Οι πρόωρες εκλογές διχάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Οι κάλπες τον Σεπτέμβρη ή η λαιμητόμος της προεδρικής εκλογής, που έτσι κι αλλιώς βάζει τέρμα στα όποια άλλα σενάρια…

Αρκετά στελέχη δεν έχουν σταθερή εκτίμηση για το πότε θα γίνουν εκλογές. Ανάλογα με τι αναφέρει κάθε φορά ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετούνται, αποφεύγοντας να πέσουν έξω, όπως την πάτησαν στις ευρωεκλογές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Δημήτρης Ρέππας, που έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι θα γίνουν εκλογές τον Μάρτη και τον Απρίλη και στο τέλος διπλές. Ο Παπανδρέου, πάντως, ζήτησε από τα στελέχη του να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για κάθε ενδεχόμενο. «Στις 17 Αυγούστου πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, να έχουμε επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές…», είπε και παράλληλα έδωσε εντολή στον γραμματέα Γιάννη Ραγκούση να προετοιμάσει το κόμμα και τα μεσαία στελέχη για τη μάχη των εκλογών.

Πώς θα αποτρέψουν την καλοκαιρινή ραστώνη

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει το κόμμα όλο το καλοκαίρι στην πρώτη γραμμή και αναζητά τρόπους να το διασφαλίσει, καθώς ήδη παρατηρείται «κοιλιά» στην αντιπολιτευτική του τακτική μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές. Πώς θα γίνει αυτό; Ήδη ζήτησε από τα στελέχη του φυγή προς τα εμπρός με πρωτοβουλίες και προτάσεις σε όλα τα μέτωπα, οικονομία και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στην υπόθεση των σκανδάλων της Ζήμενς, καθώς, όπως παρατήρησε ο ίδιος: «Η ΝΔ επιχειρεί να ταυτίσει τον Χριστοφοράκο με την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και να απομακρύνει κάθε εμπλοκή της ίδιας μαζί του την περίοδο 2004-2008 και γι’ αυτό εμείς επιμένουμε να λέμε όλα στο φως». Ο Παπανδρέου μάλιστα επανέλαβε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και, όπως σημείωσε, η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να βρίσκεται σε ομηρία, όπως θέλει ο κ. Χριστοφοράκος: «Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί – διαφάνεια για όλους».

Ωστόσο, αν οι εκλογές προκηρυχθούν το φθινόπωρο, η υπόθεση της Ζήμενς θα υποβαθμιστεί και η αντιπαράθεση θα μετατεθεί σε άλλα επίπεδα, εκτός κι αν ο Χριστοφοράκος έχει αρχίσει να αναφέρει ονόματα και διευθύνσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, με αποτέλεσμα να ανατραπεί συνολικά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Κάτι τέτοιο δεν το αποκλείουν ορισμένοι συνομιλητές μας και από την κυβερνητική παράταξη και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο δεν το βλέπουν και πολύ πιθανό. Οι εκλογές αν γίνουν το φθινόπωρο θα έχουν χρώμα οικονομικό. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα αντέξει την πίεση των πολιτών που δοκιμάζονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και θα προσφύγει στις κάλπες. Άλλοι εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά τη ΔΕΘ και σε εκλογές τον Φεβρουάριο του 2010, ενοχοποιώντας για τις πρόωρες κάλπες το ΠΑΣΟΚ, που παίζοντας με τους θεσμούς δεν ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια. Όμως με δεδομένη την άρνηση και των δύο κομμάτων της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΝ, πραγματικά είναι αμφίβολο τι θα αποφασίσει ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας, επειδή δεν θέλει να γίνεται ιμάντας των πολιτικών επιδιώξεων του ενός ή του άλλου κόμματος, κυβερνητικού ή μη.

Σε περίπτωση εκλογών τον Φεβρουάριο, ο Καραμανλής θα το εκμεταλλευτεί πολιτικά στο έπακρο, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου, που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, παίζοντας με τους θεσμούς και ανακόπτοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την οικονομική κρίση, όταν η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Το ενδεχόμενο αυτό το έχουν υπόψη τους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξετάζουν τα θετικά και τα αρνητικά του ρίσκου που ανέλαβαν όταν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εκλογή του Παπούλια ως πίεση για τους πολιτικούς τους στόχους, δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενοχληθεί, να το εκφράσει δημόσια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι οι μη προβλέψειμοι χειρισμοί του Κ. Καραμανλή και αν θα καταφέρει να πλήξει το ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας το υπεύθυνο για το πολιτικό αδιέξοδο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρά τις θετικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, από τις ευρωεκλογές και μετά, ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα είναι υπαρκτός, κυρίως εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων στελεχών που δεν θέλουν να φανεί ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές εξαιτίας του θεσμικού αδιεξόδου που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και γιατί επίσης διαφωνούν με την επιλογή του Παπανδρέου, άσχετα αν δεν το ομολογούν δημόσια. Τους φοβίζει στην Ιπποκράτους μια τέτοια εξέλιξη και επειδή όλα είναι πιθανά, τα στελέχη της ηγεσίας φροντίζουν από τώρα να μιλάνε για την ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν και την επιθυμία του ελληνικού λαού που «αναστενάζει» υπό το βάρος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δεν συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ
οι εκλογές το φθινόπωρο

Και εδώ ακριβώς υπεισέρχονται άλλες παράμετροι: Θέλει το ΠΑΣΟΚ πρόωρες εκλογές πριν από την προεδρική εκλογή; Όχι, λένε οι περισσότεροι, αλλά είναι αναγκασμένοι να παριστάνουν ότι τις επιθυμούν το φθινόπωρο, γιατί διαφορετικά θα μαραθούν οι προσδοκίες που καλλιεργούν στα στελέχη του κομματικού μηχανισμού που θα κληθεί να εργαστεί για την τελική νίκη. Εάν γίνουν εκλογές, τις χάσει ο Καραμανλής και κληθεί να κυβερνήσει ο Παπανδρέου, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες φουρτούνες και κυρίως να φτιάξουν ένα προϋπολογισμό τον οποίο δεν θα μπορούν να ισοσκελίσουν, καταφεύγοντας με τη σειρά τους σε νέους φόρους. Πέρα από το γεγονός ότι τον Μάρτιο ο Καραμανλής θα μπορεί αυτός να προκαλέσει εκλογές, μη ψηφίζοντας τον υποψήφιο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Με τη σκέψη σε όλα αυτά… καλύτερα, λένε, είναι όχι τώρα εκλογές, αλλά με τον νέο χρόνο, έστω κι αν αναλαμβάνουν το ρίσκο οδηγώντας σε αδιέξοδο την προεδρική εκλογή. Προτιμούν αυτό, παρά το πρώτο ενδεχόμενο, «ανατριχιάζουν» άλλωστε και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να συμβεί!


Σχολιάστε εδώ