Άμεσος κίνδυνος απένταξης από το Γ΄ ΚΠΣ του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Προϋπόθεση της ένταξης του έργου στο Γ΄ ΚΠΣ και της χρηματοδότησης ήταν η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου να έχει γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου που έληγε το πρόγραμμα.

Και φυσικά το έργο να είναι απόλυτα λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίο κατασκευάζεται.

Για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νοσοκομείου απαιτούνται:

– Η έκδοση βεβαίωσης περαίωσης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, και

– η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου για την τοποθέτηση των ειδών του ιατρικού εξοπλισμού στις τελικές θέσεις και να μπορούν να λειτουργήσουν.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το έργο σχετικά προς τις απαιτήσεις του Γ΄ ΚΠΣ είναι επιεικώς κρινόμενη απογοητευτική. Απομένουν προς αποπεράτωση σημαντικές οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, η έκταση των οποίων σηματοδοτείται από την κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και από την ολοκλήρωση των δοκιμών για την ασφαλή λειτουργία του έργου.

Για την προμήθεια και εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού η κατάσταση είναι άκρως συγκεχυμένη. Από τη σύμβαση προβλέπεται η εγκατάσταση εξοπλισμού αξίας 10 εκατ. ευρώ έτοιμου προς λειτουργία. Έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα εξοπλισμός αξίας μόλις 500.000 ευρώ. Η ημερομηνία παραλαβής του συνόλου του εξοπλισμού, της εγκατάστασης και της έναρξης λειτουργίας του παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ είναι «προ των θυρών», με συνέπεια τη σοβαρή οικονομική ζημία του Δημοσίου, που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑΝΟΜ, έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση με σοβαρότητα και ειλικρίνεια.

Στη σημερινή κατάσταση δεν έχουν θέση οι μαϊμουδιές και οι αλχημείες του παρελθόντος, όπως υπερπιστοποιήσεις εργασιών με συμφωνητικά και εγγυητικές επιστολές, ως και η αποθήκευση του εξοπλισμού με εντολή της υπηρεσίας παρότι προβλέπεται από τη σύμβαση, αλλά προφανώς για άλλη χρονική περίοδο, γιατί έτσι ο φορέας κατασκευής του έργου μαρτυρεί ότι: ή το έργο δεν έχει αποπερατωθεί ή η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ή συντρέχουν και οι δύο περιπτώσεις.


Σχολιάστε εδώ