Νέο Ανανικό Σχέδιο δεν περνάει από τον λαό

Ο ιστορικός ηγέτης του κυπριακού Ελληνισμού (μάλλον του Ελληνισμού!) για άλλη μια φορά, μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε, απορρίπτει κάθε συμβιβασμό στην κυοφορούμενη «λύση» του Κυπριακού που θα σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της κατοχής.
«Προετοιμάζεται», τονίζει, «ένα νέο Σχέδιο Ανάν». Και προειδοποιεί:
– Κάτι τέτοιο δεν θα περάσει σε ένα νέο δημοψήφισμα.
Εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή του στις «παρεκκλίσεις» από πάγιες εθνικές θέσεις, σε ορισμένες εκ των οποίων δείχνει να έχει προσχωρήσει ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας, όπως:
– Την αποδοχή ενός νέου κράτους, που θα προκύψει από «συνεταιρισμό» των δύο κοινοτήτων.
– Την εκ περιτροπής Προεδρία.
– Τη νομιμοποίηση των εποίκων, για τους οποίους τονίζει ότι «κηδεμονεύουν εκβιαστικά» τους ελεύθερους Τουρκοκύπριους.
Ενώ σε όσους επισείουν τον κίνδυνο μιας νέας τουρκικής εισβολής, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, απαντά κατηγορηματικά ότι «νέα εισβολή αποκλείεται».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Β. Λυσσαρίδη:

// Κύριε Πρόεδρε, πού πάνε οι συζητήσεις;
Σε ποια λύση προσανατολίζονται; Ο κ. Χριστόφιας πού το πάει;
– Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Έγιναν κάποιες παρεκκλίσεις. Η απαίτησή μου είναι να διορθωθούν. Ο λόγος που ασκώ κριτική δεν είναι για να εμπεδώσω τις παρεκκλίσεις αλλά για να τις ανατρέψω. Και υπάρχουν κάποια δείγματα γραφής ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να ανασκευαστούν. Απόδειξη ότι εις το πρώτο ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ γινόταν λόγος για δύο κράτη, για συνεταιρισμό κ.λπ., ενώ η ίδια η κυβέρνησή μας όταν αυτά τα έγγραφα έφθασαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρακάλεσε να μην περιληφθούν, που σημαίνει ότι αντελήφθησαν πως είχαν υπερβεί οποιοδήποτε όριο ασφαλείας από πλευράς υποχωρήσεων.
Το ίδιο ισχύει και για την εκ περιτροπής Προεδρία, το ίδιο ισχύει για τη νομιμοποίηση των εποίκων ανεξαρτήτως του πόσοι θα μείνουν όταν θα έρθει η λύση. Δεν νομιμοποιείς το έγκλημα εκ των προτέρων, γιατί όπως ξέρετε ο εποικισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η προσπάθειά μας είναι πρώτα να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι θα πρέπει να σταθούν στις δικές τους προεκλογικές διακηρύξεις.
Να υπενθυμίσω ότι ο Χριστόφιας έλεγε ότι θα εργαστεί για ενότητα χώρου – κράτους – οικονομίας – θεσμών – απαλλαγή από ξένη στρατιωτική παρουσία και από ξένες κηδεμονίες. Αν τα κάνει αυτά, όλοι να τον στηρίξουμε.
Αλλά δεν μπορεί αυτά που λέει να είναι εντελώς αντίθετα μʼ αυτά που έχουν διακηρυχθεί. Ποια είναι η προσπάθεια; Να πειστούν ότι πρέπει να σταθούν στις δεσμεύσεις και ο λαός θα είναι μαζί τους.

// Ανησυχείτε ότι μπορεί να πάμε σε ένα Σχέδιο Ανάν;
– Μα αυτό προετοιμάζεται. Προετοιμάζεται ένα νέο Ανανικό Σχέδιο και πολύ σωστά ελέχθη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν είναι επισκευάσιμο. Είμαστε ενάντια στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και όχι σε επιμέρους πρόνοιες.

// Αν συμφωνήσει ο κ. Χριστόφιας;
– Θα είναι τραγικό. Θα το απορρίψει ο λαός, το λέω, εγώ προειδοποιώ.

