Προκλητικοί οι Τούρκοι: Τα θέλουν όλα μισά…

Διχοτόμηση

Ο κ. Μπαγκίς, ερωτηθείς σε πρόγευμα εργασίας που οργάνωσε το Εuropean Policy Centre πώς μπορεί μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη να κατέχει εδάφη της ΕΕ στην Κύπρο και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, απάντησε:

«Εάν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με τη διχοτομική γραμμή, χωρίς να επιλύσει τις δικές της συνοριακές διάφορες, δεν θα πρέπει να αποτρέπεται η Τουρκία να συνεχίσει τις ενταξιακές της διαδικασίες!» Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί σε αυτό το όμορφο νησί της Μεσογείου, λάμπει πάνω σε δύο διαφορετικά κράτη με δύο διαφορετικούς Προέδρους, δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς, δύο διαφορετικά Κοινοβούλια, δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικές υποδομές. Το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η μία και όχι η άλλη δεν σημαίνει ότι αυτές οι δύο υπό λειτουργία δημοκρατίες δεν υπάρχουν. Θα θέλαμε να δούμε ένα τέλος σε αυτόν τον διαχωρισμό του νησιού. Θα θέλαμε να δούμε αυτές τις δύο δημοκρατίες να συνεχίσουν να λειτουργούν ως φάροι για άλλα έθνη γύρω από αυτό το όμορφο νησί. Όμως χρειάζονται δύο για το ταγκό».

Αφού ο κ. Μπαγκίς περιέγραψε τη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν οι δύο ηγέτες του νησιού προς την κατεύθυνση αυτή. Και προχώρησε στο θέμα των υποχρεώσεων της ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων, αποφεύγοντας αναφορά στις υποχρεώσεις της δικής του χώρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έπρεπε να εφαρμόσει την απόφαση που ομοφώνως έλαβε για την άρση της απομόνωσης των «Κυπρίων του Βορρά» και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τις αποφάσεις του, αρχίζοντας απευθείας εμπόριο με τη «Βόρεια Κύπρο». «Όλος ο κόσμος συναλλάσσεται και εμπορεύεται με την Ταϊβάν, αλλά δεν την αναγνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά. «Το γεγονός ότι η ΕΕ θα αρχίσει εμπορικές συναλλαγές με τη ʽʽΒόρεια Κύπροʼʼ δεν σημαίνει ότι θα την αναγνωρίσει».


Σχολιάστε εδώ