Νέος έλεγχος σε 2 χρόνια στην Ψηφιακός Πάροχος

Σε δύο χρόνια θα κρίνει εκ νέου την Ψηφιακός Πάροχος η ΕΕΤΤ, για τις συνθήκες ανταγωνισμού της αγοράς. Στην απόφασή της, που δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία της Ψηφιακός Πάροχος (Digea) από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ, Alter, Μακεδονία, κρίνει πως «η εξεταζόμενη σύμπραξη δεν οδηγεί σε νόθευση του ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, γεγονός που δεν την καθιστά “αντι-ανταγωνιστική” σύμπραξη». Συνεπώς, η επιτροπή δηλώνει πως «πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 11 του ν. 703/1977» και επιτρέπεται στην Ψηφιακός Πάροχος να της χορηγηθεί η «αιτηθείσα “αρνητική πιστοποίηση”».

Η επιτροπή στην απόφασή της σημειώνει πως «δεδομένης της μη ώριμης κατάστασης της αγοράς του επίγειου ψηφιακού δικτύου, της έλλειψης περαιτέρω ασφαλών στοιχείων, μετρήσεων και εκτιμήσεων εταιρειών, δεν κατέστη δυνατό να προσδιορίσει με ακρίβεια το μερίδιο αγοράς των παρόχων/δικτύου και να καταλήξει σε μια απολύτως σαφή και ασφαλή κρίση».

Γιʼ αυτό και θεωρείται σκόπιμο τα γνωστοποιούντα μέρη να ενημερώσουν την ΕΕΤΤ, μετά την πάροδο του εύλογου χρονικού διαστήματος των δύο ετών, για τις συνθήκες ανταγωνισμού της σχετικής αγοράς, επανυποβάλλοντας την εν λόγω σύμπραξη και προσκομίζοντας επίσης αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων που θα υπογράψουν ενδεχομένως και με τρίτες εταιρείες.

Η επιτροπή δηλώνει στην απόφασή της πως «στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού παρακολουθήσει την ανάπτυξη-παροχή των εν λόγω υπηρεσιών δικτύου και τη συνεργασία των παρόχων δικτύου με τους τρίτους παρόχους τηλεοπτικών υπηρεσιών, θα επανεξετάσει το ανωτέρω αίτημα και συνεπώς και την ανωτέρω σύμπραξη, αφού θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη των συνθηκών της σχετικής αγοράς».

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η γνωστοποίηση έγινε από τους σταθμούς στις 13 Απριλίου 2009 και η απόφαση ελήφθη στις 2 Ιουνίου 2009, αν και στην ιστοσελίδα της η ΕΕΤΤ αναφέρεται πως στις 9 Απριλίου 2009 «αδειοδότησε τον πρώτο “πάροχο δικτύου” ψηφιακής ευρυεκπομπής», δηλαδή την Digea. Από την απόφαση της ΕΕΤΤ προκύπτουν δύο ακόμη ενδιαφέρονται στοιχεία:

– Η ΕΡΤ έχει καταχωρισθεί στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών υπό καθεστώς Γενικής Άδειας με αριθμό Μητρώου 08–276 για την παροχή της υπηρεσίας με κωδικό Β0202–Κ: (Short Messaging Service/MMS (Multimedia Messaging Service).

– Και ακόμη πως το MAD TV έχει καταχωρισθεί στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών υπό καθεστώς Γενικής Άδειας με αριθμό Μητρώου 06–442. Η εταιρεία προχώρησε στην προσθήκη της υπηρεσίας με κωδικό Α0108: Δίκτυο Μετάδοσης Σημάτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής με χρήση συχνοτήτων για την εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος, στις 22.10.2008 με την υπʼ αριθμ. ΕΕΤΤ 55441/22.10.2008 τροποποιητική δήλωσή της.


Σχολιάστε εδώ