Το νέο μοντέλο στις εφημερίδες

Η στρατηγική αναδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας έρχεται ως επακόλουθο του κλεισίματος του «Ελεύθερου Τύπου», διευρύνοντας κατά πολύ την ατζέντα που καταθέτουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Αυτό βέβαια είναι το θετικό σενάριο στην περίπτωση που δεν κλείσουν εφημερίδες από το βάρος των δανείων και των ανοιγμάτων. Βέβαια οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, όταν από το χρηματιστήριο συγκέντρωσαν περίπου 632 εκατ. ευρώ από το 1998 ως σήμερα, τα οποία ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια αν επενδύθηκαν σωστά ή αν χάθηκαν σε κάποια μαύρη τρύπα ή άλλου.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως ορισμένοι εκ των εκδοτών ζητάνε εκ νέου κρατικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για επιχειρηματικές αποφάσεις αναφερόμενοι στο κλείσιμο του «ΕΤ»! Η αναδιάρθρωση θα γίνει με τη μείωση του προσωπικού των εφημερίδων έως και στο 1/3 σε σχέση με σήμερα, με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και απολύσεις, ενοποιήσεις τμημάτων, πάγωμα αυξήσεων και επιδομάτων. Το μοντέλο είναι το εξής: Σύνταξη των ειδήσεων από το ΑΠΕ, μικρή ομάδα νέων δημοσιογράφων ως 35 ετών με ευέλικτο καθεστώς εργασίας και καλοπληρωμένοι αρθρογράφοι.

Θυμίζουμε τι περιλαμβάνει η υπόλοιπη ατζέντα: Μείωση του αγγελιόσημου κατά 50%, αναδιάταξη της κρατικής διαφήμισης, επιβραβεύσεις διαφημιστικών, κρατικές επιδοτήσεις των επιστροφών, κατάργηση των ισολογισμών, διανομή του ανταποδοτικού τέλους και σε ιδιωτικά ΜΜΕ (όπως στη Μεγάλη Βρετανία), χρήση τηλεοπτικού φάσματος χωρίς καταβολή ενοικίου και επαναφορά του 2% από την πίσω πόρτα.


Σχολιάστε εδώ