18 ακόμα βουλευτές για να ψηφιστεί η πρότασή της και να μην πάμε σε εκλογές. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει 14, οπότε ακόμα κι αν συμφωνούσε (που δεν συμφωνεί) οι δυνάμεις του δεν επαρκούν και μένει το ΚΚΕ, το οποίο έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, αλλά, όπως ανακοίνωσε προ ημερών, δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ.

Άρα όλα τα κόμματα δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι θέλουν εκλογές και προετοιμάζονται γι’ αυτές. Ο κόσμος δεν τις πολυθέλει, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, και προτιμάει να ολοκληρωθεί η τετραετία, αλλά αυτό μοιάζει να μην έχει μεγάλη σημασία. Το ερώτημα είναι αν ο Κ. Καραμανλής, που γνωρίζει πλέον τις προθέσεις και αποφάσεις των άλλων κομμάτων να οδηγηθούμε σε εκλογές τον Μάρτιο, θα αφήσει τα πράγματα να πάνε προς τα εκεί έτσι όπως πάνε σήμερα ή θα θελήσει να κάνει κάτι άλλο που αν και εν μέρει αναμενόμενο θα λειτουργήσει αιφνιδιαστικά στον βαθμό που όλοι ή οι περισσότεροι θα περιμένουν εκλογές την άνοιξη του 2010. Αυτό το «άλλο», το αιφνιδιαστικό, θα είναι να προκηρύξει νωρίτερα εκλογές, τον Σεπτέμβριο, για τους λόγους που είπαμε στην αρχή, και επιπλέον διότι τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του ίδιου μήνα το 2007. Όμως επειδή κι αυτό το «αιφνιδιαστικό» εντάσσεται στα «εν μέρει αναμενόμενα», ίσως είναι χρήσιμο να ψάξει κανείς άλλες οδούς και πιθανότητες. Όπως είναι η εκμετάλλευση μιας πρόσκαιρης ή έντονης κρίσης που θα έδινε τον αποχρώντα λόγο στον Κ. Καραμανλή να ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή για να συνεχίσει ή όχι την πρωθυπουργική του θητεία. Αυτή η κρίση δεν μπορεί να προβλεφθεί ως προς τον χρόνο και τα ακριβή της χαρακτηριστικά. Χωρίς δυσκολία όμως μπορεί να υποτεθεί ότι τα χαρακτηριστικά της δεν θα την καθιστούν διαβλητή και αμφισβητήσιμη ως λόγο πρόωρων εκλογών, θα συγγενεύει δηλαδή με μια φυσική καταστροφή (όπως ήταν οι φωτιές του καλοκαιριού του 2007) ή, αν δεν είναι τέτοιας υφής, θα παραπέμπει σε υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων ή μιας εθνικής υπόθεσης κομβικής σημασίας. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η φαινομενικά νεκρή περίοδος του θέρους (από τώρα έως και το τέλος Αυγούστου), μια και μπορούν να οικοδομηθούν από τις συνθήκες και τις συγκυρίες οι προϋποθέσεις (αν όχι για τη δημιουργία) για τη χρήση και εκμετάλλευση της κρίσης που θα βάλει στην άκρη την αντικειμενική προϋπόθεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010. Ας το θυμόμαστε: Καμιά ημερομηνία από εδώ και πέρα ως τον Νοέμβριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως προς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Αν και τα μπάνια του λαού είναι πάντα (;) σεβαστά…


Σχολιάστε εδώ