Φορολογικό «κοκτέιλ» για όλους

Το χαράτσι σε ένα βασικό είδος λαϊκής κατανάλωσης, την κινητή τηλεφωνία, ήταν πολύ σκληρότερο από το αναμενόμενο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε αιφνιδίως να φορολογήσει, χωρίς διακρίσεις αξίας, όλα τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ακόμη και τα άκρως δημοφιλή εσχάτως στα μεσαία εισοδήματα οικογενειακά ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι αναπροσαρμογές της τελευταίας στιγμής στα μέτρα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί και «διέρρεαν» επί μήνες από την πλατεία Συντάγματος έγιναν επιβεβλημένες μετά την προειδοποίηση κορυφαίας καπνοβιομηχανίας ότι θα κλείσει μονάδες αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους, αν αυξηθούν εκ νέου οι φόροι στα τσιγάρα. Αποτέλεσμα αυτής της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης της τελευταίας στιγμής ήταν να τεθούν εκτός «πακέτου» μέτρων οι αυξήσεις στους φόρους τσιγάρων και ποτών και να υποκατασταθούν από το νέο «χαράτσι» στα ΙΧ. Επιπλέον, η επιβολή τελών κυκλοφορίας και έκτακτης εισφοράς στα σκάφη χτυπάει μεν τους εύπορους «σκαφάτους» φοροφυγάδες, αλλά θα δυσκολέψει τη ζωή και των πραγματικών επαγγελματιών της ενοικίασης σκαφών αναψυχής.

Εξάλλου πιο «τσουχτερή» από το αναμενόμενο (κατά 14%, αντί του 10%) θα είναι η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της βενζίνης (εξαιρούνται το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης), με τον φόρο να φθάνει πλέον τα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο και την τιμή αντλίας να επιβαρύνεται κατά 6 λεπτά του ευρώ. Μετά και αυτήν την αύξηση, ο ελληνικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη πλησιάζει αρκετά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τον φθάσει αν στην επόμενη «δόση» μέτρων επιβληθεί μια νέα αύξηση της τάξεως του 15%.

Στα κέρδη από όλα τα τυχερά παιχνίδια επιβάλλεται νέος φόρος με συντελεστή 10%. Μάλιστα, ο φόρος θα επιβληθεί και σε «κάθε είδους παροχές που προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς και λοιπούς παρεμφερείς οποιασδήποτε μορφής». Άραγε θα φορολογούνται και τα εισιτήρια συναυλιών ή τα βιβλία που κληρώνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί; Παραμένει ασαφές πώς θα εισπράττεται ο φόρος από τα ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικτυακά παιχνίδια που στήνουν ξένες εταιρείες, σε «γκρίζο» καθεστώς… ημιπαρανομίας, και εκτιμάται ότι έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος έναντι των επίσημων τυχερών παιχνιδιών. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, η εξαίρεση των καζίνων από τον φόρο τυχερών παιχνιδιών, που αποτελεί ένα σημαντικό -και ανεξήγητο…- «δώρο» στους «καζινάρχες».

Ο κύριος όγκος των εσόδων του «πακέτου» (1,15 δισ. ευρώ φέτος, ή 0,46% του ΑΕΠ) θα προέλθει από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, για τους όρους της οποίας θα ανακοινώσει περισσότερα την επόμενη εβδομάδα ο κ. Γ. Σουφλιάς. Πάντως, η ρύθμιση έχει πολλά νομικά προβλήματα και τεχνικά προβλήματα εφαρμογής, ενώ παραμένει αμφίβολο πόσοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους θα την αξιοποιήσουν, στον βαθμό που δεν προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, με τη νομιμοποίηση των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Το «πακέτο» που ανακοινώθηκε, μαζί με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή κατά 120 εκατ. ευρώ της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, θα προσφέρει στο Δημόσιο «ανάσα» 1,91 δισ. ευρώ (0,80% του ΑΕΠ) και με τους υπολογισμούς του υπουργείου θα χρειασθούν σχεδόν άλλα 500 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί φέτος το έδαφος, ανάμεσα στο έλλειμμα άνω του 5% που περιμένει η Κομισιόν και στο 3,7%, που είναι ο επίσημος κυβερνητικός στόχος. Το ποσό που λείπει υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί από τα πρόσθετα έσοδα που θα αποδώσουν τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πάντως, όλες οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, παρότι ήδη «έκοψε» στο… μηδέν τον φετινό στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης, από την προηγούμενη υπερφιλόδοξη πρόβλεψη για ρυθμό 1,1%. Η Κομισιόν και όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς παρατηρητές περιμένουν φέτος ότι το εθνικό εισόδημα θα συρρικνωθεί, διαψεύδοντας τις νέες κυβερνητικές προβλέψεις για στασιμότητα. Αν η κυβέρνηση διαψευσθεί άλλη μια φορά στις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, είναι φανερό ότι και τα εισπρακτικά μέτρα θα βρεθούν… εκτός στόχου.


Σχολιάστε εδώ