Οι τραπεζικοί παίρνουν τη… σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Ύφεση στον χώρο της ΔΕΗ, όξυνση στον χώρο των τραπεζών, που θα κλιμακωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει για το τέλος Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, μετά την απόφαση της διοίκησης της επιχείρησης για προσλήψεις 2.375 εργαζομένων, με νέες προκηρύξεις, το 2009 και το 2010. Η Ομοσπονδία, διά του προέδρου της Ν. Φωτόπουλου, αποδίδει την απόφαση στο γεγονός ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης κατάλαβαν ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν αστειεύεται και ότι ήταν αποφασισμένη για σκληρό αγώνα διαρκείας κάθε μορφής…».
Αντίθετα, στον χώρο των τραπεζών η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική, μετά την επίθεση που δέχτηκαν συνδικαλιστές από «μισθωμένους φύλακες της Εθνικής Τράπεζας», όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ). Η κινητοποίηση των συνδικαλιστών έξω από την ΕΤΕ οργανώθηκε εν όψει της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας αύριο Δευτέρα, η οποία διεκδικεί την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μάλιστα, για την επίθεση αυτή, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης, όπως και το ΠΑΜΕ, καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες στον διοικητή της Εθνικής κ. Τ. Αράπογλου.
Πάντως, από τη διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι καταγγελίες τόσο της ΟΤΟΕ όσο και του Συλλόγου των εργαζομένων της είναι ανακριβείς και δυσφημούν και τον πρόεδρο της ΕΤΕ αλλά και την ίδια την τράπεζα.
Ως προς το θέμα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για άλλη μια φορά οι τραπεζίτες αγνοούν νόμο και Σύνταγμα, αρνούμενοι να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Θα παρέμβει άραγε η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά;


Σχολιάστε εδώ