Κάκιστες οι σχέσεις Ιερώνυμου – Θεόκλητου

Η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης επιστολής προκάλεσε, όπως λέγεται, μεγάλη αναστάτωση και στις δύο πλευρές, καθώς επιβεβαιώθηκε αυτό που από καιρό συζητείτο στη Σύνοδο, ότι δηλαδή είναι κάκιστες οι σχέσεις του Ιερώνυμου με τον άνθρωπο που συνέβαλε περισσότερο στο να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Οι άλλοτε στενοί συνεργάτες, που επέλεγαν από κοινού τους ανθρώπους και τις μεθόδους με τις οποίες θα πορεύονταν στη διοίκηση της Εκκλησίας, έκρυβαν επιμελώς τη ρήξη, προβάλλοντας μια σχέση άριστης επικοινωνίας.
Εδώ και αρκετούς μήνες όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι σχέσεις των δύο αντρών έχουν διαρραγεί με αφορμή μια σειρά επιλογών του Αρχιεπισκόπου, με τις οποίες δεν συμφωνεί ο Ιωαννίνων.
Με δηλώσεις του σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ο Μητροπολίτης διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αρχιεπισκοπεύσει ή να κατευθύνει τον Αρχιεπίσκοπο. Η επιστολή του ωστόσο δείχνει ένα τελείως διαφορετικό ύφος και μια διάθεση όχι μόνο να ασκήσει, ως απλός ιεράρχης, μια καλόπιστη κριτική στον Ιερώνυμο αλλά να του επιβάλει θέσεις που είχαν συμφωνηθεί προ της εκλογής του ως Αρχιεπισκόπου και δεν τηρήθηκαν!
Ο Θεόκλητος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιστολή «δεν είναι έκφραση προβολής του ή χειραγώγησης του Αρχιεπισκόπου, αλλά έκφραση του καθήκοντός του ως ιεράρχη και μέλους της Συνόδου». Αποδίδει δε τη δημοσιοποίησή της στους κληρικούς και λαϊκούς που δεν θέλουν να υπάρχουν ομαλές σχέσεις ανάμεσα στους δύο άντρες! Δηλαδή δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά εκείνοι που δημοσιοποιούν ότι στην πραγματικότητα κινούνται μεταξύ καχυποψίας και ψυχρότητας.

Στάζει μέλι!
Ο Ιωαννίνων προσπαθεί με τις δηλώσεις του να κάνει το μαύρο άσπρο, υπονοώντας ότι η επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας καλόπιστης κριτικής. Το ύφος του όμως δεν είναι… μελίρρυτο και ο τρόπος που απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο δεν είναι ούτε στοργικός ούτε φιλάδελφος, που λέει και ο κλήρος.
Μα, Σεβασμιώτατε, αν πράγματι είχατε στόχο να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στον Ιερώνυμο, γιατί δεν δημοσιοποιείτε εσείς την επιστολή (τόσους φίλους και φίλες δημοσιογράφους έχετε άλλωστε) για να δουν όλοι το ύφος της;
Είναι λόγια εν Χριστώ… αγάπης το «θα σου ασκώ κριτική όπως έκανα και στον Μακαριστό Χριστόδουλο» ή ένας τρόπος να ακολουθήσει ο Ιερώνυμος τις κατευθυντήριες γραμμές σας; ʼλλωστε, Σεβασμιώτατε, γνωρίζετε κι εσείς και πολύς ακόμη κόσμος ότι ο Ιερώνυμος επιθυμεί σφόδρα να διατηρήσει αψεγάδιαστο το προφίλ του και ίσως συναινούσε ευκολότερα στις απαιτήσεις σας για να έχει ήσυχο το κεφάλι του…
Πόσο καλόπιστο είναι το αυστηρό ύφος της επιστολής σας ή το γεγονός ότι του αποδίδετε ότι, «όπως και ο Μακαριστός Χριστόδουλος», δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα ΜΜΕ και ακολουθεί δημοσιοσχεσίτικη πολιτική; Και γιατί, Σεβασμιώτατε, δεν απευθύνεστε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο με την επιστολή σας, αφού θεωρείτε τον εαυτό σας φανατικό υποστηρικτή της συνοδικότητας, και επικρίνετε τον Ιερώνυμο σημειώνοντας ότι υπάρχει «έλλειμμα συνοδικότητας»; Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να συζητήσετε τα προβλήματα και τα λάθη που κατά την άποψή σας έχει κάνει ο Ιερώνυμος κατά τη σύγκληση της ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο και να κάνετε κοινωνούς των προβλημάτων που θίγετε όλους τους αρχιερείς. Τουναντίον, εσείς ανταλλάσετε εν κρυπτώ και παραβύστω επιστολές με τον πρόεδρο της Συνόδου (τον πρώτο μεταξύ ίσων δηλαδή, όπως λέγατε και για τον Μακαριστό Χριστόδουλο) και δυσφορείτε που αποκαλύπτουμε τις κακές σας σχέσεις επειδή «δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».
Και ποια είναι αυτά τα βασικά σημεία που αναφέρετε στην επιστολή σας σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι που αγνοεί η υπόλοιπη ιεραρχία και, όπως γράφετε, είχατε συμφωνήσει εσείς με τον Ιερώνυμο;
Τα ρητορικά αυτά ερωτήματα τα έχουν πολλοί αρχιερείς και κληρικοί αρκετούς μήνες τώρα…
Κληρικοί, τέλος, αναρωτιούνται γιατί τα περισσότερα ΜΜΕ, όπως και «αποκαλυπτικά» εκκλησιαστικά μπλογκ και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που συνήθως «τα λένε όλα», δεν ασχολήθηκαν με την επιστολή, η οποία ήταν σαν να μην εστάλη ποτέ.
Μάλλον και αυτοί θα τη… διάβασαν ως μια καλόπιστη κριτική με ορισμένες εκφραστικές πινελιές αυστηρότητας…


Σχολιάστε εδώ