Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Το θέμα των ελλείψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και των αδυναμιών που αποκάλυψε ότι υπάρχουν, με τη συνέντευξή του στο «Π», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ Ιωάννης Σταμούλης, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

>Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την κοινωνική ένταξη των ελλήνων τσιγγάνων και πότε θα υλοποιηθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης των Ρομά και ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, ερωτά τους υπουργούς Απασχόλησης, Εσωτερικών και Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.

>Την «αντικατάσταση του υφιστάμενου, παλαιού ασθενοφόρου οχήματος που σήμερα διαθέτει το Κέντρο Υγείας Κισάμου, με νέο, σύγχρονο, ικανό να ανταποκριθεί στο αίτημα της βελτίωσης των συνθηκών και της μείωσης του χρόνου διακομιδής των ασθενών από το ΚΥ προς το νοσοκομείο Χανίων», ζητάει με παρέμβασή του στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

>Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας με θέμα την ίδρυση γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη. «Η ίδρυση και λειτουργία γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και για την πάταξη της διαφθοράς. Συγχρόνως θα συμβάλει στην επίτευξη της αποκέντρωσης υπηρεσιών και θα δώσει τη δυνατότητα για ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Συνηγόρου, σε όλους τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τζιτζικώστας.

>Για παραίτηση της χώρας από τις πάγιες εθνικές της αρχές στο ζήτημα των Σκοπίων κατηγορούν το υπουργείο Εξωτερικών οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος και Η. Πολατίδης, και ζητούν εξηγήσεις σχετικά με την απόφαση να επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους των σκοπιανών αερογραμμών στην Κέρκυρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Τονίζουν ότι στην παρούσα χρονική στιγμή κατά την οποία εξελίσσεται η επανάληψη της πρωτοβουλίας του μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, το ΥΠΕΞ στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την πλευρά των Σκοπίων αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκηνή, ενώ ο «ελαστικός» αυτός τρόπος αντιμετώπισης δίνει στη διεθνή κοινότητα την εικόνα πως η χώρα μας έχει περιθώρια ευελιξίας και «ελαστικοποιήσεως» από τις πάγιες θέσεις της. Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ρωτούν πώς θα μπορέσει η χώρα μας να υπερασπίσει τις εθνικές της θέσεις στις διμερείς της επαφές και στα διεθνή φόρουμ, όταν παρουσιάζει αυτού του είδους τις «προσαρμογές».

>Ερωτηματικά για την επικείμενη ένταξη στην Αεροπορία Στρατού των 12 ελικοπτέρων ΑΗ-64D που περιμένουν στην πίστα των Μεγάρων και σκεβρώνουν πάνω από δύο χρόνια, εκφράζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης και Β. Παπανδρέου. Ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα διαδικασίας παραλαβής διαπιστώθηκαν σοβαρές διαβρώσεις (σκουριές) σε βασικά συγκροτήματα των ελικοπτέρων γιατί συνεχίζεται η διαδικασία παραλαβής και πόσο αυτή θα επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων των ελικοπτέρων, ενώ διατυπώνουν και την απορία ποιος θα υπογράψει την παραλαβή μπροστά σε αυτό το πρόβλημα.

>Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση νέων ενεργειακών και εναλλακτικών συστημάτων (ηλιακών – αιολικών – φωτοβολταϊκών κ.ά.) στα αθλητικά κέντρα της χώρας αλλά και στα κτίρια, νεόδμητα και μη, του δημόσιου τομέα γενικότερα ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης.

>Σημαντικός αριθμός νηπίων και προνηπίων αποκλείονται από τα δημόσια νηπιαγωγεία, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη. Αναφέρεται επίσης στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κτίρια όπου στεγάζονται νηπιαγωγεία, καθώς ακατάλληλοι χώροι με μικρά προαύλια και μικρούς εσωτερικούς χώρους έχουν μετατραπεί σε νηπιαγωγεία- «αποθήκες», γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τα νήπια.

>Οι μαθητές με αναπηρία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς τους προς τις σχολικές μονάδες με την έναρξη του σχολικού έτους 2009-2010 καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς, Α. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Τσούρας και σημειώνουν ότι το κοινωνικό κράτος βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας, αντί να οργανώσει διοικητικά το νέο πλαίσιο που δημιούργησε και να χρηματοδοτήσει αντίστοιχα τους δήμους για την εν λόγω δραστηριότητα, με επιστολή του υφυπουργού Παιδείας κ. Λυκουρέντζου αναθέτει εκ νέου την ευθύνη της μεταφοράς στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

>Σχετικά με τον ακατάλληλο ιματισμό στα ελληνικά χειρουργεία όπου παραμένει ανενεργή η ευρωπαϊκή οδηγία, που αφορά στη μέγιστη δυνατή προστασία της χειρουργικής ομάδας και των ασθενών, με αποτέλεσμα να έχουμε τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.

>Εάν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης σύμφωνα με όσα ισχύουν στο εξωτερικό, ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, που παρατηρεί ότι παρά το γεγονός ότι έχει αναζητήσει το σχέδιο δεν το έχει… εντοπίσει.

>Ποια γενικά μέτρα και σε ποιον χρονικό ορίζοντα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης στα αστυνομικά κρατητήρια και να αποφευχθούν μελλοντικές καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παρόμοιες παραβιάσεις, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα.


Σχολιάστε εδώ