Μεγάλη συναυλία της νεολαίας για το περιβάλλον

Αυτό που έγινε στη συναυλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας την Τετάρτη το βράδυ δεν περιγράφεται! Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα τα στοιχεία, στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έδωσαν το παρών περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Ακόμη και οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν το πίστευαν, καθώς είχαν βάλει «οροφή» τους 35.000! Αυτοί μάλιστα που ξαφνιάστηκαν τελείως ήταν οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου (η ομάδα του Σάκη Ρουβά, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι του χώρου κ.λπ.), οι οποίοι δεν περίμεναν με τίποτε τέτοια κοσμοσυρροή. Το καλό με τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ότι οι διοργανωτές έδωσαν βαρύτητα στον σκοπό της βραδιάς, με ανακοινώσεις, υλικό και συνεχείς αναφορές του καλλιτέχνη. Υπενθυμίζουμε ότι η βραδιά έγινε για ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στα θέματα περιβάλλοντος, με έμφαση στην εξοικονόμηση νερού και την ανακύκλωση. Μάλιστα ακούσαμε ότι η καθαριότητα του χώρου μετά τη συναυλία από τους διοργανωτές ήταν σχολαστική, για λόγους σεβασμού του μνημείου, και ότι έγινε και διαχωρισμός των απορριμμάτων!

νΜε κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί – Πρώτος εσύ για το Περιβάλλον», 40.000 άνθρωποι έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα συμμετοχής, χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί με τον Σάκη Ρουβά. Ο καλλιτέχνης, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει ότι είναι μια ειδική βραδιά με ιδιαίτερο σκοπό, στον οποίο όλοι οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη σημασία. «Είναι το ίδιο μας το σώμα, το σπίτι μας, ο αέρας που αναπνέουμε και γι’ αυτό νιώθω περήφανος που το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας μου έδωσε τη δυνατότητα να τραγουδήσω γι’ αυτόν τον σκοπό». Η συναυλία διεξήχθη στο πλαίσιο της μεγάλης δράσης του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας «SMS of YOUTH 2009» που ξεκίνησε φέτος και καθιερώνεται ως νεανικός θεσμός, με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε χρόνο.

νΌπως έλεγαν στελέχη του ΕΣΥΝ, κανένα Συμβούλιο Νεολαίας της Ευρώπης δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σε εκδήλωσή του 40.000 κόσμο, και μάλιστα σε εργάσιμη μέρα μέσα στο καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση ξεπέρασε τον σχεδιασμό τους και δεν μπορούσαν να χωρέσουν τόσους ανθρώπους στους χώρους που είχαν υπολογίσει. Βέβαια το Καλλιμάρμαρο είναι τεράστιο, οπότε όποιος ήθελε μπορούσε να κάτσει, αλλά τη «νύφη» τελικά την πλήρωσαν οι επίσημοι και οι υψηλοί προσκεκλημένοι, καθώς το κοινό ήταν τόσο που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν θέσεις για ορισμένους μεγαλόσχημους που ήθελαν να έρθουν τελευταία στιγμή! Ανάμεσα στο κοινό είδαμε οικογένειες πολιτικών, γεινικών γραμματέων υπουργείων, μεγαλοεπιχειρηματιών, στελεχών κομμάτων κ.λπ., χωρίς όμως κανέναν διαχωρισμό από το υπόλοιπο κοινό, πράγμα που μας έκανε εντύπωση! Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν η κατάργηση των κοινωνικών διαχωρισμών έγινε λόγω του περιβάλλοντος, που ήταν ο σκοπός της εκδήλωσης, ή λόγω του Σάκη Ρουβά, που έχει απήχηση σε όλους! Πάντως ο καλλιτέχνης ήταν πραγματικά γοητευμένος τόσο από το κοινό όσο και από τους διοργανωτές! Αναγνώρισε μάλιστα ότι χωρίς το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δεν θα είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό και μάλιστα στο Καλλιμάρμαρο.

