Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εκτιμούν ότι η ανάκαμψη πλησιάζει. Εδώ και δύο χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε να διαφαίνεται η δυσμενής πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η μόλυνσή της από τα τοξικά απόβλητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, για πρώτη φορά βλέπουμε θετικές προβλέψεις για την οικονομία. Πρώτος ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του «Economic Outlook» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη 24 Ιουνίου, προβλέπει βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος από το 2010 και ισχυρίζεται ότι στην αρχή και για κάποιο μη προσδιορίσιμο ακόμη χρονικό διάστημα, η ανάκαμψη θα είναι «ισχνή και εύθραυστη», ενώ οι συνέπειες από την κρίση θα εμφανίζονται και το 2010 (θα είναι παρατεταμένες), ωστόσο το χειρότερο σενάριο έχει απομακρυνθεί. Ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία παρουσιάζοντας την έκθεση δήλωσε ότι η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας μάς δίνει στοιχεία για συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ειδικά για τη Ζώνη του Ευρώ, που μας ενδιαφέρει άμεσα, για το 2009 ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -4,8%, όμως οι προβλέψεις του για το 2010 παρουσιάζονται βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του Μαρτίου (εαρινή έκθεση). Στην εαρινή έκθεση η πρόβλεψη μιλούσε για συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά -0,3%, ενώ η τωρινή έκθεση προβλέπει μηδενική ανάπτυξη. Δηλαδή ξεφύγαμε από τα αρνητικά πρόσημα στους ρυθμούς ανάπτυξης και βαδίζουμε προς το μηδέν το 2010. Κάτι είναι κι αυτό.
2
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται στην έκθεση αρκετά απαισιόδοξες. Μια κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία παρουσιάζει μόνο για την εξέλιξη στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Από τον αρνητικό φετινό ρυθμό (-1,3%) προβλέπει αύξηση 0,3% για το 2010, δηλαδή ισχνή ανάπτυξη που θα προκληθεί κυρίως από τη βελτίωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος. Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία οι προβλέψεις της έκθεσης είναι δυσμενέστατες. Για τα δημόσια οικονομικά επισημαίνει ισχυρή επιδείνωση και εκτίναξη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο 6,1% για φέτος και στο 6,75% για το 2010. Καθόσον αφορά την ανεργία, την τοποθετεί στο 9,5% για το 2009 και στο 10,3% για την επόμενη χρονιά. Για τον πληθωρισμό προβλέπει πτώση (1,7% μέσος ετήσιος το 2010), αλλά θα κινηθεί ως συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την τρέχουσα διετία, καθώς η μείωση των εξαγωγών θα είναι ισχυρότερη από τη μείωση των εισαγωγών. Η έκθεση μιλάει και για τη «βιώσιμη εξυγίανση» του δημοσιονομικού τομέα της χώρας μας, για την επίτευξη της οποίας προτείνει τον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη χαλιναγώγηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο σύστημα υγείας. Αυτά για τα καθ’ ημάς. Αρκετή δόση απαισιοδοξίας για το 2010. Παντού βελτίωση και στην Ελλάδα επιδείνωση!
3
Η ύφεση μετριάζεται, δηλώνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά στόματος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Τζον Λίπσκι, ο οποίος ανήγγειλε ότι στις 7 Ιουλίου το ΔΝΤ θα παρουσιάσει νέες προβλέψεις, περισσότερο ευνοϊκές για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις, κυρίως για το 2010. Στη δήλωσή του ο κ. Λίπσκι τονίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνονται οι ρυθμοί επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πότε και πόσο γρήγορα θα υπάρξει ανάκαμψη. Πρόσθεσε επίσης ότι το 2010 η ανάκαμψη θα έχει αργό ρυθμό και η οικονομική δραστηριότητα θα επανέρχεται σταδιακά. Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα «πακέτα στήριξης» που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, τα οποία ενίσχυσαν τις αγορές με τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά μας λέει και το ΔΝΤ, που βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Αυτοί κάτι ξέρουν και μιλάνε αισιόδοξα. Λέτε οι τράπεζες και οι αγορές, αφού ρούφηξαν το αίμα των φορολογούμενων με τα «σχέδια στήριξης» και φυσικά με τη σύμπραξη των κυβερνήσεων, να αποφάσισαν τώρα να «ανοίξουν πανιά»; Για να μαζευτεί και πάλι χρήμα και να μας ετοιμάσουν με την ησυχία τους την επόμενη κρίση; Μην το θεωρείτε απίθανο!