Πήγαν να πουλήσουν τον Τσουκάτο και την πάτησαν

Ο Τσουκάτος θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του μεταφορέα μαύρων χρημάτων, αλλά και το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δείξει ότι ήταν αποδέκτης τεράστιων χρηματικών ποσών άγνωστης προέλευσης.

Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις μέρες της παντοκρατορίας του έλυνε κι έδενε. Στην ουσία το Μέγαρο Μαξίμου ήταν υπό τις εντολές του. Όταν πάντως μπαίνουν στο ταμείο του κόμματος μεγάλα χρηματικά ποσά για τις ανάγκες του συνεδρίου του 1999 και μετέπειτα των ευρωεκλογών, δεν μπορεί να μην το γνωρίζεις, πόσω μάλλον όταν προβάλλεσαι ως καλός διαχειριστής. Αλλά ο Σημίτης μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει για όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ζητούν να μιλήσει ο Σημίτης

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μερικά στελέχη, όπως ο Μπεγλίτης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Παναγιωτακόπουλος, ο Κουτσούκος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συμφώνησαν ότι η στάση του επίσημου ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Τσουκάτο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, και όπως έλεγε ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του Κινήματος Γ. Παναγιωτακόπουλος, «εγώ δεν μιλάω μαζί του, έχω διαφωνήσει πολλά χρόνια τώρα, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν του φερθήκαμε καλά, θα βγει και θα μας…»

Η συζήτηση αυτή έγινε στο πόδι πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Αλλά και κατά τη συνεδρίαση, παρουσία του Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης ζήτησε από τον Σημίτη να μιλήσει για τις υποθέσεις αυτές γιατί δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. «Δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Εγώ είμαι νέος βουλευτής και δεν θέλω να έχω σχέση με ανθρώπους εκείνης της περιόδου που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Καλά τα έργα της περιόδου Σημίτη, αλλά και κάποιοι έφταιξαν, γι’ αυτό πρέπει να διαχωρίσουμε την περίοδο Σημίτη από την περίοδο Παπανδρέου». Στην ίδια λογική ήταν και η Λούκα Κατσέλη, ενώ αντίθετοι εμφανίστηκαν οι Κουκουλόπουλος, Κουτσούκος και η Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι είπαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. Ο Παπανδρέου, όση ώρα μιλούσαν τα στελέχη του σημείωνε με προσοχή και αντί γι’ αυτόν απάντησε ο γραμματέας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κινήθηκε στη λογική κάλυψης της περιόδου Σημίτη, βλέποντας την υπόθεση πολιτικά και εκτιμώντας ότι θα άνοιγε πληγές και τεράστιο χάσμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο μάλιστα που το κλίμα μετά τις ευρωεκλογές δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η πρόταση για ευνοϊκή μεταχείριση να μη δώσει την εντύπωση κουκουλώματος

Όσον αφορά την πρόταση που έκανε ο Παπανδρέου για ειδική νομοθετική ρύθμιση για όσα πρόσωπα καταθέτουν στοιχεία στη Δικαιοσύνη ή στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για πρόσωπα που ενέχονται σε υποθέσεις σκανδάλων, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι θέλουμε να περάσουμε την ασυλία στα πρόσωπα αυτά.

Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει και η ίδια ευθύνες, αφού αντί να συνεργαστεί με τον Τσουκάτο, να βρει λύσεις ώστε να έρθουν όλα στο φως, όπως τουλάχιστον ζητάει ο Παπανδρέου, δεν θέλησε να έχει καμία σχέση μαζί του, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν από την πρώτη στιγμή που ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, είχε συνεργαστεί η ηγεσία μαζί του, κάτι που ποτέ δεν επεδίωξε η Ιπποκράτους για να μη φανεί ότι έχει σχέση με το σκάνδαλο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης στα φορολογικά βιβλία, που, όπως τα παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση του υπομνήματος του Τσουκάτου στον ανακριτή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μπακαλόχαρτα και όχι για επίσημα βιβλία ενός μεγάλου κόμματος.

Διαφωνούν με τα μπακαλόχαρτα

Ο ισχυρισμός του Τσουκάτου για «βιβλία μαϊμού…» μετά την παρουσίαση του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μαρία Καρακλιούμη στηρίζεται στις λογιστικές εγγραφές. Ο Τσουκάτος και ο συνήγορός του Διονύσης Γκούσκος υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί από τον Ιανουάριο του 1999 μέχρι και τον Μάιο του ίδιου χρόνου να μην υπάρχουν οι παραμικρές καταχωρίσεις εσόδων και ξαφνικά στο τέλος του χρόνου, τον Δεκέμβριο του 1999, να εγγράφονται δεκάδες εκατομμύρια δραχμές από το πουθενά. Άρα τα ποσά αποδεικνύουν ότι έμπαιναν χρήματα στο κόμμα από εισφορές ορισμένων, με τη μορφή κουπονιών. «Άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου», αναφέρει άλλωστε στο υπόμνημά του στον ανακριτή ο Τσουκάτος, μιλώντας ουσιαστικά για διπλά βιβλία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, έχει ξεσπάσει ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ιπποκράτους και Τσουκάτου. Ο μεν επιδιώκει να αποδείξει ότι έκανε τη δουλειά για λογαριασμό του κόμματος και άρα δεν έβαλε στην τσέπη του ούτε μία δραχμή, το δε ΠΑΣΟΚ ότι δεν είχε ιδέα για τις δουλειές του πρώην «στρατηγού», κατηγορώντας τον εμμέσως ότι δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν και έκανε ότι ήθελε.

Ο Τσουκάτος εκτιμά ότι, με την τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπήκαν μαύρα χρήματα από τη Ζήμενς στα ταμεία του, δείχνει ότι η νέα ηγεσία θέλει τη φυλάκισή του. Εξ ου και οι φήμες, που ακούγονταν πριν επισκεφθεί τον κ. Ζαγοριανό για να απολογηθεί, ότι προφυλακίζεται και οι οποίες εκπορεύονταν όχι μόνο από γαλάζια παπαγαλάκια αλλά και από πράσινα. Μάλιστα αυτήν την άποψη υποστηρίζει και ο συνήγορος του πρώην συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, διερωτώμενος γιατί μέχρι και την παραμονή της επίσκεψης του Τσουκάτου στα δικαστήρια, το επίσημο ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δυσκόλευε το υπερασπιστικό έργο μιλώντας μπροστά στις κάμερες για χρήματα της Ζήμενς που ουδέποτε μπήκαν στο ταμεία του κόμματος, ύστερα μάλιστα και από τους ελέγχους που έγιναν.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος, πάντως, ως έξυπνος άνθρωπος που είναι και γνωρίζοντας πολύ καλά πώς κινείται ο κομματικός μηχανισμός και τι λένε τα στελέχη της Ιπποκράτους, χειρίστηκε με μαεστρία την υπόθεση και κατάφερε να αποφύγει αυτό που ορισμένοι ευχόντουσαν: την προφυλάκισή του.

Β.Γ.


Σχολιάστε εδώ