Προς εκβιαστικές εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά
Κάτι που επαπειλείται τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρξουν αναγκαίες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση συγκεκριμένων της υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από το αντίστοιχο Πρωτόκολλο.
Πέραν όμως των βραχυπροθέσμων εκβιασμών, μεσοπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι η εμπέδωση των αμφισβητήσεων σχετικά με τα όρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Που σημαίνει αμφισβήτηση ευθέως των εθνικών συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο. Και πιο συγκεκριμένα στον κεντρικό του τομέα κατά πρώτον λόγο και σε περιοχές της Δωδεκανήσου κατά δεύτερον. Όπου και ήδη προάγει ζητήματα «καταπατήσεως μειονοτικών δικαιωμάτων»!
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ανοχή άλλων δυνάμεων (και κυρίως των ΗΠΑ, καθώς και κάποιων κοινοτικών εταίρων), προάγοντας εντάσεις σε βαθμό που να επαπειλούνται τετελεσμένα. Κάτι που ήδη γίνεται αρκούντως αισθητό και προκαλεί μείζονες ανησυχίες στην Αθήνα. Η οποία όμως αντιδρά προδήλως υποτονικά, υπό το κράτος εσωτερικών περισπασμών και καταλυτικών αγκυλώσεων. Αντιμετωπίζοντας συν τοις άλλοις και πλήγματα ανατασσόμενης τρομοκρατίας, που τείνει ν’ αποδομήσει τις ισχνές ήδη εθνικές αντιστάσεις.
Οι τουρκικές δηλαδή προκλήσεις περνούν χωρίς να συναντούν αξιόλογη αποτρεπτική αντίδραση από πλευράς Αθήνας, όπου η προσοχή, τόσο σε επίπεδο κράτους, όσο και πολιτών, είναι στραμμένη στο καταλυτικό κλίμα που η εσωτερική αποσυνάρτηση επιβάλλει. Με μείζονα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και την τρομοκρατία να συνεπιβάλλουν τη ατζέντα τους. Οπότε και οι αποτρεπτικές δυνατότητες προς την κατεύθυνση των τουρκικών προκλήσεων ουσιαστικά σχεδόν μηδενίζονται.
Η Αθήνα έχει να προσδιορίσει την τελική της στάση στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις τουρκικές υποχρεώσεις, ενώ οι ενδείξεις που υπάρχουν πείθουν ότι:
Προάγονται υποδείξεις προς τη Λευκωσία να μην εγείρει με οξύτητα ζητήματα το φθινόπωρο που θα προκύψει ανάγκη αξιολογήσεως της τουρκικής συμπεριφοράς όσον αφορά το Πρωτόκολλο και συναφή παράγωγα. Ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Οπότε και η ελληνική πλευρά θ’ αντιμετωπίσει οξύνσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη. Ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ομοιότυπες επιπτώσεις στις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού.
Ταυτόχρονα (και σιωπηρά) κινούνται στο παρασκήνιο άλλοι παράγοντες (και κυρίως ο βρετανικός) με στόχο την επιτάχυνση ενός τελικού πάρε-δώσε με τον Ταλάτ. Ώστε να προκύψει γενικό σχέδιο ρυθμίσεων στα βασικά τουλάχιστον θέματα του Κυπριακού. Με άτυπο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο. Και με φιλοδοξία τη διενέργεια δημοψηφισμάτων μέχρι την ερχόμενη άνοιξη!
Έγκυροι πάντως παρατηρητές αναφέρουν ότι: Έρπουν φόβοι για σοβαρή κρίση και στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά (που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία) μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ενώ υπάρχουν επίμονες πληροφορίες και ενδείξεις ότι: Από πλευράς τρίτων (Άγγλων και Σουηδών) θα προωθηθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Δηλαδή θα πάρει έδαφος η ελληνοκυπριακή, με ανάλογη αντιπαροχή στην τουρκοκυπριακή σε ό,τι αφορά τη νομή των εξουσιών. Θα ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο θέμα των περιουσιών. Και θ’ αντιπαράσχει δικαιώματα γι’ ανταλλαγή και αποζημιώσεις.
Οι Άγγλοι κινούν ουσιαστικά τα νήματα, χωρίς αυτήν τη φορά να εκτίθενται με συνεμπλοκή στον καταρτισμό σχεδίων. Προτιμώντας το παρασκήνιο. Και ασκώντας την επιρροή τους μέσω άλλων καναλιών, προκειμένου να υπάρξει έστω και κατ’ αρχήν λύση. Ενώ θα μπουν στο παιχνίδι για τα καλά όταν τεθεί επί τάπητος η Συνθήκη Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Στη διατήρηση της οποίας θα εμμείνουν μέχρι τέλους και χωρίς αβαρίες. Αυτό επιβεβαιώνουν άριστα ενημερωμένες πηγές.