Κατηγορεί ο Μπαγίς την Κύπρο ότι ασκεί βέτο στο κεφάλαιο για την ενέργεια

Την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η Τουρκία άνοιξε άλλο ένα κεφάλαιο, εκείνο της φορολογίας. Όμως, η είδηση δεν ήταν το άνοιγμα του κεφαλαίου για τη φορολογία, αλλά η επίθεση του τούρκου επικεφαλής των Ενταξιακών Διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κατηγόρησε αφενός την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης και αφετέρου την Κυπριακή Δημοκρατία ότι διακινδυνεύει τα συμφέροντα 500 εκατ. ευρωπαίων πολιτών, ασκώντας βέτο για το άνοιγμα του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου για την ενέργεια. Ξεχνά ο κ. Μπαγίς ότι η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο επί του κεφαλαίου της ενέργειας επειδή τα πολεμικά πλοία της χώρας του εμποδίζουν κυπριακά και ξένα πλοία να διεξαγάγουν, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να παίζονται για όλους με τους ίδιους όρους. Η χώρα του, είπε, δεσμεύεται να παίζει με αυτούς τους όρους και όχι με άλλους επιπρόσθετους, τους οποίους κάποιοι θέλουν να εισαγάγουν. Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι, επί σουηδικής προεδρίας, η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, την κοινωνία, την εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό, καθώς και εκείνο της ενέργειας. Στη συνέχεια ο κ. Μπαγίς προέβη σε επίθεση κατά της Κύπρου επειδή ασκεί βέτο επί του κεφαλαίου της ενέργειας και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος της ενέργειας, αλλά προσπαθεί να το λύσει.

Η Θράκη

Στο στόχαστρο του τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς βρέθηκε και η Ελλάδα. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι οι «ανάγκες» των Ελλήνων της Τουρκίας συζητούνται μαζί τους και επιχειρείται η εξεύρεση νομικής φόρμουλας με βάση το τουρκικό Σύνταγμα. Όμως, τόνισε, από την άλλη υπάρχει το ζήτημα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης και η Ελλάδα, όπως είπε, «πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά τους». Καταλήγοντας, ο κ. Μπαγίς διευκρίνισε ότι τα δύο ζητήματα, δηλαδή το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ως τουρκικής, θα διευθετηθούν ταυτόχρονα!


Σχολιάστε εδώ