Πώς θα είχε αποφευχθεί η ταλαιπωρία στις εφορίες

Συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε οι αντεγκλήσεις, οι φωνές και η ταλαιπωρία στις εφορίες, όπου εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούσαν να… βγάλουν άκρη για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ με βάση το Ε9 που είχαν υποβάλει.
Όμως, όπως είχαμε αποκαλύψει και την περασμένη Κυριακή, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και έτσι ο κόσμος υποφέρει, οι υπάλληλοι εκνευρίζονται και όλοι, γενικά, αγανακτούν.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μπέζας, αμέσως μετά το δημοσίευμά μας, συγκάλεσε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να κινηθούν οι εφορίες από την περασμένη Δευτέρα και μετά. Ούτε οι οδηγίες, όμως, ούτε οι παραινέσεις έκαναν τίποτα. Οι ουρές παρέμειναν, η ταλαιπωρία έχει… κατασκηνώσει μόνιμα, όπως φαίνεται, στις ΔΟΥ και από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
• Το έντυπο Ε9 δεν είχε σχεδιαστεί για υπολογισμό αξίας ακινήτων και επομένως για τον υπολογισμό του
ΕΤΑΚ. Τούτο έχει δηλωθεί επανειλημμένα από τον αρμόδιο υφυπουργό Α. Μπέζα.
• Βούληση του υπουργείου ήταν και είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας ετησίως δήλωση ΕΤΑΚ, αλλά να αξιοποιούνται οι υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 από το 2005 και μετά.
• Επομένως ήταν γνωστό ότι θα υπάρχει ένα αριθμός προβληματικών περιπτώσεων, που όμως ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο.
• Η αποστολή των ειδοποιητηρίων πραγματοποιείται για να γίνει εφικτός ο ορθός υπολογισμός του ΕΤΑΚ, ώστε να αποφευχθεί η λανθασμένη εκκαθάριση, λόγω λαθών. Τα λάθη αυτά δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επεξεργασιών του υπουργείου.
• Τα ειδοποιητήρια αποστέλλονται λόγω λαθών ή ελλείψεων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 από τους πολίτες ή τους λογιστές τους.
• Έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του αριθμού των ειδοποιητηρίων με την υιοθέτηση δεκάδων τεχνικών βελτίωσης των δεδομένων.
• Τα λάθη που εμφανίζονται εντοπίζονται σε μη συμπλήρωση τιμών σε υποχρεωτικά πεδία, σε λανθασμένη συμπλήρωση τιμών, καθώς και σε ελλιπή γεωγραφικό εντοπισμό.
• Γίνεται επίσης ιδιαίτερη προσπάθεια να προστατευθεί ο πολίτης και από περιπτώσεις όπου τα δεδομένα οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Τέτοια κραυγαλέα παραδείγματα είναι οικόπεδα πολλών στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας ή οικόπεδα στον 4ο όροφο.
• Επίσης, πολλά λάθη παρουσιάζονται στις περιπτώσεις πολλαπλών δηλώσεων κατά τα έτη 2005-2008, όπου δεν έχει γίνει σωστή χρήση του αύξοντος αριθμού του ακινήτου που διαγράφεται ή μεταβάλλεται, ενώ και η περιγραφή δεν είναι παρόμοια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αυτόματη συνένωση των δηλώσεων για τη δημιουργία της τελικής εικόνας.
• Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο που συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνουν το σύνολο της περιουσίας τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος πολλαπλής φορολόγησής τους.
• Τέλος, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα αντίγραφο του Ε9 που συμπληρώνει ο φορολογούμενος και επομένως το αντίγραφό που κρατάει ο ίδιος να μη συμφωνεί με το αντίγραφο στη ΔΟΥ ή/και με αυτό που αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για επεξεργασία.


Σχολιάστε εδώ