Όργιο κερδοσκοπίας από τραπεζίτες μέσα στην κρίση!

Στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους τραπεζοϋπαλλήλους επιχειρούν να στείλουν οι τραπεζίτες τον λογαριασμό της κρίσης, με απροκάλυπτα κερδοσκοπικές αυξήσεις στα περιθώρια κέρδους, που σε λίγους μήνες διπλασιάσθηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και με τη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων, που άρχισε από την Εμπορική, θα επεκταθεί σε άλλες τράπεζες και θα προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση και στις αμοιβές του προσωπικού.

Οι… άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των τραπεζιτών εν μέσω της κρίσης είναι ορατές και στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, από το τέλος του 1998 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου μειώθηκε σημαντικά το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο χορηγήσεων και στο μέσο επιτόκιο καταθέσεων. Η μείωση αυτή έφθασε το 4,64%, αν και το περιθώριο παρέμεινε σταθερά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για λόγους που, κατά τον κ. Προβόπουλο, συνδέονται μόνο με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, αλλά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να είναι άσχετες από καταχρηστικές πρακτικές του τραπεζικού καρτέλ.

Όμως, το πρώτο φετινό τετράμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Προβόπουλος, εν μέσω βαθιάς κρίσης ρευστότητας στην αγορά, οι τράπεζες αύξησαν σχεδόν κατά μισή μονάδα το περιθώριο επιτοκίου, σε μια περίοδο που οι τράπεζες της Ευρωζώνης μείωσαν τη διαφορά επιτοκίου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε τέσσερις μήνες η διαφορά του περιθωρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη διπλασιάσθηκε και από το 0,81% εκτινάχθηκε στο 1,61%!

Μήνυμα συρρίκνωσης

Την ίδια ώρα η διοίκηση της Εμπορικής, που ελέγχεται από τη γαλλική Credit Agricole, ανακοίνωσε εθελουσία έξοδο 1.500 εργαζομένων, κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων και πολλά ακόμη μέτρα εξοικονόμησης πόρων, όπως η μεταφορά όλων των κεντρικών γραφείων της τράπεζας από διάφορα κτίρια του κέντρου της Αθήνας σε ένα κτίριο γραφείων εκτός κέντρου.

Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι οι απομακρύνσεις υπαλλήλων από την Εμπορική θα «περάσουν» σχετικά εύκολα, καθώς αφορούν εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν θα έχουν ένα αρκετά ελκυστικό πακέτο για την αποχώρησή τους. Επισημαίνουν, πάντως, ότι το «πακέτο» περικοπών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης, αλλά και σοβαρών διοικητικών σφαλμάτων στην Εμπορική, όχι μόνο από την περίοδο της λειτουργίας της σε «κρατικό» περιβάλλον, αλλά και επί διοικήσεων διορισμένων από τους Γάλλους, οι οποίες εμφάνιζαν απογοητευτικά αποτελέσματα, αλλά δεν έπαυαν τα τελευταία χρόνια να ανταμείβονται με καλά μπόνους.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες αποφεύγουν να σχολιάσουν το θέμα, αλλά ο κ. Νίκος Καραμούζης της Eurobank, μιλώντας στους «Financial Times», είχε προαναγγείλει πρόσφατα τις επερχόμενες περικοπές, τονίζοντας: «Όταν μια τραπεζική μηχανή έχει στηθεί για να επεξεργάζεται καθημερινά χιλιάδες αιτήσεις νέων δανείων και υποδέχεται λιγότερες επειδή ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης έχει μειωθεί, θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα».

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι τραπεζίτες μέχρι το τέλος του 2010 θα ασκήσουν ισχυρές πιέσεις για περιορισμό της απασχόλησης στα δίκτυα και μείωση του λειτουργικού κόστους, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν και σχετικά εξασθενημένες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, καθώς η ΟΤΟΕ έχει χάσει την αίγλη και την ισχύ του παρελθόντος.

Για αύριο πάντως έχει προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες, με αίτημα τη διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης. Όπως τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη, ο βαθμός συμμετοχής στην απεργία, ιδιαίτερα από τους εργαζομένους των ιδιωτικών τραπεζών, θα κρίνει πολλά για τη δυνατότητα της άλλοτε κραταιάς οργάνωσης να πιέσει τους τραπεζίτες όχι μόνο για τη σύμβαση, αλλά και για να αποσοβηθούν πρόσθετες πιέσεις στην απασχόληση και στις αμοιβές, που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές.


Σχολιάστε εδώ