Ποιοι προαλείφονται για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στην τελική ευθεία για αλλαγές ηγεσίας στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται η Δικαιοσύνη.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου προαλείφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αʼ αντιπρόεδρος Γεώργιος Καλαμίδας (έχει 2 ακόμα χρόνια θητείας), ενώ συζητείται και το όνομα του αντιπροέδρου Εμ. Καλούδη (με 3 ακόμα χρόνια θητείας). Για τη θέση του εισαγγελέα ως επικρατέστερος φέρεται ο αρεοπαγίτης Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, γιος σπουδαίου δικαστή. Για την ίδια θέση έχουν συζητηθεί και τα ονόματα των αρεοπαγιτών Βασ. Φούκα (25ος κατά σειρά αρχαιότητας στους αρεοπαγίτες) και Γ. Γιαννούλη (22ος στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών), καθώς και των αντεισαγγελέων Φ. Μακρή, Στυλ. Γκρόζου αλλά και της κυρίας Κοντζαμάνη.

Την Τρίτη αποχωρούν από το Δικαστικό Σώμα, λόγω ορίου ηλικίας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασ. Νικόπουλος και ο εισαγγελέας Γ. Σανιδάς. Επίσης συνταξιοδοτούνται ο πρώτος αντιπρόεδρος Σπ. Κολυβάς και οι αντιπρόεδροι Γ. Μάμαλης και Γ. Πετράκος. Για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι επικρατέστεροι, ενώ στις υποψηφιότητες υπάρχουν γυναίκες, μεταξύ των οποίων η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου,

η οποία παραλείφθηκε στις προαγωγές του 2008, αν και θεωρείται από τις σπουδαίες δικαστικούς λειτουργούς. Η παράλειψή της λέγεται πως οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε κομματικός σχηματισμός τη θεωρεί του αντίπαλου στρατοπέδου. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η στάση της στο Σώμα διακρίνεται από το ήθος και το σθένος της.

Το δαχτυλίδι της διαδοχής φαίνεται πως έλαβε ο νεώτερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμένος, κατά την τελετή αποχώρησης του προέδρου Γ. Παπαγιωτόπουλου.

Ο κ. Πικραμένος απηύθυνε τον χαιρετισμό και ανέλαβε αυτόν τον ρόλο χωρίς προηγουμένως να έχουν ερωτηθεί αρχαιότεροι αντιπρόεδροι.

Ενδεχόμενη επιλογή του κ. Πικραμένου θα οδηγήσει στην παράλειψη έξι αρχαιότερων αντιπροέδρων, άριστων δικαστικών λειτουργών, γεγονός που θεωρείται πρωτοφανές για το συγκεκριμένο δικαστήριο.

Όπως πρωτοφανής ήταν και η εκδήλωση αποχαιρετισμού του απερχόμενου προέδρου, δεδομένου ότι μετείχαν σ’ αυτήν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Σιούφας, η κ. Μπενάκη, ο κ. Σανιδάς και ο κ. Χαλβατζής ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


Σχολιάστε εδώ