Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ο δήμος αναγκάζεται μάλιστα να σωρεύει τα απορρίμματά του σε χώρο ιδιοκτησίας του, με αποτέλεσμα την πρόκληση άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία και άμεσου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως συνέβη προ ημερών με ανεξέλεγκτη χωματερή στην Οινόη Αττικής. Όπως τονίζει ο βουλευτής, μια τέτοια ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θεσμοθετεί τις ενέργειες του ΕΣΔΚΝΑ. Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί για ποιον λόγο συνεχίζει να επιβαρύνεται ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής με περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον ημερησίως από τους αναμενόμενους, προφανώς από περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
>Παράνομη χωματερή στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Αναφέρεται σε καταγγελίες πολιτών και συγκεκριμένα στο ότι σε ζώνη απολύτου προστασίας και μόλις 500 μέτρα από το μουσείο λειτουργεί παράνομη χωματερή. Πρόκειται για την παλιά χωματερή του Δήμου των Δελφών, η οποία αν και με απόφαση του Ιουλίου του 2008 υποτίθεται ότι έχει σταματήσει να λειτουργεί, συνεχίζει εντούτοις να αποτελεί χώρο εναπόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων.
>Αν είναι ακριβές ότι κινδυνεύει η Ελλάδα με πρόστιμα για αδιαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων ερωτούν τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Η. Λαμπίρης, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Φλωρίδης και Ε. Χριστοφιλοπούλου. Αναφέρονται σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κομισιόν από το 2004 εγκαλεί τη χώρα μας για τη νομοθεσία που επιτρέπει την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού με διαπραγμάτευση και όχι με διαγωνισμούς. Σημειώνεται ότι για άλλη μια φορά εκτίθεται η χώρα, ενώ κινδυνεύει ο ελληνικός λαός να επιβαρυνθεί από χειρισμούς και παραλείψεις της κυβέρνησης.
>Πλήρη απορρύθμιση των δομών που είχαν δημιουργηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, προσθέτει, είναι η εμφάνιση των παράνομων ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων που ξεφυτρώνουν παντού. Τα ιδιωτικά κέντρα λειτουργούν χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν είναι αυτές που θα έπρεπε, αφού εκτός από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου υπάρχει και απουσία ελέγχου.
>Να ελεγχθούν οι ναύλοι στα δρομολόγια των επιδοτούμενων γραμμών στις Κυκλάδες ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Τονίζει ότι τον τελευταίο καιρό εκφράζονται διαμαρτυρίες από πολίτες που εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις τους από τα πλοία της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων –και ιδιαίτερα από τα δύο ταχύπλοα– σχετικά με το αντίτιμο του εισιτηρίου και την ταχύτητα που αναπτύσσουν και ζητά να του δοθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΥΕΝΑΝΠ και των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τις δρομολογιακές γραμμές δημοσίου συμφέροντος στις Κυκλάδες.
>Τουλάχιστον 55 παιδιά με νοητική υστέρηση αποκλείστηκαν φέτος από την κατασκήνωση, υπογραμμίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τις υποδομές σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό συνοδών. Προσθέτει ότι το θερινό κατασκηνωτικό εικοσαήμερο ήταν και είναι για τα 3.000 και πλέον παιδιά με αναπηρία, πολλά εκ των οποίων διαβιούν έγκλειστα σε ιδρύματα, η βασική ανάσα τους και μια μοναδική ευκαιρία ξεγνοιασιάς και επαφής τους με τον «εκτός των τειχών» κόσμο.
>Πολυκατοικία αντί για νηπιαγωγείο κινδυνεύει να κτιστεί σε οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου – Φιλοποίμενος – Χατζή – Χάλκης στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έκταση 850 τ.μ., της οποίας ιδιοκτήτης είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία το απέκτησε στη δεκαετία του ’50 από ανταλλαγή με αγροτικές εκτάσεις. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, που επισημαίνει ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το οικόπεδο είναι πυκνοκατοικημένη και η κατασκευή νηπιαγωγείου είναι αναγκαία, δεδομένου ότι το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή λειτουργεί διπλοβάρδια, γεγονός που αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία. Όμως τις ανάγκες των κατοίκων και την αγωνία τους δεν φαίνεται να συμμερίζονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Εκκλησία της Ελλάδος.
>Η κυβέρνηση παραπληροφορεί και παραπλανεί τον ελληνικό λαό για να καλύψει την ανεπάρκειά της, την πολιτική υποχώρησης και κατευνασμού που ακολουθεί στα εθνικά μας θέματα και την ανυπαρξία της στα διεθνή φόρουμ, ισχυριζόμενη ότι η συμφωνία για τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας δεν ενέχει κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης, Μ. Καρχιμάκης, Π. Ευθυμίου και Γ. Ντόλιος. Ερωτώνται μεταξύ άλλων οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας γιατί δέχτηκαν την ενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας, η οποία είχε αποφασισθεί στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας τον Ιούνιο του 2003, να συνδυασθεί εκ των υστέρων με απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, όπως η διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδος – Τουρκίας, η «επικαιροποίηση» των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων του στρατηγείου Σμύρνης και η τοποθέτηση τούρκου διοικητή, και τι παραχωρήθηκε από ελληνικής πλευράς προκειμένου να άρει η Τουρκία το βέτο για την ενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας.
>Ερώτηση προς τους υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, με θέμα τις επιπτώσεις των νέων φορολογικών μέτρων στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό. Ο συγκεκριμένος κλάδος, υπογραμμίζει, είναι ένας από εκείνους που έχουν πληγεί σοβαρότερα από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις από τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών. Τα φορολογικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν έρχονται ουσιαστικά να δώσουν τη χαριστική βολή στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, μη κάνοντας διαχωρισμό μεταξύ των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
>Αν σκοπεύει να κατεδαφίσει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της Κέρκυρας, ερωτά τους υπουργούς Μεταφορών, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.
>Γιατί επελέγη υβριστής της Ελληνικής Ιστορίας ως καθηγητής για την έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ερωτά τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επικαλείται σχετική επιστολή αναγνώστη του «Π» που δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο φύλλο μας. Με άλλη ερώτησή του, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αυτήν τη φορά, ο κ. Βελόπουλος, επικαλούμενος διάφορα δημοσιεύματα, ζητά να πληροφορηθεί αν άρχισε έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της κακής διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων της περιόδου 1999-2004, τις οποίες ζητά να επιστρέψουμε η ΕΕ. Όπως φαίνεται, το «Π» διαβάζεται με πολλή προσοχή και από τους βουλευτές!
>Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σε επιχειρήσεις που προβαίνουν σε απολύσεις, και ποια συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν στην περίπτωση που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ερωτά την υπουργό Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
>Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, αμφισβητώντας τον αδόκιμο και ακατανόητο αποκλεισμό του Νομού Ροδόπης και επιστημονικών φορέων πανθρακικής εμβέλειας από την Επιτροπή του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία βάσει νόμου αποτελεί τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας για θέματα που έχουν σχέση με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, απέστειλε σχετική επιστολή σε φορείς της Θράκης και του Νομού Ροδόπης, καθώς και στα τοπικά ΜΜΕ. Εξάλλου, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γ. Πεταλωτής ζητά να πληροφορηθεί εάν προτίθεται το υπουργείο να προβεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως τόσο το πρόγραμμα νέων αγροτών όσο και το πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.


Σχολιάστε εδώ