Για 500.000 ανέργους κάνει λόγο το Ινστιτούτο Εργασίας

Οξεία κριτική στις νεοφιλελεύθερες απόψεις ασκήθηκε στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) με θέμα «Επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση» και ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, προέδρους εργοδοτικών οργανώσεων κ.ά.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κ. Σάββας Ρομπόλης έκανε τη διαφορά, μιλώντας ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: «Οι προτάσεις Παπαθανασίου και ΙΟΒΕ οδηγούν σε παρατεταμένη ύφεση, καθώς και τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και τα ελλείμματα θα διευρύνονται. Τα κεντρικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τα κλειστά επαγγέλματα, δεν είναι το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ούτε η επιπλέον παραμονή στην εργασία, αλλά η τεχνολογική καθυστέρηση της παραγωγής στην Ελλάδα και η έντονη ανισοκατανομή του εισοδήματος σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων…». Από τη διόρθωση των φαινομένων αυτών πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Διαφορετικά, οι επιπτώσεις ολοένα και θα γίνονται πιο δραματικές και δυσεπίλυτες, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΙΝΕ.
Ο κ. Ρομπόλης, για άλλη μια φορά, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 0% αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2009, τότε οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 500.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ προέβλεψε πως η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε μακροχρόνια στασιμότητα, με κλείσιμο επιχειρήσεων και αλματώδη άνοδο της ανεργίας σε όλους τους κλάδους. Ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπολογίζει ότι η επίσημη ανεργία θα ανέλθει το 2010 στο 10,3%, από 9,3 (σημαίνει επιπλέον 50.000 ανέργους), και με βάση τους υπολογισμούς αυτούς κάνει τη ζοφερή πρόβλεψη πως μια κοινωνική κρίση τύπου Μεσοπολέμου πρόκειται να διαδεχθεί την οικονομική κρίση…


Σχολιάστε εδώ