νΑπό τα παραλειπόμενα της βραδιάς, οι «κατάσκοποί» μας μεταφέρουν την αγωνία των διοργανωτών να εξυπηρετήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες, κυρίως νέους, μέσα στο μη φιλικό γι’ αυτούς χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου. Παράλληλα, πριν ξεκινήσει η συναυλία επικράτησε ένταση προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους θεατές, κάποιοι από τους οποίους δεν έμειναν ευχαριστημένοι, αφού οι θέσεις δεν ήταν αριθμημένες και δεν έβρισκαν θέση της επιλογής τους. Τελικά οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας αποφάσισαν να «ρίξουν» τους «επισήμους» και διέθεσαν όλες τις θέσεις σε όλους. Αυτή τους η απόφαση έγινε δεκτή πολύ άνετα, προς μεγάλη έκπληξη όλων, από πολιτικούς και επιχειρηματίες αλλά διαμαρτυρήθηκαν ορισμένοι θεατές του «καλλιτεχνικού» χώρου, οι οποίοι μετά την αποδοκιμασία των υπόλοιπων θεατών σίγησαν. Φίλοι της στήλης είδαν μέχρι και υπουργό της κυβέρνησης, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, να αφήνει τα επίσημα και να γυρνά χαλαρός ανάμεσα στη νεολαία. Πάντως μάθαμε ότι και άλλοι υπουργοί θέλανε να πάνε στην εκδήλωση (ανάμεσά τους και… δελφίνοι) αλλά δεν τους άφηναν να μιλήσουν από σκηνής και το ξανασκέφτηκαν. Πάντως ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν πολλά στελέχη οργανώσεων νέων, προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, στελέχη κομμάτων και υπουργείων, δημοσιογράφοι και άλλοι πολλοί.

***

Αναγνώριση της «Μακεδονίας» από τη ΓΓΝΓ λόγω Biennale Νέων Δημιουργών;
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, για άλλη μία χρονιά, διοργανώνει για τη χώρα μας τον διαγωνισμό της Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που φέτος θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια και έχει ως θέμα έναν παλιό μύθο της πόλης των Σκοπίων, τις «7 Πύλες». Στη χώρα μας γενικά οι Biennale διαφημίζονται ως διοργανώσεις των πόλεων, ωστόσο οι γείτονές μας έχουν δώσει βαρύτητα (ως συνήθως…) στην προβολή της συνταγματικής τους ονομασίας στη διοργάνωση. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι η προβολή της πόλης των Σκοπίων ως διοργανώτριας είναι ελληνικής έμπνευσης, προκειμένου να μην προκαλεί αντιδράσεις η ελληνική συμμετοχή. Ωστόσο η όλη προβολή, ακόμη και από τους επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς, κάνει λόγο για Μακεδονία. Αναρωτιόμαστε αν έχουν εξευρωπαϊστεί τόσο πολύ στη ΓΓΝΓ που δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η στάση αποτελεί επιλογή της πολιτικής ηγεσίας – εκτός κι αν υπάρχει πλέον σχετική γραμμή από το υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε διευκρίνιση δεκτή, κύριε Μπούλια…

νΌσον αφορά την ίδια την Biennale, η επιλογή των νέων δημιουργών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα έγινε από καλλιτεχνικές επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες αποτελούνται από κριτικούς και εμπειρογνώμονες κάθε τομέα της τέχνης. Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κοινωφελής επιχείρηση «Ίρις» του Δήμου Σταυρούπολης επέλεξαν καλλιτέχνες από τη βόρεια Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή. Οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι οι Χριστίνα Κανδεράκη και η Μυρτώ Παπαδοπούλου στη Φωτογραφία, το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα Πλειάδες στη Μουσική, η Αντιγόνη Κατσαδήμα και η Μαρία – Άρτεμις Γκόλφη στη Λογοτεχνία, η Άννα Καρατζά, η Ιωάννα Παπαγεωργίου και ο Γεώργιος Σπυρόπουλος στα Εικαστικά, ο Μιχάλης Αδάμης στις Εγκαταστάσεις, η Πατρίτσια Απέργη (ομάδα «Αερίτες») στον Χορό, ο Άρης Χατζόπουλος στο Video Art, η Χαρά Κολαΐτη στο Θέατρο – Public Art. Από την κοινωφελή επιχείρηση «Ίρις» επελέγησαν στον τομέα των Εγκαταστάσεων η Περσεφόνη Μύρτσου και ο Άρης Μπέζας, στη Φωτογραφία η Ελένη Στεργίου και στον Χορό η ομάδα Drossa Maza. Τέλος, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί στον τομέα της Φωτογραφίας η Αποστολία Δεμερτζή.
νΌσον αφορά το πλαίσιο της διοργάνωσης, να σας ενημερώσουμε ότι η Βiennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1985, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη των καλλιτεχνικών τάσεων και τις αισθητικές καινοτομίες των νέων δημιουργών, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να πειραματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, περισσότεροι από 700 νέοι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στα Σκόπια, ενώ τα έργα τους θα εκτεθούν σε δημόσιους χώρους της πόλης. Στη 14η Biennale θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από 46 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι με τα έργα τους δίνουν το καλλιτεχνικό στίγμα τους σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, σε διάφορους τομείς της τέχνης όπως τα Εικαστικά, το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, τα Comics, ο Κινηματογράφος, το Video, οι Γραφικές Τέχνες, το Βιομηχανικό Σχέδιο, η Μόδα, η Φωτογραφία, η Λογοτεχνία, η Cyber Art, η Γαστρονομία, η Μουσική, ο Χορός, το Θέατρο και τα Καλλιτεχνικά Δρώμενα.

