Νέες αυξήσεις επιτοκίων πνίγουν τους μικρομεσαίους

Αντί να κοπάζει η πιστωτική θύελλα στην αγορά, δυναμώνει και οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται νέα ενίσχυση των πιέσεων, καθώς οι τράπεζες σταμάτησαν τον Μάιο να μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού μέσω των ανοικτών λογαριασμών που προσφέρουν «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, ενώ αύξησαν για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια των μικρών επιχειρηματικών δανείων (μέχρι 1 εκατ. ευρώ).

Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Άνθιμος Θωμόπουλος, έλεγε πριν από λίγο καιρό σε αναλυτές του χρηματιστηρίου ότι από τον Μάιο άρχισε να βελτιώνεται θεαματικά η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτόν τη χαλάρωση των πιέσεων της κρίσης. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει πρωτοφανή ποσά ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (48 δισ. ευρώ, ή 20% του ελληνικού ΑΕΠ) και θα υπέθετε κανείς ότι θα ήταν σε θέση να προσφέρουν περισσότερα και φθηνότερα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, σε πρόσφατη δημοπρασία της ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας με διάρκεια ενός έτους και με επιτόκιο 1%, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ!

Παρά ταύτα, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τειρεσίας ΑΕ σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας:

– Τα επιτόκια στους ανοικτούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων προεξοφλούνται και επιταγές πελατών, τον Μάιο έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα (στο 6,10%, από 6,11% τον προηγούμενο μήνα). Από το τέλος Δεκεμβρίου τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μειώνονταν, έστω αργά, και ως το τέλος Απριλίου είχαν πέσει κατά μία μονάδα (από 7,13% σε 6,11%). Σημειώνεται, βέβαια, ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν τον μέσο όρο για τα δάνεια όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, και στις μικρότερες τα κόστη δανεισμού είναι πολύ υψηλότερα, αλλά δεν καταγράφονται ξεχωριστά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

– Στα επιτόκια μικρών επιχειρηματικών δανείων (μέχρι ποσού 1 εκατ. ευρώ), η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς όχι μόνο σταμάτησαν οι μειώσεις, αλλά τον Μάιο είχαμε και αύξηση στα επιτόκια, από 4,36% τον Απρίλιο, στο 4,56%. Οι πιστωτικές απώλειες δεν φαίνεται να εξελίσσονται όσο καλά περίμενε ο κ. Θωμόπουλος, καθώς ο επιχειρηματικός τομέας, με πρώτες τις μικρότερες μονάδες, δοκιμάζεται από πρωτοφανείς πιέσεις: Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο 132.357 επιχειρήσεις «μαυρίστηκαν» από τον Τειρεσία, ενώ πέρυσι είχαν «μαυριστεί» την ίδια περίοδο «μόνο» 39.014, δηλαδή το ποσοστό αύξησης φθάνει το 240%. Έτσι, η αξία των ακάλυπτων επιταγών, από τα 424 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο πεντάμηνο, εκτοξεύθηκε σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, αποτελώντας σοβαρή απειλή και για το τραπεζικό σύστημα.

– Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι πραγματικά «στέγνωσε» η αγορά από δάνεια το πρώτο πεντάμηνο, παρά την αύξηση που καταγράφηκε τον Μάιο. Και τα πρώτα θύματα είναι αναπόφευκτα οι μικρότερες επιχειρήσεις, που είναι και οι ασθενέστερες χρηματοοικονομικά.


Σχολιάστε εδώ