ΑΓΝΩΣΤΟΣ «Χ» Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Αν δηλαδή θα επιτρέψει το όνομα και η υστεροφημία του να γίνουν αντικείμενο κομματικών διενέξεων και μικροκομματικών επιδιώξεων ή θα αντιδράσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα προδιαγράψουν τις εξελίξεις πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο. Τα τελευταία γεγονότα πάντως έχουν έντονα προβληματίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, πέρα από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, ο κ. Παπούλιας είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να αποσαφηνίσει πολύ ενωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε τις προθέσεις του.
Προς το παρόν αποφεύγει να πει οτιδήποτε, ακόμη και στις πιο κλειστές συζητήσεις του, αν και παράγοντες της Προεδρίας, εν αγνοία του προφανώς, διακινούν αντικρουόμενες πληροφορίες και εκτιμήσεις.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Παπούλιας είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα δυσαρεστούσε τον σημερινό πρωθυπουργό, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «αχαριστία» για έναν άνθρωπο που τον πήρε από την πολιτική αποστρατεία και τον εξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Δεν έχει άλλωστε κανέναν λόγο την ίδια στιγμή να ευχαριστήσει τον Γ. Παπανδρέου που δεν του έχει φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο το διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η συνεργασία του κ. Παπούλια με τον κ. Καραμανλή είναι πολύ καλή και εικάζεται ότι πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση θα έχει ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ, σε… «νεκρό χρόνο», ότι δεν προτίθεται να δώσει την ψήφο του για την επανεκλογή του κ. Παπούλια, με το μάλλον αδύναμο επιχείρημα ότι λόγω της ιδιότητάς του υπογράφει… αντιλαϊκά διατάγματα, προκάλεσε απορίες και ερωτηματικά, αλλά, το πιο σημαντικό, καθόρισε ως απώτατο χρονικό όριο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2010. Το 1985 άλλωστε είχε ψηφίσει τον Χρ. Σαρτζετάκη, που κι εκείνος υπέγραψε… αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις. Εξίσου αδύναμη ήταν και η δικαιολογία ότι δεν ήθελαν να επιτρέψουν στον Γ. Καρατζαφέρη να τους συκοφαντεί διαδίδοντας ότι πρόκειται να στηρίξουν υποψήφιο που θα προτείνει για Πρόεδρο η Νέα Δημοκρατία. Έτσι εμφανίζεται ο Περισσός να… σύρεται από τον ΛΑΟΣ.
Με την απόφασή του αυτή ο Περισσός ουσιαστικά ευνοεί τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει να «σύρει» τη Ν. Δημοκρατία σε πρόωρες εκλογές και η μόνη ερμηνεία που μπορεί να γίνει είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ήθελε να βρεθεί (ξανά) σε θέση απολογούμενου ότι στηρίζει τους σχεδιασμούς της Ν. Δημοκρατίας. Κουβαλά, βλέπετε, το «στίγμα» της συνεργασίας τους το 1989, κάτι που κόστισε πολιτικά στην Αριστερά τα χρόνια που ακολούθησαν.
