Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• «Διόρθωση»: Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα όσα συμβαίνουν στο ΧΑ, ιδίως όταν οι εμπλεκόμενοι ΔΕΝ θέλουν να χρησιμοποιήσουν σκληρότερες εκφράσεις, όπως απώλεια, ζημία, εγκλωβισμός επενδυτών.

• Όχι ότι συμβαίνουν τόσο άσχημα πράγματα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εσχάτως, πλην όμως το «ψυχολογικό όριο» των 2.100 μονάδων δοκιμάστηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας και πιθανότατα θα δοκιμαστεί και στη συνέχεια. Συχνά πυκνά…

• Οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι αναλυτές και χρηματιστές πάντως επιμένουν πως η περίοδος σαφώς και δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων είναι ο ισχνός τζίρος και η ολοένα μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Ακόμα και στους λεγόμενους «δεικτοβαρείς τίτλους», στους οποίους μάλιστα παρατηρείται -με ανησυχητική συχνότητα μάλιστα- διαρκής ρευστοποίηση θέσεων από επενδυτές που μπαίνουν «προσεκτικά» και αποχωρούν όταν καταγράψουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανόδου. Όλοι μας ξέρουμε πώς τη λένε τη συγκεκριμένη πρακτική, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον απογοητευτικό να παραδέχεται κανείς πως στην… πλάτη μας και δη στους τίτλους-πρωταγωνιστές της αγοράς μας κάποιοι «μεγάλοι» βγάζουν μεροκάματο!

• Ο μικρός όγκος συναλλαγών (την Τρίτη καταγράφηκε χαμηλό ρεκόρ τζίρου για το τρέχον τρίμηνο) και η διαρκώς μειούμενη δραστηριοποίηση κεφαλαίων στο ΧΑ έχουν και τον ανάλογο αντίκτυπο στους «μη προνομιούχους» της αγοράς μας.
Έτσι, από το κακό στο χειρότερο πάνε ακόμα και οι επιλεγμένες -το… πάλαι ποτέ- μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

• Την ίδια ώρα τα κακά νέα για όλους μας, για όλους όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στη μετοχική αγορά, συνεχίζονται. Και το παράδοξο είναι πως προέρχονται πρωτίστως από εισηγμένες εταιρείες τον έλεγχο των οποίων έχει το Δημόσιο.

• Ο λόγος για το δυσθεώρητο ποσόν των σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητάνε οι εισηγμένες από την αγορά με τη γνωστή μέθοδο των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων. Εδώ λοιπόν πρωτοστατούν τίτλοι όπως της Εθνικής ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μιλάμε για ένα ποσό 3,8 δισ. ευρώ για την ακρίβεια, που θα αντληθεί από την αγορά μέσα στους επόμενους 6 μήνες! Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς!

ΥΓ.: Για να μην έχουμε απορίες για το τι συμβαίνει με τα «μπες βγες» σε πολύ συγκεκριμένα χαρτιά, θυμηθείτε απλώς πως μια κορυφαία ΑΧΕ -κι όχι μόνον αυτή- έστελνε στην αρχή της εβδομάδας report όπου έλεγε πως «βέλτιστο σημείο εισόδου για αυστηρά βραχυπρόθεσμες ενέργειες αποτελούν οι 2.080 μονάδες στον Γενικό Δείκτη». Κι αυτά τα έλεγαν οι ΑΧΕ την ώρα που ο δείκτης ήταν στις 2.170 μονάδες! Και ο νοών νοείτω…


Σχολιάστε εδώ