Ο Μπαρόζο πήγε στην Κύπρο στηρίζοντας τη λύση εξπρές
Ο κ. Μπαρόζο επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη, αφενός για να εισπράξει την απόλυτη στήριξη της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά την ανανέωση της θητείας του στην ΕΕ και αφετέρου για την κοινή συνάντηση και γεύμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Από τη μια, η κοινή αυτή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρήθηκε ως αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη και, από την άλλη, το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο μίλησε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά μεν αυτονόητο γεγονός, εφόσον βρισκόταν σε κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελεί ούτως ή άλλως, συμβολικά, πολιτικά και νομικά, μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δική σας η λύση
Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε σε ιστορική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού και διευκρίνισε τα εξής: «Εμείς, δηλαδή η ΕΕ, δεν πρόκειται να βρούμε λύση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια λύσης». Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για τη στάση του στο Κυπριακό και τόνισε ότι ήταν συνειδητή η υποστήριξη για την ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για τη λύση, προκειμένου να φτάσει η τραγωδία της Κύπρου στο τέλος της και να απαλλαγεί η ΕΕ από το κυπριακό πρόβλημα.
Υπόσχεση Γκιουλ
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ενώπιον της Βουλής ότι:
α) Θα ήταν καλό να επιλυθεί το Κυπριακό ως το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου, και σε αυτό προσδοκά η ΕΕ.
β) Εάν χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία, ακόμη κι αν δεν είναι η τελευταία, θα είναι δύσκολη η λύση στη συνέχεια.
γ) Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνονται ως γνωστόν ο τερματισμός του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημαίνει και την αναγνώρισή της από την Άγκυρα.
δ) Ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συνομίλησε μαζί του και του υποσχέθηκε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Λιμνήτης
Ο κ. Μπαρόζο προσπάθησε να είναι προσεκτικός στον πολιτικό του λόγο, σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό. Κατά τη συνάντηση του με τον κατοχική ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ηγέρθη και το ζήτημα του οδοφράγματος του Λιμνήτη, το οποίο ο τουρκικός στρατός αρνείται να ανοίξει, εκτός κι αν επιτρέψει η κυπριακή κυβέρνηση να μεταφέρονται, μέσω της εκεί περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχό της, καύσιμα στο τουρκικό καντόνιο των Κοκκίνων για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού! Ο κ. Ταλάτ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο ότι το θέμα αυτό δεν αφορά τον κ. Μπαρόζο αλλά τους ηγέτες των δύο πλευρών.