// Θα γίνει δημοψήφισμα;
– Δεν μπορεί, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δημοψήφισμα. Και σε δημοψήφισμα να είστε βέβαιοι ότι δεν θα περάσει ένα νέο Ανανικό Σχέδιο. Αλλά ο στόχος μου δεν είναι να φθάσουμε στο δημοψήφισμα διότι εάν ο οιοσδήποτε Πρόεδρος, στην παρούσα περίπτωση ο Χριστόφιας, προσυπογράψει ένα σχέδιο και το απορρίψει ο λαός, όλοι αντιλαμβανόμαστε σε τι πολύ επικίνδυνα μονοπάτια θα πάμε.
Οι ξένοι θα μας λένε: «Φανταστείτε, τι κακοκέφαλοι είσαστε, σχέδια τα οποία υπέγραψε η δική σας κυβέρνηση δεν είσαστε έτοιμοι να τα υιοθετήσετε». Αυτό θα είναι τραγικό. Θα έχουμε συνέπειες, αλλά θα απορριφθεί. Αλλά ο στόχος είναι να μη φθάσουμε εκεί. Ο στόχος είναι να πειστούν άπαντες και δεν λέω μόνο εγώ, εσύ, ότι πρέπει να κινηθούμε πάνω σε ορισμένη κατεύθυνση. Και η κατεύθυνση είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις έναντι του λαού.

// Φοβάστε μια αλλοίωση δημογραφική από την εισροή πολλών εποίκων μουσουλμάνων και κάποια στιγμή με άλλο τρόπο;
– Σκεφθείτε, στις περασμένες εκλογές λένε βγήκε ο τάδε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και επίσης ανακοινώνεται ότι ο αριθμός των ψήφων εκ Τουρκίας ήταν κατά πολύ υπέρτερος του αριθμού των Τουρκοκυπρίων και κανείς δεν διαμαρτύρεται, ούτε η Ευρώπη, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη.
Πώς γίνεται οι έποικοι, οι οποίοι αποτελούν τμήμα εγκλήματος, να αποτελούν και τον ρυθμιστικό παράγοντα του ποιος θα θεωρείται ως ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας; Ήδη αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες; Λένε ότι είναι 200.000 με 250.000 ήδη οι έποικοι μαζί με τους Τουρκοκύπριους, που αντί να απορροφηθούν οι έποικοι θα απορροφηθούν οι Τουρκοκύπριοι. Εκτός από τους λαθρομετανάστες και τους άλλους μετανάστες στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα πρόβλημα αναλογίας δημογραφικής.
Αν δεν προσέξουμε, ναι, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι σε είκοσι -τριάντα χρόνια θα έχουμε τούρκικη πλειοψηφία και θα ζητάει η Τουρκία αυτοδιάθεση, θα φθάσουμε στο σημείο της Αλεξανδρέττας, ελπίζω ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Ελπίζω ότι βοηθούμενοι και από την Ευρώπη που έπρεπε να την αξιοποιήσουμε ήδη. Γιατί στο κάτω – κάτω αυτοί που έρχονται, αύριο μπορεί να είναι ευρωπαίοι πολίτες έμμεσα, αλλά μπορούμε πράγματι να έχουμε συμμαχίες.

// Δεν έχει δύναμη η Λευκωσία, η Κύπρος και ο κ. Χριστόφιας, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, να βάλει βέτο;
– Αν δεν το βάλουμε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

// Πώς απαντάτε σʼ αυτό που λέγεται, ότι εάν το βάλουμε θα έχουμε μια νέα εισβολή;
– Αποκλείεται η εισβολή, ακριβώς είναι αυτό το καλό που μας έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκλείεται η Τουρκία να κάνει εισβολή, γιατί δεν έχει και οιοδήποτε πρόσχημα. Τότε βρήκε ένα πρόσχημα να κάνει αυτό που έκανε. Δεν λέω ότι δεν το είχε στο μυαλό, αλλά βρήκε ένα πρόσχημα. Τώρα δεν υπάρχει πρόσχημα. Πρέπει να είναι απροσχημάτιστη εισβολή που δεν μπορεί να γίνει μέσα στις σημερινές συνθήκες, με την Κύπρο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Ελλάδα, είτε το θέλει, είτε όχι, να μπλέκεται σʼ αυτήν την κρίση σε τέτοια περίπτωση.
Γιʼ αυτό δεν βλέπω μεν εισβολή, αλλά βλέπω τον άλλον κίνδυνο της βαθμιαίας δημογραφικής αλλαγής, την οποία πρέπει αμέσως να αντιμετωπίσουμε με προσφυγές εις την Ευρώπη, με προσφυγές στα Ηνωμένα Έθνη, να δούμε τι κάνουμε με αυτήν την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της πατρίδας μας.