Εξελίξεις στο Έργο Πολιτών
Τον τελευταίο καιρό ακούμε διάφορες φήμες και πληροφορίες για τον κρατικό οργανισμό εθελοντισμού Έργο Πολιτών, που αφορά δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις και οργανώσεις νεολαίας. Με τον οργανισμό έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και υπενθυμίζουμε ότι διοικείται από δημοσιογράφους. Στο ΔΣ συμμετείχε και πρόσωπο από τον εθελοντικό χώρο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραιτηθεί, με αιχμηρή επιστολή που περιλαμβάνει παράπονα και καταγγελίες. Η επιστολή δεν έχει διαρρεύσει (ακόμη…), αλλά μαθαίνουμε ότι περιέχει αιχμές για τα άλλα μέλη της διοίκησης, τις κατευθύνσεις και τις δράσεις του οργανισμού, την οικονομική διαχείριση κ.λπ. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες και θα επανέλθουμε. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό το γεγονός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται το Έργο Πολιτών. Σύμφωνα με κάποιες συζητήσεις, στελέχη στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες του οργανισμού και θέτουν ερωτήματα για τον σκοπό της ύπαρξής του. Σημειώνουμε ότι οι επικεφαλής του οργανισμού παραμένουν οι ίδιοι από την ίδρυσή του, παρά τις συνεχείς αλλαγές υπουργών, διότι, σύμφωνα με τα όσα λένε, έχουν απευθείας έγκριση και πρόσβαση στον πρωθυπουργό. Όμως σ’ ένα πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν εκπλήξεις. Ακούμε πάντως ότι από το Έργο Πολιτών θα περάσουν «στην αντεπίθεση» και ετοιμάζουν εντυπωσιακή κίνηση που θα προλάβει τις όποιες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση κατάργησης του οργανισμού…

Διαμαρτυρία της ΝΕΟΣ για Ντόρα Μπακογιάνη
Στη Νεολαία ΛΑΟΣ έχουν το έκτακτο συνέδριο του κόμματός τους αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα αλλά δεν παρατάνε τη δράση. Φαίνεται ότι οι νεολαίοι του ΛΑΟΣ δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις κυριλέ επιλογές των μεγάλων (συνέδριο στο Χίλτον) και επιλέγουν τη δράση στο πεζοδρόμιο. Και τι πεζοδρόμιο! Έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Την περασμένη Κυριακή περίπου 50 νεολαίοι του ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό τους συγκεντρώθηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, και διαμαρτυρήθηκαν πολύ πρωτότυπα για την πολιτική και τις ενέργειες της Ντόρας Μπακογιάννη στο θέμα των Σκοπίων. Αφορμή ήταν η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα με το κυβερνητικό αεροσκάφος της χώρας του που φέρει διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Για το θέμα η εφημερίδα μας είχε αναλυτικό ρεπορτάζ και άρθρα την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι η οργή ξεχείλισε για τη ΝΕΟΣ και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν. Στη συγκέντρωση ακούγονταν συνθήματα όπως «Ντόρα Μπακογιάννη η υπνηλία φτάνει» και «Έλληνες, ξυπνάτε, η υπουργός κοιμάται». Για να κάνουν πιο παραστατική την άποψή τους περί αδράνειας του υπουργείου, πέταγαν μαξιλάρια, φτερά και πούπουλα στο κτίριο και στον δρόμο! Οι περαστικοί (λίγοι Κυριακή απόγευμα), απορούσαν και στέκονταν να δουν τι γίνεται, οπότε οι διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Δεν έχουμε μάθει πώς αντέδρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά νεαροί του περιβάλλοντός της έλεγαν «θα τα πούμε μαζί τους όταν έρθει η ώρα». Δε νομίζουμε πάντως να φοβηθούν ιδιαίτερα οι νέοι του ΛΑΟΣ τους μηχανισμούς της Ντόρας, μια και έλεγαν ότι «την επόμενη φορά, εκτός από πούπουλα, θα φέρουμε και πίσσα»…

