επί του πιεστηρίου

Κάθε αρχή και δύσκολη. Μεγάλο και τολμηρό βήμα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Και τα μηνύματα από την πρώτη μέρα, παρά τις δυσκολίες, πολύ αισιόδοξα. Άλλη μια απόδειξη ότι μπορούμε τα πάντα. Ακόμα κι αυτοί που μεμψιμοιρούν, που από γεννησιμιού τους είναι γκρινιάρηδες, ας βάλουν κι αυτοί το χεράκι τους… Για την υγειά μας ρε παιδιά. Για να μη χάνονται για ένα τσιγάρο τζάμπα ζωές…

Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και μπρος στον κίνδυνο να βάλει χέρι στο Αιγαίο η Τουρκία, εδέησε η κυβέρνηση να αποφασίσει την αγορά ελικοπτέρων που είναι άκρως απαραίτητα για την έρευνα και διάσωση στο Αρχιπέλαγός μας. Από κει και πέρα, το αν έγινε διαγωνισμός και σε ποια τιμή θα τα πάρουμε, είναι δευτερεύοντα πράγματα και αυτοί που κάνουν τους εισαγγελείς είναι έμποροι αντιπρόσωποι, που προφανώς δεν προτιμήθηκαν. Φυσικά ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει εντολές, ώστε στις διαπραγματεύσεις με τη γαλλική κυβέρνηση να εξασφαλίσουμε τη χαμηλότερη τιμή και τους καλύτερους όρους, από πλευράς δυνατοτήτων των ελικοπτέρων.

Είδαμε τον πρόεδρο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων κ. Χρ. Γεραρή να διαφωνεί με τη γνωμοδότηση του πρώην, πλέον, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για την άρση του απορρήτου των μπλογκ. Δηλαδή αν σας έβριζαν, αν σας λοιδορούσαν, αν έγραφαν αθλιότητες για την οικογένειά σας και τα παιδιά σας, δεν θα σας ενοχλούσε; Αυτή είναι η προστασία της προσωπικότητας του καθενός που προσφέρει η Αρχή της οποίας προΐστασθε; Μένετε στον τύπο του γράμματος και όχι στην ουσία, στο σοβαρότερο αγαθό που πλήττεται. Είναι δυνατόν να σε εξευτελίζει ο ανώνυμος και να προστατεύεται… Να είναι στο έλεος του κάθε ανώνυμου μπλόγκερ ο επώνυμος. Για μας αλλά και τον κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης Πολιτείας πολύ καλά έκανε ο κ. Σανιδάς και εγγράφεται στα θετικά του η τολμηρή γνωμοδότησή του, αδιαφορώντας για τις κραυγές. Απόλυτο δικαίωμα η ελεύθερη έκφραση και η διατύπωση της κάθε άποψης, ακόμα και ακραίας, με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει, κύριε Γεραρή, η υπογραφή του γράφοντος. Κι όποιος δεν την βάζει είναι ΔΕΙΛΟΣ, γιατί δεν έχει το θάρρος να υποστηρίξει αυτά που γράφει.

Τελικά ποιο ήταν το μεγάλο γεγονός που θα προέκυπτε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα και ποιο το όφελος για την Ελλάδα, αφού προσφέραμε ένα ακόμη βήμα υποχώρησης στα Σκόπια, με την άδεια να έρθει ο υπουργός Εξωτερικών τους με αεροπλάνο που έγραφε «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Μεγάλα λόγια και τίποτε άλλο. Ποια είναι τα μέτρα για την ασφάλεια που δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη ότι συμφωνήθηκαν; Γιατί δεν τα ανέφερε ένα προς ένα; Η γενική εντύπωση είναι ότι μάλλον ζημιωμένοι βγήκαμε. Κατ’ αρχάς ο σκληρός τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου άδραξε την ευκαιρία και στη συνάντηση που είχε με την υπουργό μας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις τους και μάλιστα με αδιάλλακτο τρόπο.

