άλλες τυπολογίες

•Πάγωσαν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις Ψυχάρη – Λαυρεντιάδη για την πώληση της αθλητικής ημερήσιας εφημερίδας του ΔΟΛ, της «Εξέδρας». Ίσως να μετάνιωσε ο Ψυχάρης. Εξ αρχής πάντως υπήρξαν ερωτηματικά για ποιον λόγο θέλει να δώσει ένα έντυπο που έχει ανοδική πορεία και είναι φρέσκο… Εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη χρημάτων ή συμβαίνει κάτι άλλο…
Τα μεγάλα πάντως προβλήματα τα έχει ο ΔΟΛ με τα «Νέα», με τις συνεχείς ζημίες που έχουν, όπως και τι θα γίνει με το ημερήσιο «Βήμα», που η κυκλοφορία του έχει πέσει πολύ χαμηλά.

•Εβδομάδα εξελίξεων στον Alpha. Ο Δ. Κοντομηνάς, σε συνεργασία με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστοφερ Μάινους, θα προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές και ίσως αποχωρήσουν και ιστορικά πρόσωπα του σταθμού. Ήδη αποχαιρέτησε τους θεατές του, οδεύοντας προς το Alter, ο Γιώργος Αυτιάς.

•Κοντά στην απόκτηση του ομίλου κινηματογράφων Village ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται προχωρημένες και αν επιτευχθεί η συμφωνία, τότε ο Δ. Κοντομηνάς κάνει ένα σοβαρό βήμα στον χώρο της ψυχαγωγίας, αλλά και της παραγωγής ταινιών.

•Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ). Στη θέση του προέδρου εξελέγη ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, αντιπρόεδρος ο Πέτρος Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας ο Μάρκος Μπιτσάκος, ταμίας ο Χρήστος Τριαντόπουλος και μέλη οι Φώτης Μπόμπολας και Χρήστος Χατζάρας.

•Τις… 10 έφτασαν οι παρατάσεις έκδοσης προκήρυξης για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το «προσωρινό καθεστώς λειτουργίας» των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έληξε στις 30 Ιουνίου 2009, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

•Αύξηση της τιμής των εφημερίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αντιμετωπίσουν την κρίση οι εκδότες που κράτησαν την τιμή τους στο 1 ευρώ, θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της στο 1,20.

•Συμφωνία Φιλιππόπουλου – Χατζηνικολάου για το «Bazaar». Το περιοδικό του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων δεν έμεινε άστεγο μετά το κλείσιμο του «Τύπου της Κυριακής» και βρήκε νέα στέγη στη «Real News», η οποία έχει στόχο την ενίσχυσή της, διεκδικώντας τους αναγνώστες του φύλλου που έκλεισε η οικογένεια Αγγελοπούλου. Στις Αττικές συγκροτήθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, Roberto Briglia, Christiana Tettamanzi, Ελένη Άννα Κυρκιλή, Enrico Vigano, Κωνσταντίνο Γραφιαδέλλη, Ζeno Pellizzari και Νίκο Μουζάκη.

•Δεν προορίζεται το ποσοστό 0,02% επί των τιμολογίων διαφημιστικής δαπάνης για το Ταμείο Επισφαλείων που ζητούν οι διαφημιστικές εταιρείες, διευκρινίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Το ειδικό τέλος που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση θα είναι υπέρ της Αστικής Εταιρείας Δεοντολογίας και Επικοινωνίας.

•Νέες σκέψεις στην «Καθημερινή» για αλλαγή του σχήματος του φύλλου. Αν υλοποιηθούν, η εφημερίδα θα κυκλοφορεί, πλην της κυριακάτικης έκδοσης, με το σχήμα του σαββατιάτικου φύλλου.

•Έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΟΛ στις 13 Ιουλίου. Κύριο θέμα η «παροχή ειδικής αδείας για τη σύναψη σύμβασης με πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 23α Κ.Ν. 2190/1920».

•Θέση αντιπροέδρου στη Χ. Κ. Τεγόπουλος για την Αγλαΐα Σκλάβη. Πρόεδρος παραμένει ο Θ. Τεγόπουλος, αντιπρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος η Ελένη Τεγοπούλου και μέλη οι Μ. Τεγοπούλου, Ε. Τάτσης, Β. Τσαμπόκας, Π. Μαυρομούστακος, Χ. Ζερεφός και Δ. Παπαδημητρίου.