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια για θέματα Υγείας
Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Νομαρχιακής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ευβοίας με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Μπάμπης Καραβάς, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Εβίνα Τσατσάνη, το μέλος της Περιφερειακής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικολάου και τα μέλη της Νεολαίας Αντιγόνη Κουτρουμπά και Κωνσταντίνος Θαλασσινός. Τους εργαζόμενους του νοσοκομείου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Αγγελάτος και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μπαντούνας. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ του νομού Ευβοίας θεωρεί ότι το θέμα της Υγείας είναι από τα κορυφαία ζητήματα για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνίας του νομού και γι’ αυτό συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα για το ΕΣΥ. Θυμίζουμε την προηγούμενη έρευνα για τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου, Ιστιαίας, Ψαχνών και Αλιβερίου, που παρουσίασαν πρόσφατα. Η Νομαρχιακή της Νεολαίας, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου Χαλκίδας, αλλά και πάντα κοντά στα προβλήματα των πολιτών της Εύβοιας, ζητά συγκεκριμένα αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας της Εύβοιας, δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα, δημιουργία μικρού νοσοκομείου στην Ιστιαία με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, άμεση επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλο τον νομό και δημιουργία νέου οργανισμού για το νοσοκομείο της Χαλκίδας που να καλύπτει τις σημερινές και πραγματικές ανάγκες. Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι δεν γράφουμε για την Εύβοια για να προβάλλουμε τη συγκεκριμένη Νομαρχιακή, αλλά για να δείξουμε ότι όταν θέλουν οι Τοπικές των Νεολαιών μπορούν να κάνουν ουσιαστική πολιτική δουλειά στον τόπο τους. Στο αντίθετο άκρο, αυτό της έμφασης στη διασκέδαση, κινούνται ορισμένες Τοπικές της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, όπως η Τοπική του Αγίου Δημητρίου με beach party, της Τοπικής του Αλίμου με σύναξη σε club κ.λπ.

