«Έσπρωξαν» το άνοιγμα του Λιμνίτη τον Δεκέμβριο, με τη λύση…

Για τον Δεκέμβριο ανέβαλαν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, κι αυτό υπό προϋποθέσεις… Το συνέδεσαν, δηλαδή, με τη λύση του Κυπριακού και τη στάση που θα τηρήσει η κυπριακή κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα. Ως γνωστόν, τον Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί η Τουρκία και μεταξύ άλλων θα εξεταστεί κατά πόσον έχει εκπληρώσει ή όχι τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμόζοντας το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και τα αεροσκάφη που φέρουν τα εθνόσημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πάντως, Βρετανία, Σουηδία και Τουρκία συνδέουν τις τουρκικές υποχρεώσεις με εκείνες της άρσης του εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων, γεγονός που σημαίνει ότι, για να τερματιστεί το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική και οικονομική πρακτική του απευθείας εμπορίου κατεχομένων – ΕΕ.
Για να ανοίξουν το οδόφραγμα του Λιμνίτη, οι Τούρκοι ζητούν να επιτραπεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφοδιάζονται τα τουρκικά άρματα μάχης που βρίσκονται στην περιοχή μέσω των εδαφών που είναι υπό τον έλεγχό της. Ταυτόχρονα ζητούν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αίτημα που φαίνεται ότι έγινε δεκτό, προκειμένου σε πρώτη φάση, πριν από τον Δεκέμβριο δηλαδή, να μπορούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να περνούν ασθενοφόρα από το οδόφραγμα του Λιμνίτη και να κερδίζουν χρόνο ως την άφιξή τους στη Λευκωσία, προκειμένου να σώζονται ζωές. Σημειώνουμε εδώ ότι η συμφωνία Ταλάτ – Χριστόφια προνοούσε ώσυε το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη να γίνει παράλληλα με εκείνο της Λήδρας, πράγμα που δεν έγινε.


Σχολιάστε εδώ