Τα Μάρμαρα παίρνουν την εκδίκησή τους
Η άρνησή των Βρετανών -με έωλα επιχειρήματα- να αποδώσουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα που με δόλιο τρόπο έκλεψε ο Έλγιν θα προσκρούει σε καθημερινή βάση το παγκόσμιο αίτημα τα Μάρμαρα να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Προσωπικότητες από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη, Πολιτιστικοί Φορείς, Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και κυβερνήσεις έρχονται να συνδράμουν στο αίτημα της χώρας μας, ενώ κάθε επισκέπτης του Μουσείου θα είναι μια φωνή διαμαρτυρίας για τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. Το πιο σημαντικό είναι ότι αλλάζει το κλίμα και μέσα στη Βρετανία, καθώς σε δημοσκόπηση μεγάλης εφημερίδας του Λονδίνου ένα ποσοστό της τάξης του 70% και πλέον τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων.
Την ίδια στιγμή η απουσία από τα εγκαίνια ηγετών μεγάλων χωρών αποδίδεται στην επιδίωξή τους να μην εμφανισθούν ότι στηρίζουν το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων. Κάτι τέτοιο λέγεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτά αιτήματα από τρίτες χώρες, αρχαιότητες των οποίων βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία χωρών της Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α. υπάρχουν αγάλματα, αμφορείς από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρχαιολόγοι και επιστήμονες, το αίτημα της Ελλάδας δεν αφορά την επιστροφή αυτόνομων Μαρμάρων, αλλά την αποκατάσταση ιστορικού μνημείου που αλλοίωσε η κλοπή του Έλγιν. Δηλαδή ότι η χώρα μας δεν ζητά αγάλματα που βρίσκονται στο Λούβρο ή αλλού, αλλά τμήματα ενός παγκόσμιου μνημείου, του Παρθενώνα, την επανένωση των μαρμάρων του.
«Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν θύματα λεηλασίας. Το έγκλημα αυτό μπορεί να επανορθωθεί, το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα προσκαλεί πίσω, να επανενωθούν», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη τελετή των εγκαινίων. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τα Μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα. Κι εδώ δεν έχουμε περιθώρια για μικροπολιτική. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιδιοκτησία των Μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε και να την αποκαταστήσουμε». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι με το Βρετανικό Μουσείο μπορούμε να συνεργαστούμε, αλλά «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης». Διότι, όπως τόνισε, «η επανένωσή τους είναι αγώνας για την αισθητική ακεραιότητα του Μνημείου, για την ηθική ακεραιότητα των συμβολισμών του».