Διάσπαση του Συνδικαλιστικού Κινήματος «μαγειρεύουν» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ του χώρου της ΕΡΤ, μετά από συσκέψεις στην Ιπποκράτους, παρουσία του υπεύθυνου του Τομέα σύμφωνα με πληροφορίες μας Ν. Μαδεμλή και της ΔΑΚΕ στη Ρηγίλλης με τον αντίστοιχο γραμματέα Κ. Κόλλια, αμφισβητώντας «τη νομιμότητα του συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ» στο οποίο έχασαν τη πλειοψηφία, υποστηρίζουν τώρα:

• Αποχώρηση από την Ομοσπονδία του κλάδου και δημιουργία νέας Ομοσπονδίας.

Η κυρίαρχη αντίθεση των συνδικαλιστών των δύο μεγάλων εστιάζεται στην ενοποίηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με τα αντίστοιχα σωματεία του ιδιωτικού τομέα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αντίθεση δηλαδή κόντρα στην πάγια αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος για μία ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση, μία Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο και ένα σωματείο.

Πέραν όμως της παραβίασης των συνδικαλιστικών αρχών, ο πραγματικός λόγος (σ.σ.: και γι’ αυτό η απόλυτη σύμπνοια ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) είναι καθαρά πολιτικός: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν στο μεταξύ δεν επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις από τις ηγεσίες τους, επιδιώκουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο του προσωπικού της κρατικής ΕΡΤ, γι’ αυτό παρατηρείται και το φαινόμενο η συνδικαλιστική εκπροσώπηση της καθεμιάς από τις δύο αυτές παρατάξεις να συνεργάζεται αρμονικά με τον εκάστοτε πρόεδρο, ασχέτως αν το κόμμα στο οποίο ανήκει βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Μεγάλες οι ευθύνες και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να αγνοούν τα συνδικαλιστικά μαγειρέματα. Τυχόν όμως υποβάθμιση της προοπτικής διάσπασης μιας Ομοσπονδίας με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών παρατάξεων του χώρου τους θα αποτελεί ομολογία αποδοχής μιας πρακτικής που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σιγοντάρει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Για ώρα ευθύνης και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου θα μπορούσε να μιλήσει κανείς, αφού η ΠΟΣΠΕΡΤ ως ΔΕΚΟ περίπου ανήκει στη δύναμη της Συνομοσπονδίας. Όμως με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι σύνεδρος από τη Θεσσαλονίκη δημοσίως κατήγγειλε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, που προσφάτως πραγματοποιήθηκε, πως ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΓΣΕΕ, τον προέτρεψε, ως εκπρόσωπο των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη δημιουργία ξεχωριστής Ομοσπονδίας ιδιωτικού τομέα, την οποία «θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις».

Οι διαθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), μέχρι το επίπεδο τουλάχιστον των συνδικαλιστικών τους γραμματειών, διαφάνηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ όταν δεν έστειλαν εκπροσώπους τους στην κορυφαία διαδικασία που βασίστηκε σε δικαστική απόφαση (η εμπλοκή μάλιστα της Δικαιοσύνης έγινε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΚΕ). Αντιθέτως παραβρέθηκαν οι επικεφαλής όλων των οργανώσεων του Τύπου, με ενδεικτική την αναφορά του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Βασ. Μουλόπουλου, που χαιρέτισε τους συνέδρους με τη φράση «Επιτέλους όλοι μαζί και πιο δυνατοί»!

Με δική του πρωτοβουλία και προς τιμήν του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Λιντζέρης παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου ώστε να ενημερωθεί, παρότι οι 56 από τους 147 συνέδρους, που ανήκουν σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, απείχαν και με έγγραφό τους ενημέρωσαν ότι αμφισβητούν τη νομιμότητα του συνεδρίου. Η ΠΑΣΚΕ ακόμη χαρακτήριζε πολιτική απόφαση την αποχή.

Ο Κ. Πουπάκης εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της ΔΑΚΕ και σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Πάντοτε υπήρξε συνεπής στην αρχή «μία Συνομοσπονδία, μία Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο, ένα σωματείο». Προσδοκάται πως, παρά τις νέες του υποχρεώσεις ως ευρωβουλευτή, δεν θα επιτρέψει οι όποιες εμπλοκές συνδικαλιστικού τύπου σκοπιμοτήτων και συμφερόντων να οδηγήσουν στη διάσπαση μιας Ομοσπονδίας, με απροσδιόριστες τις συνέπειες για όλο το φάσμα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύουμε ότι θα πράξει το καθήκον του, γιατί είναι γνωστή η αυτονομία που τον χαρακτηρίζει – και την έχει κερδίσει. Και θα τοποθετηθεί, ακόμη κι αν αυτό πάει κόντρα σε, ενδεχομένως, αντίθετες κομματικές εντολές.

Να ευχηθούμε ότι και στην ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστικά στελέχη με εμπειρία θα παρέμβουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Εκτός κι αν υπάρχουν κρυφές «ατζέντες» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα.

• Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το νέο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ κάλεσε σε σύσκεψη όλα τα μέλη-σωματεία της για τις διαπραγματεύσεις εν όψει της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση αλλά και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Αντί άλλης απαντήσεως, ο Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ, που απείχε από το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, ψήφισε σε γενική συνέλευση την αποχώρησή του από την ομοσπονδία, αναγγέλλοντας μια νέα πορεία. Βέβαια οι αντίπαλοι της γραμμής αυτής λένε πως από τα 750 μέλη του συλλόγου ψήφισαν τελικά τα 150. Η υπόθεση αυτή είναι φανερό πως έχει μέλλον στην ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