• Ακούγεται πως στην ομάδα Ρέστη για τα ΜΜΕ, εκτός από τον Γιώργο Ψαρρά, πρώην πρόεδρο του Alpha, βρίσκεται και ο Στάθης Τσοτσορός. Αληθεύει άραγε η πληροφορία;

***

• Μια παλιά σκέψη σκοπεύει να ενεργοποιήσει ο τελευταίος διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Σεραφείμ Κοτρώτσος. Πρόκειται για την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας προς το τέλος του χρόνου. Το ποιος θα στηρίξει οικονομικά αυτήν την εκδοτική προσπάθεια είναι άγνωστο.

• Και ο Βίκτωρας Ρέστης! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφοπλιστής ως επικεφαλής ομάδας σύγχρονων επιχειρηματιών, δείχνει ενδιαφέρον για τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου».

***

• Με κεφάλαιο 1.750.000 ευρώ συνεστήθη η Ψηφιακός Πάροχος. Σκοπός της εταιρείας είναι «η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών παρόχου τηλεοπτικού επίγειου ψηφιακού δικτύου με την παροχή τεχνικών υπηρεσιών δημιουργίας εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησής του και η παροχή υπηρεσιών πρόσβασης σε αυτό». Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν οι Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΑΝΤ1), Ηλίας Τσίγκας (Mega), Richard Spinner (Alpha), Γιάννης Σπανολιός (ΣΚΑΪ), Αρχοντούλα Παπαναγιώτου (Alter), Γιώργος Ζώης (Μακεδονία TV) και Κώστας Κυριακόπουλος (Star).

• Παρέμβαση στα… τεκταινόμενα μετά το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και με αφορμή τα όσα ακούγονται για δανειοδότηση των ΜΜΕ, έκανε η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Σε αυτήν μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Είναι χοντρό το πολιτικό παιχνίδι με τον “Ελεύθερο Τύπο” και τον City, που κυβέρνηση και κόμματα άφησαν να φορτωθεί στην πλάτη των εργαζομένων. Έρχονται τώρα τρεις παρατάξεις στο ΔΣ, Ενότητα, Μαχόμενοι και Συσπείρωση, και συμφωνούν, πίσω από το θρίλερ του «Ελεύθερου Τύπου», να αναχρηματοδοτηθούν τα παλιά δάνεια, που έχουν όλοι οι εργολάβοι της ενημέρωσης, με σκόντο στα επιτόκια και ό,τι έχει απομείνει από το πακέτο των 28 δισ., αλλά πάλι με τις τράπεζες στο παιχνίδι».

• Κρούσεις σε διάφορους επιχειρηματίες και ομίλους έκανε ο Θ. Αγγελόπουλος πριν κλείσει τον «Ελεύθερο Τύπο». Οι επαφές έγιναν με τον όμιλο Αλαφούζου για την εφημερίδα, και με δύο ξένους οίκους του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Priza, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για τον City.

***

• Εκτός λειτουργίας για λίγες μόνο μέρες εξαιτίας πυρκαγιάς και φυσικών φαινομένων η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Χίου και η εφημερίδα της Ξάνθης «XanthiNews», καθώς και το blog xanthi-news.blogspot.com. Τα δύο τελευταία επλήγησαν από κεραυνό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους.

• Ερώτηση για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κατέθεσε, προς τον υπουργό Εσωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης ρωτάει «για ποιον λόγο δεν αναγνωρίζεται η πολυετής υπηρεσία εντός ΕΡΤ των προσληφθέντων με το ΠΔ 164/2004 συντελεστών των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ».

• Προσπάθειες να ενταχθεί η «Μεσόγειος» του Κώστα Γραμματικάκη ξανά στη σχετική λίστα των εφημερίδων με το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών. Η Γενική Γραμματεία υποστηρίζει πως δεν έλαβε ποτέ τον σχετικό φάκελο, ο εκδότης πάλι της εφημερίδας, που υποστηρίζει τη ΝΔ, δηλώνει πως το έχει κάνει και μάλιστα κράτησε και το σχετικό απόκομμα αποστολής. Ο εκδότης ενημέρωσε τους εργαζομένους του πως εξαιρέθηκε από τη σχετική λίστα και συνεπώς δεν θα διαθέτει τα κονδύλια να συντηρήσει την εφημερίδα, και άρα θα την κλείσει στο τέλος του μήνα. Προκλήθηκε πανικός, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα γίνονται προσπάθειες να λυθεί το θέμα, καθώς η εφημερίδα κυκλοφορεί εδώ και 60 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης.

