Κλίμα εκβιασμού και πιέσεων για λύση στο Κυπριακό

Η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την περασμένη βδομάδα, εν χωρώ, ο πρέσβης της Βρετανίας στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ και εν συνεχεία ο αμερικανός υφυπουργός των Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα καθόρισαν ως καταληκτική ημερομηνία λύσης τον Δεκέμβριο και λίγο αργότερα, συντονισμένα προφανώς από τη Στοκχόλμη, ο σουηδός υπουργός των Εξωτερικών και προεδρεύων πλέον της ΕΕ Καρλ Μπιλντ επιβεβαίωσε ό,τι προ δύο περίπου μηνών είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ». Ότι, δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πέσει θύμα του εξής εκβιασμού: Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό ως τον Δεκέμβριο, δεν θα ανανεωθεί η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο ή, εάν ανανεωθεί, δεν θα στηριχθεί στους όρους εντολής στους οποίους στηριζόταν ως σήμερα, επί τη βάσει δηλαδή του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ’64, με το οποίο συνέχισε να αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα τροχοδρομείται προσπάθεια αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώρισης χωριστής οντότητας στα κατεχόμενα, η οποία σταδιακά θα αναγνωριστεί είτε εκτός πλαισίου λύσης είτε εντός πλαισίου λύσης.

«Δεν μπορούμε»

Στη Λευκωσία, πάντως, ο κ. Μίλετ υποστήριξε ότι το πρώτο τεστ μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει τον Σεπτέμβριο και η λύση μπορεί να είναι έτοιμη ως τον Δεκέμβριο. Στήνεται, δηλαδή, σενάριο 2002, με επιστροφή του Σχεδίου Ανάν. Στην ίδια γραμμή τάχθηκε και ο κ. Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος μετά τις επαφές του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Πρόεδρο Χριστόφια υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία. Αυτό, τόνισε, μπορούσαν να το πράττουν τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Τώρα, παρατήρησε, η Τουρκία είναι υπερδύναμη.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν προσφάτως από τον Ερντογάν και τον Μπαγίς στις Βρυξέλλες περί λύσης δύο κρατών, τόνισε ότι κατά τη δική του άποψη η τουρκική κυβέρνηση έχει πρόθεση και βοηθά με τη στάση της στη λύση του Κυπριακού, η οποία μπορεί να εξευρεθεί ως τον Δεκέμβριο.

Ήδη, από το τουρκικό στρατόπεδο γίνονται διαρροές ότι έχουν κατατεθεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προτάσεις και ιδέες γεφύρωσης των διαφορών επί του θέματος της εκτελεστικής εξουσίας και της εκ περιτροπής εκλογής των Προέδρων, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σιωπηρή επιδιαιτησία, την οποία θα ενισχύσουν οι ΗΠΑ με τις έξυπνες ιδέες του κ. Μπράιζα. Πάντως, ο κ. Ταλάτ, μιλώντας με τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η λύση θα είναι περισσότερο Κυπριακή Δημοκρατία και λιγότερο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Οι θέσεις Ταλάτ είδαν το φως της δημοσιότητας στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης» και προκάλεσαν αντιδράσεις από τα ελληνοκυπριακά κόμματα, ακόμη και από το κυβερνών ΑΚΕΛ. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον κ. Ταλάτ να προχωρήσει σε διάψευση στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Η Σημερινή». Από την άλλη, όμως, η εφημερίδα «Ο Πολίτης» υποστηρίζει ότι τα όσα είπε ο κ. Ταλάτ είναι ηχογραφημένα.

Τι γνωρίζουν οι ξένοι

που δεν γνωρίζουν οι Κύπριοι

Τόσο ο τρόπος διαπραγμάτευσης του βρετανού πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος προδικάζει εξελίξεις, όσο και οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ο οποίος συνεχίζει να μιλά για συγκαλυμμένη συνομοσπονδία, προκαλούν τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και του γενικού του γραμματέα Άντρου Κυπριανού, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν αποδέχονται ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησίες και ότι, εν ολίγοις, δεν είναι και τόσο υποβοηθητικές τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις. Από την άλλη, μεγάλες και παραδοσιακές εφημερίδες της Μεγαλονήσου όπως «Ο Φιλελεύθερος» και «Η Σημερινή» διερωτώνται στην αρθρογραφία τους τι γνωρίζουν οι ξένοι που δεν το γνωρίζουν οι Κύπριοι, για να μιλούν όπως μιλούν, έχοντας σίγουρη τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων ως τον Δεκέμβριο του 2009, άντε χατιρικώς ως τον Μάρτιο του 2010.


Σχολιάστε εδώ