Αλλά και ο υφιστάμενος της Χίλαρι πήρε ό,τι ζητούσε, με αντάλλαγμα ένα ΘΑ για την κατάργηση της βίζας. Αλλά ακόμα και αν καταργούσαν αυθωρεί και παραχρήμα τη βίζα, αυτό είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας μας, κυρία Ντόρα; Το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας, η αμφισβήτηση νησιών μας, η ελεύθερη δίοδος λαθρομεταναστών, το Σκοπιανό, είναι υποδεέστερα της βίζας; Μάλλον έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια για λίγα λεπτά δημοσιότητας…

Αλήθεια, αυτές οι διήμερες διακοπές στην Κέρκυρα των 52 υπουργών Εξωτερικών πόσο μας στοίχισαν; Έτσι για να ξέρουμε πόσες τρύπες θα σφίξουμε πάλι το ζωνάρι μας…

Είμαστε για τα πανηγύρια… Από άλλο ανέκδοτο. Από τη μια μεριά οι εφημερίδες και τα κανάλια καταγγέλλουν συνεχώς τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν και πλήττουν το περιβάλλον και από την άλλη φωνάζουν γιατί παρά το τέλος (χαράτσι το ονομάζουν) που μπαίνει σε παράνομες κατασκευές (ημιυπαίθριους και υπόγεια) δεν νομιμοποιούνται. Κανένας δεν είπε σε κανέναν να παρανομήσει, να κάνει π.χ. τον ημιυπαίθριο του διαμερίσματός του δωμάτιο. Αν δεν τον συμφέρει η λύση που δίνεται, στο χέρι του κάθε ενδιαφερόμενου είναι να μην πάει να δηλώσει την παρανομία που έχει κάνει και έτσι να μην τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που έχει το περιουσιακό του στοιχείο. Άλλωστε εκείνοι που έχουν το πρόβλημα χρόνια τώρα ζητούσαν λύση.

Συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Δικαστήρια, για τα κενά σε δικαστές και γραμματείς, για την τριτοκοσμική υλικοτεχνική υποδομή, που ως συνέπεια έχουν όλα αυτά να προσδιορίζεται η εκδίκαση υποθέσεων μετά από 19 μέχρι και 26 μήνες. Όμως παρέλειψε να επισημάνει το καυτό πρόβλημα των συνεχών αναβολών όπου ο χαμένος είναι ο διάδικος και κερδισμένος ο δικηγόρος, αφού, γίνει δεν γίνει η δίκη, πληρώνεται. Γι’ αυτό το θέμα, αξιότιμε πρόεδρε Δημ. Παξινέ, γιατί δεν έγινε ούτε νύξη στη συνέντευξη που δώσατε; Πόσο κοστίζει η κάθε αναβολή; Και τι τόκους πληρώνει στο τέλος ο καταδικασθείς όταν με το… καλό κάποτε βγει η απόφαση, αφού στις αγωγές -και ειδικά κατά των εφημερίδων- οι τόκοι, σύμφωνα με εκείνο τον άθλιο νόμο, τρέχουν από τη στιγμή της κατάθεσης της αγωγής; Αυτό δεν είναι μέγα θέμα; Ή για τα καλά και συμφέροντα δεν μιλάμε…

Και κάτι ακόμα, με την ευκαιρία, εκείνοι οι συνάδελφοί σας που βγαίνουν στα κανάλια, είναι προς τιμήν και δόξα, με ό,τι σέρνουν πίσω τους, του Δικηγορικού Σώματος; Αυτό δεν ενοχλεί κανέναν σας, κύριε πρόεδρε;

Δεν είδαμε επίσης να θίγετε καθόλου την τεράστια παραγωγή δικηγόρων. Τη στρατιά ανέργων επιστημόνων-συναδέλφών σας που γεννιέται; Έχει ανάγκη η χώρα τόσες χιλιάδες δικηγόρους; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβασή σας για περιορισμό του αριθμού των εισαγόμενων στις Νομικές Σχολές και μια ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν νομική για τα προβλήματα που θα συναντήσουν…

***

• Το θέμα με τους ένα – δυο κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που επιμένουν οι πληροφορίες ότι θα πάρουμε, μήπως η Ντόρα το… έλυσε και αυτό στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών εκεί στην Κέρκυρα;


Σχολιάστε εδώ