Το ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ
και στα FM στην Κορινθία
Μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές δραστηριότητες της ΟΝΝΕΔ σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν φέτος η έναρξη λειτουργίας του διαδικτυακού της ραδιοφώνου, του OnnedRadio. Σημαντικές συνεντεύξεις, ζωντανές εκπομπές, δεκάδες ερασιτέχνες ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαραθώνιες εκπομπές που μετέδωσαν σε κάθε άκρη της γης τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε πραγματικό χρόνο για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών, μετακινούμενα σημεία μετάδοσης του προγράμματος, ειδησεογραφικές αποκλειστικότητες, πολλή μουσική και πολύ κέφι συνθέτουν την εικόνα του πρώτου ραδιόφωνου που δημιούργησε μια πολιτική Νεολαία και βελτιώνεται συνεχώς. Στην προσπάθεια συμμετέχει και η δραστήρια ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, η μόνη περιφερειακή οργάνωση της ΟΝΝΕΔ με εκπομπή, με τον Στέλιο Ρούκη και τη Μαρία Δημητριάδη, κάθε Τρίτη το απόγευμα από τις 5 έως τις 7. Λόγω του ότι η διείσδυση του διαδικτύου δεν είναι τόσο μεγάλη στην Κορινθία, όπως και στους περισσότερους νομούς της χώρας έξω από τις μεγάλες πόλεις, η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Κορινθίας F1 101,3 Κυριάκο Δημητριάδη, η εκπομπή τους από το OnnedRadio να αναμεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και από τον ραδιοφωνικό σταθμό F1, φτάνοντας έτσι, μέσω των FM, σε κάθε σημείο της Κορινθίας. Η πρώτη εκπομπή θα μεταδοθεί δοκιμαστικά την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 5 το απόγευμα και η αναμετάδοση θα «κλείσει» μόνιμα όταν θα ανακοινωθεί και επίσημα η νέα ροή προγράμματος του OnnedRadio. Ήδη πάντως στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ παρατηρούμε συνεχείς αλλαγές, καθώς λόγω εξεταστικών περιόδων στις σχολές και λόγω διακοπών μειώνεται η διαθεσιμότητα των ανθρώπων της οργάνωσης που είχαν αναλάβει να παρουσιάζουν τις εκπομπές. Πάντως μ’ αυτά και με τ’ άλλα θυμόμαστε τις εποχές των ερασιτεχνών στο ραδιόφωνο, με το πάθος, τον ενθουσιασμό και τις ατέλειες που τους έκαναν τόσο γοητευτικούς…

Η ΟΝΝΕΔ ασχολείται με τη ΔΑΠ
Αυτήν την περίοδο τα πράγματα είναι λίγο περίεργα τόσο στα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ όσο και στις μεγάλες πόλεις. Από τη μια πλευρά έχουμε τη μεγάλη μάζα των παιδιών της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ που ασχολούνται με την εξεταστική τους στα πανεπιστήμια και με τις διακοπές τους. Από την άλλη όμως έχουμε μια μάχη χαρακωμάτων με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες για συμβούλια σχολών και πόλεων της ΔΑΠ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη. Κανονικά σε αυτές τις διαδικασίες δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από ορισμένες κατά τόπους παρεξηγήσεις και αντεγκλήσεις. Αυτήν τη φορά όμως μαθαίνουμε για διάφορα περιστατικά. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η νυν ηγεσία της ΔΑΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να φτιάξει «δικό της» μηχανισμό ξεπερνά τα όρια και επεμβαίνει στα θέματα της ΔΑΠ κάθε πόλης. Εκτός από τη δημιουργία «στρατού» όμως, ορισμένοι διαβάζουν και πλασαρίσματα για την επόμενη μέρα στην ΟΝΝΕΔ… Σιγά σιγά, παιδιά, όλοι κάτι θα πάρετε…

Παρουσίαση των Special Olympics
στην Καστοριά με συμμετοχή των ΤΟΣΥΝ
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 Γιάννα Δεσποτοπούλου, η βουλευτής του Νομού Καστοριάς και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων Βίβιαν Μπουζάλη, ο νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης, ο δήμαρχος Καστοριάς Ιωάννης Τσαμίσης και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων του Νομού Καστοριάς είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης με θέμα «Εθελοντισμός στα Special Olympics», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Μέσα από την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι αγώνες αλλά και ο ρόλος του εθελοντή σε αυτούς. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν εθελοντές, αλλά μας πληροφορούν ότι πάει καλά…

