Πιέζουν για δάνεια τα ΜΜΕ!

Προς την κατεύθυνση της εγγύησης του δανεισμού των εταιρειών ΜΜΕ από το ελληνικό δημόσιο, με την παράλληλη χορήγηση νέων δανείων, κινείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα όχι απλώς ετέθη, αλλά θεωρείται και δεδομένο πως θα εγκριθεί από την κυβέρνηση, με την επίκληση της κρίσης. Κι αυτό, διότι η απόφαση της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου να απολύσουν 450 εργαζόμενους, κλείνοντας «Ελεύθερο Τύπο» και City, λειτουργεί διπλά, αφενός μεν προς όφελος των εκδοτών, που χρησιμοποιούν το χαρτί του ντόμινο της ανεργίας, αφετέρου δε πιέζει την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους με το φόβητρο των απολύσεων.

Έτσι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ, που θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο, στηρίζοντας έτσι μεγάλους ομίλους που είναι στο χείλος του γκρεμού. Με πραγματικά δεδομένα, τρεις μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ απειλούνται με λουκέτο, ενώ οι υποχρεώσεις, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, των εισηγμένων εταιρειών media στο χρηματιστήριο υπερβαίνουν το ΕΝΑ δισ. ευρώ! Με την παροχή εγγύησης, διάφορα μικρά κρατικοδίαιτα μαγαζιά θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και θα ανοίξει ο δρόμος για άλλη κρατική διαφήμιση! Από την κίνηση αυτή βέβαια θα ωφεληθούν όλοι εκείνοι οι επιχειρηματίες που δημιούργησαν την κρίση, αφού όχι απλώς δεν είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποίησαν σωστά τα τεράστια ποσά που είχαν συγκεντρώσει από το χρηματιστήριο ή επιδοτήσεις που είχαν εξασφαλίσει από τον αναπτυξιακό νόμο. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει διασφάλιση των θέσεων εργασίας ή θα έχουμε νέες περικοπές και μειώσεις προσωπικού, παρά τα δάνεια που θα πάρουν…

Την αναχρηματοδότηση του δανεισμού των ΜΜΕ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, θέτει η παράταξη της Δημοσιογραφικής Ενότητας, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμος όρος, ότι οι εταιρείες θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και δεν θα κάνουν απολύσεις ή δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων». Η Δημοσιογραφική Ενότητα ζητάει «το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων των ΜΜΕ να αναχρηματοδοτηθεί με ένα νέο ομολογιακό δάνειο χαμηλού επιτοκίου και αρχικής χαριστικής περιόδου πληρωμής, το οποίο θα καλυφθεί -με βάση τις νόμιμες τραπεζικές διαδικασίες- από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, από τα 28 δισ. ευρώ». Ακόμα η παράταξη συμπληρώνει πως «όσα ΜΜΕ ενταχθούν σ’ αυτήν τη διαδικασία θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις αμοιβές των διευθυντικών τους στελεχών και να εγγυηθούν ταυτόχρονα και την αποπληρωμή των δανείων κάθε κατηγορίας που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα Μέσα. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει με παρακράτηση και απόδοση από τις μηνιαίες αποδοχές της μηνιαίας δόσης του κάθε δανείου». «Σε ό,τι αφορά την κρατική διαφήμιση, θα πρέπει να συναρτάται ευθέως με τον αριθμό των θέσεων εργασίας στο μισθολόγιο και μάλιστα να πριμοδοτείται η σταθερότητα ή και η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δημοσιογραφική Ενότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητάει «κατοχύρωση και στήριξη των συνθηκών εργασίας και αποδοχών των εργαζομένων», «νέες ρυθμίσεις για τη διαπλοκή», «πλήρη διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις», αλλά και για «την εργασία των δημοσιογραφικών στελεχών σε κρατικές ή κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η αντιμετώπιση των επιχειρήσεων του Τύπου να γίνεται «όχι ως τυπικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων αλλά ως επιχειρήσεων ειδικού χαρακτήρα, όπου απαιτείται ο κοινωνικός έλεγχος, η συμμετοχή των συντακτών και των εργαζομένων».


Σχολιάστε εδώ