Αύριο οι εξελίξεις…

Αύριο το απόγευμα θα γνωρίζουμε αν η τραγωδία του συγκροτήματος Αγγελοπούλου θα τελειώσει με πόλεμο χαρακωμάτων ή με χαμηλούς τόνους, όσο αυτό είναι δυνατό με 450 ανέργους. Πάντως ο εκκαθαριστής Χ. Μπιλίνης αναμένεται να απαντήσει στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων για το ύψος των αποζημιώσεων και τη μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για ειδικές κατηγορίες μισθωτών και συνεργατών.

Αν η απάντησή του είναι αρνητική ή, τέλος πάντων, έχει μεγάλη απόσταση από τα αιτήματα των εργαζομένων, τότε θα πρέπει να περιμένουμε άνοιγμα των μικροφώνων του City από τους εργαζόμενους και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μέχρι τότε οι περισσότεροι προσπαθούν να δείχνουν συγκρατημένοι καθώς γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι μία παρτίδα πόκερ που απαιτεί ψυχραιμία και κλειστά χαρτιά.

Στις συναντήσεις που είχε ο εκκαθαριστής με τις αντιπροσωπείες του «Ελεύθερου Τύπου» και του City απέφυγε να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων, έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι η επιχείρηση… «δεν έχει πολλά χρήματα» για να καλύψει υψηλές απαιτήσεις. Οι εργαζόμενοι του θύμισαν τη γενναιοδωρία που επέδειξε η ίδια επιχείρηση σε άλλες περιπτώσεις και αναμένουν την απάντησή του τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον «Ελεύθερο Τύπο» βρίσκονται σε καθημερινή γενική συνέλευση προκειμένου να αποτραπεί το σταδιακό κατέβασμα των διακοπτών στο κτίριο, κάτι που επιδιώκει ο εκκαθαριστής ως εντολοδόχος του ζεύγους Αγγελοπούλου.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον City αποφάσισαν να επιδείξουν «θετική διάθεση» κρατώντας τα μικρόφωνα κλειστά (εκφωνούνται μόνο δελτία ειδήσεΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 27ων), αλλά στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση επί του οικονομικού, τα μικρόφωνα θα ανοίξουν για τα καλά…

Ταυτόχρονα στον City έχουν παγώσει οι συζητήσεις για το πείραμα αυτοδιαχείρισης του σταθμού, καθώς οι εργαζόμενοι αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα βασικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή δεν έκαναν τίποτ’ άλλο από το να διαπληκτίζονται σε εκρηκτικό ύφος για την… ποιότητα των δελτίων ειδήσεων και της μουσικής που μεταδίδει ο σταθμός. Και όμως, το… δόλωμα της αυτοδιαχείρισης ήταν αυτό που κατάφερε να χωρίσει γρήγορα τους εργαζόμενους της εφημερίδας και του ραδιοφώνου και τελικά τους υποχρέωσε να διαμορφώσουν ξεχωριστές ατζέντες.

Το χαρίζει;

Ο εκκαθαριστής, στις συζητήσεις του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δηλώνει ότι πρόθεση της οικογένειας Αγγελοπούλου είναι να δώσει τον σταθμό (και τον εξοπλισμό) στους εργαζόμενους, αρκεί να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση έχοντας συστήσει εταιρικό σχήμα.

Αν και αρνήθηκε να δεσμευτεί γραπτώς, ο ίδιος, αλλά και κύκλοι της οικογένειας, δηλώνουν ότι η παραχώρηση του σταθμού στους εργαζόμενους είναι συνεπής με το πνεύμα της ανακοίνωσής τους, που σημείωνε ότι αν ο σταθμός πωληθεί, τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του προσωπικού του. Έτσι, αν δεν εμφανιστεί επενδυτής ή οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να συστήσουν εταιρεία, τότε, κατά την οικογένεια, η συχνότητα θα επιστραφεί στο ΕΣΡ, το οποίο επισήμως δεν γνωρίζει τίποτα.

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του City έχει ψηφίσει υπέρ της ανάληψης του σταθμού. Ωστόσο τίποτα δεν προχωράει στην πράξη, είτε λόγω άγνοιας του θεσμικού και οικονομικού πλαισίου είτε λόγω εσωτερικών διαφωνιών και καχυποψίας.

Επίσης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι είναι αδύνατον ένας σταθμός να είναι βιώσιμος με τόσο μεγάλο προσωπικό. Ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν;

Μια ιδέα που άρχισε να κυκλοφορεί είναι να παραδοθεί ο σταθμός σε όσους δέχονται να δουλέψουν εθελοντικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και αυτή η λύση χωλαίνει αφού έτσι ευνοούνται οι οικονομικά ισχυρότεροι που μπορούν να επιβιώσουν δουλεύοντας χωρίς αμοιβή.

Ένα άλλο σενάριο που ακούστηκε είναι η διανομή μετοχών σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά με περισσότερα προνόμια γι’ αυτούς που θα εργάζονται χωρίς αμοιβή. Τίποτα, όμως, δεν έχει συζητηθεί στα σοβαρά και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι εύχονται να εμφανιστεί επενδυτής που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και, φυσικά, θα «πληρώσει», μέσω Αγγελόπουλου, κάτι παραπάνω τους εργαζόμενους.

Όσο για τα συνδικάτα, οι τεχνικοί δεν το θέλουν, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες.

Η ΕΣΗΕΑ δεν έχει άποψη, αν και η νομική σύμβουλος έδειξε ότι δεν συμφωνεί. Συμφωνεί ο Δ. Τρίμης, που κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν…

Οι τίτλοι

Με τους τίτλους των εφημερίδων τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Αλλά και εδώ οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η ανακοίνωση της οικογένειας τούς ανοίγει τον δρόμο να διαπραγματευτούν την απόκτηση των τίτλων για τη διαχείρισή τους είτε αυτόνομα είτε με την είσοδο νέου επενδυτή.

Γενικά ο «Ελεύθερος Τύπος» δείχνει πολύ πιο σοβαρός και προσεκτικός στη διαπραγμάτευσή του και αποφεύγει να συνδέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων με τη διαχείριση των τίτλων.

Τεχνικά το εγχείρημα φαίνεται πιο δύσκολο από το αντίστοιχο του ραδιοφώνου, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο στη νέα εποχή των εφημερίδων. Άλλωστε θεωρούν ότι έχουν και οι ίδιοι λόγο στη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας που είναι σε εκκαθάριση.


Σχολιάστε εδώ