• Στις προθέσεις του Γιώργου Μασσαβέτα, μόλις λήξει η δέσμευση που είχε αναλάβει μετά την πώληση του «Μetrorama», είναι η έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Expres Press».

• Με… βερμούδα και… σαγιονάρες πήγε να καταθέσει ο επικεφαλής της Συσπείρωσης Δ. Τρίμης στο Μονομελές όπου εκδικαζόταν η προσφυγή των καναλαρχών κατά τις τρίωρης απεργιακής στάσης που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ. Και η πρόεδρος δεν του επέτρεψε να καταθέσει!

• Ορθή η μεταβίβαση του Εν Λευκώ, έκρινε το ΕΣΡ. Η ανεξάρτητη αρχή ανακάλεσε την προηγούμενή της απόφαση πριν από 2 χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν ορθή η μεταβίβαση του σταθμού από τον Κώστα Καββαθά στη Three Dee Ραδιοφωνική του Α. Λυμπέρη, προς 120.000 ευρώ. Η αρχή για μια ακόμη φορά κατάφερε να αναστατώσει τους πάντες, παλινδρομώντας σε υποθέσεις του παρελθόντος, αφού αιφνιδιαστικά και μετά την παρέλευση δύο χρόνων ανακάλυψε πρόβλημα στη μεταβίβαση «για το οποίο δεν έλαβε γνώση η Three Dee Ραδιοφωνική», όπως δήλωνε σε ανακοίνωσή της. Η υπόθεση κρίθηκε εκ νέου και ο σταθμός περνάει… ξανά στη Three Dee, στην οποία ανήκει ακόμη ο Best, ενώ υπό την ομπρέλα της λειτουργεί και ο V-FΜ.

• Ραδιοφωνικές συχνότητες σε 7 μέρη της χώρας εξασφάλισε το ραδιόφωνο της Βουλής. Όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και επικαλείται μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (8.12.2008), ο σταθμός εξασφαλίζει τις εξής συχνότητες: Στο κέντρο εκπομπής Δολιανών του νομού Αρκαδίας στους 105,7, στον Καρφά της Χίου στους 89,1, στις Λιγκιάδες του νομού Ιωαννίνων στους 99,1, στο Μόντε Σμιθ του νομού Δωδεκανήσου στους 98,4, στην Πλάκα Έβρου στους 87,6, στη Ρογδιά Ηρακλείου στους 105,6 και στη Φανερωμένη Λασιθίου στους 91,9.

• Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα που έχει κάνει ενημέρωσε εδώ και καιρό το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας. Στο μεταξύ το ΕΣΡ τιμώρησε με το ποσό των 50.000 ευρώ το τηλεοπτικό κανάλι «Ενα Channel» (Νομού Καβάλας), επειδή οι υπεύθυνοι του καναλιού δεν έστειλαν τα ζητηθέντα στοιχεία σχετικά με τη ροή του τηλεπαιχνιδιού «Call For Cash». Δύο μέλη του ΕΣΡ ζήτησαν τη διακοπή του παιχνιδιού.

• Το ανταποδοτικό τέλος και υπέρ ιδιωτικών καναλιών. Σύμφωνα με την περιοδική έκδοση του ΙΟΜ «Ενδιάμεσα», το βρετανικό δίκτυο BBC φαίνεται ότι «χάνει το μονοπώλιό του στο ανταποδοτικό τέλους, καθώς σηματοδοτείται ότι μέρος από τα 3,6 δισ. λίρες σε μετρητά που καταβάλλονται από τους κατόχους ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συσκευών θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα». Όλα αυτά σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο «Ψηφιακή Βρετανία» και όπως γράφει το περιοδικό «μέχρι το 2012, το BBC θα παραχωρεί περίπου το 3,5% του ανταποδοτικού τέλους, ήτοι 126 εκατ. λίρες, στο ITV, για τη χρηματοδότηση περιφερειακών ειδήσεων που λείπουν». Ουσιαστικά πρόκειται για το επιχείρημα που ακούστηκε και εδώ στη χώρα μας, ότι στην ψηφιακή εποχή τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια προσφέρουν εν μέρει «δημόσια υπηρεσία» στους πολίτες.


Σχολιάστε εδώ