Αλλάζουν τα πλάνα
Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους και να τους τοποθετήσουν σε πιο ρεαλιστικές βάσεις. Εξ ου και τις προηγούμενες ημέρες επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, και πάντως πριν από τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου έβαλαν στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας τη στρατηγική που προέβλεπε εξάντληση της τετραετίας και έβγαλαν από το συρτάρι το σχέδιο για εκλογές την άνοιξη. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίζεται αποφασισμένος να φθάσει ως τον Μάρτιο και να «χρεώσει» στο ΠΑΣΟΚ τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, αποδίδοντάς του παράλληλα τη μομφή για «ευτελισμό» του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση στην οποία έχουν προσχωρήσει όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Σουφλιά, που αρχικά είχε εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία και με το πιο έντονο τρόπο τις φήμες για εκλογές το φθινόπωρο, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα φθάσει ως την άνοιξη. Οτι ο κ. Καραμανλής θα «αιφνιδιάσει» προκηρύσσοντας εκλογές το φθινόπωρο στα… πρότυπα του 2007. Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι η Βουλή δεν θα προλάβει να συνεδριάσει ξανά στην Ολομέλειά της, που σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Κι αυτό είτε διότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στην πίεση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, είτε για να επιδιώξει ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, στη λογική που επιτάσσει το σενάριο… «μικρή ήττα τον Σεπτέμβριο -μεγαλύτερη τον Μάρτιο». Μικρές πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο επικαλούμενος το ζήτημα της εκλογής Προέδρου προκειμένου να φέρει νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ σε δυσχερή θέση. Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με προσβολή του κ. Παπούλια, εκτός και αν ήταν σε συνεννόηση μαζί του. Η τελευταία αυτή… λεπτομέρεια τροφοδοτεί ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο, το οποίο προβλέπει: Επικαλούμενος ο τελευταίος την αδυναμία επανεκλογής του, να υποβάλει την παραίτησή του νωρίτερα, να αναλάβει μεταβατικός ο πρόεδρος της Βουλής και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Επιφυλάξεις
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ, επισήμως τουλάχιστον, στοιχίζονται πίσω από τη θέση του Γ. Παπανδρέου, εκλογές τον Σεπτέμβριο και πάντως πριν από την εκλογή Προέδρου, ωστόσο αρκετά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι λάθος το αίτημα του Γ. Παπανδρέου για εκλογές τον Σεπτέμβριο -το διατύπωσε ευθέως μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου- κι αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον διότι η κυβέρνηση δεν θα έχει φθαρεί τόσο πολύ στη διάρκεια της θερινής περιόδου και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει αποκτήσει «αέρα αυτοδυναμίας» και δεύτερον ότι δεν θα έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις ευρωεκλογές και κατά συνέπεια δεν θα έχουν αλλάξει σημαντικά οι διαθέσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% τον Ιούνιο είχαν προτιμήσει τις παραλίες από τα εκλογικά τμήματα.
Τα συγκεκριμένα στελέχη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη, να αφήσει την κυβέρνηση να πάρει και νέα φορολογικά μέτρα το φθινόπωρο, ούτως ώστε να φθαρεί ακόμη περισσότερο. Συν τοις άλλοις υπάρχει σε εξέλιξη και η διαλεύκανση του σκανδάλου της Ζήμενς με το ΠΑΣΟΚ λόγω Τσουκάτου να βρίσκεται στο κάδρο της επικαιρότητας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της φθοράς που είναι πιθανό να υποστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ενδεχόμενες νεώτερες αποκαλύψεις. Με κίνδυνο να προκληθεί και εσωκομματική αναστάτωση, δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά την περίοδο του Κ. Σημίτη, ο οποίος σημειωτέον τηρεί στάση σιωπής όλο αυτό το διάστημα. Πόσω μάλλον που η συγκεκριμένη υπόθεση θα μείνει ανοιχτή για αρκετούς μήνες ακόμη.
Τι εννοεί;
Επιφυλάξεις εκφράζονται από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και για τον τρόπο που χειρίζεται ο Γ. Παπανδρέου την υπόθεση του κ. Παπούλια. Θεωρούν ότι η τακτική του αυτή αδικεί τον θεσμό και τον σημερινό Πρόεδρο, κάτι που ενδεχομένως να το «πληρώσει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι με τη τακτική αυτή έχει συμφωνήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Εντύπωση στο μεταξύ έχει προκαλέσει εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ μια αποστροφή του Γ. Παπανδρέου, που επαναλαμβάνει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παπούλια «εφ’ όσον ο ίδιος το επιθυμεί»! Τι ακριβώς εννοεί; Δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν επιθυμεί μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία, γνωρίζει κάτι περισσότερο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θέτει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση; Του έχει αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του ο κ. Παπούλιας ή προσπαθεί, επαναλαμβάνοντας την αποστροφή αυτή, να τον…. εκνευρίσει και να προκαλέσει μια δημόσια τοποθέτηση;
Έχει απασχολήσει τον Γιώργο Παπανδρέου το ενδεχόμενο, όσο κι αν μπορεί να χαρακτηρισθεί ακραίο, ο κ. Παπούλιας, μετά μια εκλογή του με 180 ψήφους, να αποσύρει την υποψηφιότητά του; Και τι κόστος θα έχει αυτό για το ΠΑΣΟΚ;