// Και κάτι τελευταίο κ. Πρόεδρε. Έχετε δώσει μάχες μια ζωή, μια λύση που δεν θα ήταν ατιμωτική για την Ελλάδα και για τον Ελληνισμό, για τον Κυπριακό Ελληνισμό ποια θα ήταν; Σε ποια σημεία θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός για μια αξιοπρεπή λύση;
– Πρέπει να απαλλαγούμε από ξένες κηδεμονίες και ξένη στρατιωτική παρουσία. Αν είναι μόνο προνόμια των Τουρκοκυπρίων, εγώ δεν τα φοβούμαι, έστω και αν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, αρκεί να μην είναι προνόμια τα οποία επεμβαίνουν στη λειτουργικότητα του κράτους, όπως έγινε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Αν είναι οικονομικά προνόμια, ναι, να τους τα δώσω. Γιατί πιστεύω ότι οιαδήποτε τέτοια προνόμια μετά από 20-30 χρόνια μόνα τους θα εξαλειφθούν, γιατί θα έχουμε κοινές συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινά κόμματα και επομένως όλα αυτά είναι δυνατόν να ισοπεδωθούν με τον χρόνο κοινή συγκαταθέσει.
Εκείνο που με τρομάζει δεν είναι τα προνόμια των Τουρκοκυπρίων, αλλά το δικαίωμα της Τουρκίας να εγγυάται οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό με δήθεν εγγύηση των προνομίων των Τουρκοκυπρίων, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι παίρνει μια άλλη διάσταση το πρόβλημα.
Γιʼ αυτό εγώ λέω, αν είναι ικανοποίηση των Τουρκοκυπρίων εγώ θα την ικανοποιήσω. Και είμαι βέβαιος ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ήσαν ευτυχείς αν δεν είχαν και αυτοί την κηδεμονία της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελεύθεροι Τουρκοκύπριοι. Είναι κάτω από την εκβιαστική κηδεμονία των Τούρκων. Ο Ταλάτ μπορεί να θεωρηθεί εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων; Είναι εκπρόσωπος της Άγκυρας.

// Θα περάσει αυτό που λένε εναλλασσόμενος Πρόεδρος; Δηλαδή θα έχουμε εναλλάξ Πρόεδρο Τούρκο;
– Μπορεί να είναι για πολλά χρόνια Τουρκοκύπριος, αρκεί να εκλέγεται κανονικά. Ποιος θα έλεγε ότι θα έχουμε τον Ομπάμα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών; Και χαιρετίσαμε όλοι μας το γεγονός. Άρα εφόσον θα έχουμε κοινά κόμματα, δεν μιλάω άμεσα, γιατί αυτό άμεσα δεν μπορεί να γίνει. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Οιοσδήποτε Κύπριος μπορεί να γίνει Πρόεδρος. Δεν έχουμε δυσχέρεια να δεχθούμε, αλλά όχι επί τη βάσει της εθνότητας ή της θρησκείας. Αυτό πλέον είναι ρατσισμός. Δηλαδή ήρθε τώρα τελευταία κάποιος μαύρος φίλος μου παλιός από το Καμερούν και του είπα ότι αυτό που μας προτείνουν είναι όπως ήταν παλιά, χωριστά οι μαύροι και χωριστά οι λευκοί, και έγινε έξαλλος. Μου λέει, μπορείτε να δεχθείτε εσείς αυτά τα πράγματα; Μας δίνουν μαθήματα πλέον εκείνοι για τους οποίους αγωνιστήκαμε να έχουν δικαιώματα.

// Και κάτι τελευταίο, προσωπικό. Ο Βάσσος Λυσσαρίδης τόσα χρόνια, θαρραλέος, μαχητικός, ασυμβίβαστος, από πού αντλείτε τέτοια δύναμη;
– Απʼ το ότι πιστεύω σε κάτι.


Σχολιάστε εδώ