Χέρι – χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις της Ουάσινγκτον!
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που συνήθως σε όλα διαφωνούν, απέδειξαν ότι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος… Και πολλοί είπαν «τι Γιάννης, τι Γιαννάκης»! Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συμμορφώνονται με τις εντολές των ΗΠΑ, που μας ξαναφέρνουν πίσω στην εποχή του Πιουριφόι, με εκείνο το αίσχος της ετεροδικίας, με αντάλλαγμα μια θολή και αόριστη υπόσχεση για κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για την επίσκεψη ελλήνων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες…
Πρόκειται για δύο τροπολογίες που ενσωματώνονται στις διμερείς συμφωνίες για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και την αμοιβαία έκδοση εγκληματιών που υπογράφηκαν επί ΠΑΣΟΚ, το 2003, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και επικυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος! Στη συμφωνία αυτή ενσωματώθηκαν και αναπροσαρμόστηκαν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για τα θέματα αυτά που είχαν υπογραφεί το 1999 και το 1931 αντίστοιχα.
Με τις τροπολογίες, που έμελλε να ψηφιστούν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνεται το ζητούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ, να επιτρέπεται δηλαδή η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο κράτη στις περιπτώσεις που συνταγματικές αρχές ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις συνιστούν ενδεχομένως εμπόδιο για την έκδοση!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη, τονίζοντας με αρκετή αοριστία και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το επίμαχο θέμα, ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας, λες κι αυτό είναι το μέγα πρόβλημά μας, για να ακυρώσουμε το Σύνταγμα! Δικαίως βέβαια αισθανόταν υποχρεωμένος για τη χείρα βοηθείας από το ΠΑΣΟΚ, στον βαθμό που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Βενιζέλος προσέτρεξε, σε ρόλο συνηγόρου, να στηρίξει το αμερικανικό πρόσταγμα, λέγοντας ότι οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν δεν είναι σημαντικές και ότι η διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν είναι δίαυλος κατάλυσης ή παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων. Οι διμερείς συμβάσεις μας με τις ΗΠΑ και οι συμβάσεις και τα πρωτόκολλα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως είπε, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ιδίως το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία που κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα.
Ωραία τα λόγια, μόνο που στην πράξη η εμπειρία άλλα διδάσκει, κύριε καθηγητά. Δεν αποσαφήνισε πάντως γιατί ενώ υπάρχει η συμφωνία με την ΕΕ, απαίτησε η Ουάσινγκτον να υπάρξει και διμερής συμφωνία. Προφανώς για να μας έχει… χειροπόδαρα δεμένους, για το ενδεχόμενο να κάνει καμιά… στραβή η ΕΕ.
Κατηγορηματικά αντίθετα τοποθετήθηκαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, που καταψήφισαν τη συμφωνία.
Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη λύπη του για τη σύμπτωση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έθεσε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε είτε ύποπτους είτε αποδεδειγμένα ένοχους να τους παραδίδουμε στις ΗΠΑ, σε μια χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση η οποία μπορεί να μας εξασφαλίσει».
Από την πλευρά του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη παρατήρησε ότι το Σύνταγμά μας καθίσταται Σύνταγμα μειωμένης κυριαρχίας και ουσιαστικά τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ ενδέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ κάποιος ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα για τα οποία έχει αθωωθεί στην Ελλάδα. Για πρωτόκολλα μνημεία υποταγής έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, αναφέροντας: «Πώς αλλιώς μπορεί να ειπωθεί ότι μπορεί να αθωωθεί τελεσίδικα κατηγορούμενος στην Ελλάδα και εκεί να ξαναδικαστεί και να καταδικαστεί, ακόμα και στην ποινή του θανάτου;».
«Κάνουμε ό,τι λένε οι ΗΠΑ», παρατήρησε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. «Αν φθάσουμε στο σημείο να ζητάει ο Μεγάλος Αδερφός τον οποιονδήποτε, ενώ έχει αθωωθεί στην Ελλάδα, και να τον εκδίδει η Ελλάδα, τότε μιλάμε ειλικρινά για μια αντιδημοκρατική αντίληψη», πρόσθεσε.
Να σημειώσουμε ότι δεν… διακρίνουμε τι εννοεί ο… ποιητής (η τροπολογία) όταν για την έκδοση «μιλάει» για «σοβαρά εγκλήματα». Ποια είναι αυτά και γιατί, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Παπανδρέου, δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν για να μην εκδίδουμε και τα… κλεφτρόνια, γιατί μπορεί η Αμερική να τα θεωρεί… τρομοκράτες…