Εισφοροδιαφυγή, βαρέα και αναπηρικές συντάξεις τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση

Αιφνιδιαστική για όλους –πλην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας– υπήρξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Σταδίου. Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο υφυπουργός Γ. Κοντογιάννης, που γνώριζαν ότι το υπουργείο τους είχε σειρά μετά τις προηγούμενες επισκέψεις του κ. Καραμανλή σε άλλα, επίσης καίρια, υπουργεία.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, πέραν της υπογράμμισης ότι η κυβέρνηση «κυβερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, αλλά και εμπειρογνωμόνων περί τα ασφαλιστικά, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι: Το Ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι, όπως εξάλλου ζητούν επίμονα ευρωπαίοι επίτροποι αλλά και εγχώριοι κυβερνητικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Όμως τι εξήγγειλε στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής;

Η περιστολή της εισφοροδιαφυγής ήταν ίσως η σοβαρότερη ευθεία αναφορά του πρωθυπουργού. Η όποια προσπάθεια είναι υπονομευμένη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι «ρυθμίσεις» του ΙΚΑ που διευκολύνουν την εξόφληση εργοδοτικών οφειλών σε 96 δόσεις (για τα επόμενα δηλαδή 8 χρόνια). Και μάλιστα οφειλές «τρέχουσες» έως και τον περασμένο Απρίλιο και όχι απλώς πολύ παλαιότερες – παρότι αλλεπάλληλες υπήρξαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για κατάργηση των επίμαχων αυτών ρυθμίσεων. Ακόμη, παραμένει διαχρονική η άρνηση δημοσιοποίησης των εργοδοτών εκείνων που υπάγονται στις διευθετήσεις αυτές του ΙΚΑ.

Ως προς τον διαχωρισμό των κλάδων Υγείας – σύνταξης του ΙΚΑ, τουλάχιστον όπως ακούστηκε, θα μπορούσε να προχωρήσει από την ίδια τη διοίκηση του Ιδρύματος ως μια διοικητικού και διαχειριστικού χαρακτήρα ενέργεια. Εκτός κι αν με τον διαχωρισμό αυτόν δρομολογείται η ένταξη του κλάδου Υγείας στο ΕΣΥ, οπότε η εξαγγελία αυτή είναι σημαντική.

Ο έλεγχος για την εξάλειψη των πλαστών συντάξεων αναπηρίας είναι επίσης σε εξέλιξη και το φαινόμενο έχει περιοριστεί αισθητά. Συνεπώς:

Τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) ήταν ο ορατός στόχος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Το όλο θέμα είχε «παγώσει» μετά τις εντονότατες αντιδράσεις που προκάλεσε το πόρισμα «Επιτροπής Μπεχράκη», με άμεσο και βαρύ το πολιτικό κόστος. Τώρα ο κ. Καραμανλής παρέχει πλήρη κάλυψη για ενεργοποίηση ξανά της όλης διαδικασίας ώστε η εκκρεμότητα και η απαίτηση, κυρίως των εργοδοτών, να εκπληρωθούν πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