Έλληνες νέοι επιχειρηματίες
στη Σύνοδο της G8
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματικών (ΟΕΣΥΝΕ) εξασφάλισε την παρουσία της Ελλάδας στην πρώτη Σύνοδο της G8 για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιείται στην πόλη Στρέζα της Ιταλίας, στις 2 και 3 Ιουλίου 2009. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ Δημήτρης Τσίγκος. Στη σύνοδο συμμετέχουν αποστολές νέων επιχειρηματιών από τις οκτώ πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία). Οι νέοι επιχειρηματίες, στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα καταλήξουν σε κοινή επίσημη δήλωση την οποία θα παρουσιάσουν στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια εβδομάδα αργότερα η δήλωση θα τεθεί υπόψη των οκτώ ισχυρότερων ηγετών του κόσμου κατά την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των G8, στην πόλη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας. Η ΟΕΣΥΝΕ συμμετέχει σταθερά στις κορυφαίες διεθνείς οικονομικές συναντήσεις, με σκοπό να δώσει στους νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας τη δυνατότητα ενίσχυσης της επιρροής τους στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία δίνει σταθερά το παρών, εδώ και οκτώ χρόνια στις συναντήσεις που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών (YES) κάθε χρόνο. Φέτος πήρε μέρος στις συναντήσεις στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη και θα παραστεί σε ακόμα δύο, στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο και στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΕΣΥΝΕ συμμετείχε στην εκδήλωση του Hellenic Association at Stanford με θέμα «Bridging the Gap – High Tech Entrepreneurship in Greece and Synergies With Silicon Valley», στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «One Hundred Start Ups» που σκοπό έχει να συντονίσει ελληνικά Start-Ups με επιχειρηματικά σχέδια ώριμα να δεχτούν χρηματοδότηση από εταιρείες Venture Capital.
Παραλία, μπάνιο και περιβαλλοντική δράση
Λίγο πριν οι παραλίες γεμίσουν από λουόμενους, ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για ν’ αδειάσουν από τα σκουπίδια. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ολοκληρώνοντας την εκστρατεία του «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2009», που φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής χάρη στη δυναμική παρουσία σχεδόν 18.000 εθελοντών, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή λειτουργίας της κατασκήνωσης Καλάνδρας του ΑΠΘ, το Eco Weekend στις 9 και 10 Ιουλίου, στο Camping του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Με στόχο την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων, φέτος οι διοργανωτές δίνουν έμφαση στη συμμετοχή φοιτητών στην εθελοντική αυτή προσπάθεια, ώστε να στείλουν ένα ακόμα πιο δυνατό μήνυμα για την προστασία του φυσικού πλούτου της Μεσογείου. Την Πέμπτη 9 Ιουλίου το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιβαλλοντικών ΜΚΟ και καθηγητών του ΑΠΘ με θέμα «Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών – Κίνδυνοι και Απειλές». Την επόμενη μέρα θα συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου, με καθαρισμό της παραλίας και πάρτι. Οι διοργανωτές μάς καλούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για πιο καθαρές παραλίες, συζητώντας για την αξία και τα προβλήματα της παράκτιας ζώνης, συμμετέχοντας σε συμβολικό καθαρισμό, διασκεδάζοντας με μουσική και χορό. Όσοι πιστοί…

Μαθητικό Φεστιβάλ στα νότια προάστια
Με τίτλο «Το Σχολείο που Έχουμε, Το Σχολείο που Θέλουμε» η Νεολαία ΣΥΝ Νοτίων Συνοικιών της Αθήνας διοργάνωσε την Πέμπτη και την Παρασκευή μαθητικό φεστιβάλ στο Άλσος Νέας Σμύρνης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση για το σχολείο, προβολές, χορογραφίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και σκίτσου, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. Σύμφωνα με τη Νεολαία ΣΥΝ, ήταν ένα γεγονός της πόλης οργανωμένο από μαθητές για μαθητές, αλλά όχι μόνο…

Οι Νεολαίες για τις διεθνείς εξελίξεις
Επειδή αναφερθήκαμε στην ΟΝΝΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την ανακοίνωσή της για το Ιράν, φαίνεται ότι κινητοποιήσαμε και άλλες πολιτικές Νεολαίες για τις διεθνείς εξελίξεις. Για το ίδιο θέμα η Νεολαία ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά προχώρησε και σε συμμετοχή σε σχετική συγκέντρωση την εβδομάδα που πέρασε, πιστή στην άποψή της περί κινημάτων και δουλειάς στα κινήματα. Από την άλλη πλευρά, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει το πραξικόπημα στην Ονδούρα και απαιτεί (!) επιστροφή του Προέδρου και απελευθέρωση κρατουμένων. Είπαμε, παιδιά, να είστε δραστήριοι στα διεθνή, αλλά μη χάνουμε και το μέτρο… Αφήστε που φίλος της στήλης παρατήρησε ότι, με τόσες ανακοινώσεις για τα διεθνή, αρχίζει και θυμάται τις εποχές των αρχών της δεκαετίας του 1980…


Σχολιάστε εδώ