Μετράει… μέρες ο ΣΥΝ!

Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει πράγματα και θαύματα, αλλά ότι θα έφταναν να διαψεύσουν και τον ίδιο τον Κ. Μαρξ, είναι πράγματι κατόρθωμα. Ο Μαρξ πριν από περίπου 150 χρόνια είχε πει την περίφημη φράση ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», αλλά ο ΣΥΝ τον διαψεύδει, αφού οι μετεκλογικές εξελίξεις στον χώρο αυτόν είναι ακριβής επανάληψη των όσων συνέβησαν το 1991 και οδήγησαν στην αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο τότε ΣΥΝ.

Η προσπάθεια του Α. Αλαβάνου –παρά τις παλινωδίες του– να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα στην οργανωτική διάσκεψη που θα γίνει το φθινόπωρο, μαθηματικά θα οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΝ όπως παραδέχονται όλα τα στελέχη του, ανεξάρτητα από την τάση στην οποία ανήκουν. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει το 1991, όταν στον ενιαίο τότε ΣΥΝ προωθούνταν η οργανωτική του ενοποίηση παρά τις διαφωνίες του ΚΚΕ, το οποίο όχι μόνο αποχώρησε από τον ΣΥΝ, αλλά γνώρισε και τη μεγαλύτερη μετά το 1968 διάσπαση, αφού διαγράφηκαν περίπου τα μισά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια προσχώρησαν στον ΣΥΝ.

Οι δραματικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Α. Αλαβάνο κινούμενο στη λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω» που οδήγησε στο τέλος στην ανάκληση της παραίτησης, «μετά από απαίτηση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ», βρήκαν τον επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού με μειωμένο κύρος. Στελέχη από όλες τις τάσεις έκαναν λόγο για «ναπολεόντεια» συμπεριφορά και υπογράμμισαν ότι η ανάκληση της παραίτησης ήταν σχεδιασμένη από την αρχή και απλώς ο Α. Αλαβάνος ήθελε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και να δείξει ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός του σχήματος και όλοι οι άλλοι, ακόμα και ο ΣΥΝ, είναι «απλές συνιστώσες».

Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις ο Α. Αλαβάνος έσπευσε να πει ότι δεν τίθεται θέμα ενιαίου κόμματος, αλλά αυτή η δήλωση δεν λέει, τίποτα αφού εάν πραγματοποιηθεί η οργανωτική συνδιάσκεψη του φθινοπώρου και καθιερωθεί, όπως προτείνει ο Α. Αλαβάνος, και «κάρτα μέλους», τότε στην πράξη θα υπάρχει ενιαίο κόμμα με τον ίδιο επικεφαλής, ενώ ο ΣΥΝ θα αποτελεί απλώς και μόνο μια συνιστώσα που αποτελεί «αιτία πολέμου» για την

Ανανεωτική Πτέρυγα του Φ. Κουβέλη.

Η Πτέρυγα, σε δημόσια μάλιστα εκδήλωση στην Αθήνα, με ομιλητή τον Φ. Κουβέλη, ξεκαθάρισε ότι η προώθηση των σχεδίων του Α. Αλαβάνου θα οδηγήσει σε διάλυση τον ΣΥΝ. Μάλιστα οι πιο προχωρημένοι κάνουν λόγο και για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος που θα περιλαμβάνει στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας και τους Οικολόγους Πράσινους.

Όπως είναι φυσικό, οι παλινωδίες του Α. Αλαβάνου έχουν προκαλέσει την οργή του Α. Τσίπρα και των νεαρών στελεχών που τον περιτριγυρίζουν, αφού θεωρούν ότι ο Α. Αλαβάνος «άδειασε» τον πρόεδρο του ΣΥΝ φορτώνοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ τις ευθύνες για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο τονίζουν ότι ο πραγματικός λόγος της επίθεσης Αλαβάνου ήταν η άρνησή του να απαντήσει στο ερώτημα τι θα κάνει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η πρόβλεψη ότι επικεφαλής του θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, άρα εν προκειμένω ο Α. Τσίπρας. Ο Α. Αλαβάνος όμως είχε αποφασίσει να μην αποχωρήσει, όπως είχε πει όταν πρότεινε τον Α. Τσίπρα για πρόεδρο του ΣΥΝ, και αναζητούσε ρόλο στη νέα εποχή, τον οποίο βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαίωσε με αυστηρές δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για «πραξικόπημα» Αλαβάνου. Είπε ότι ο Α. Αλαβάνος μετάνιωσε γιατί αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΝ και, αντί να πει «μετάνιωσα», επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, ουσιαστικά «τσαλακώνει» τον Α. Τσίπρα, επιδιώκει τη διάλυση του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όπως προβλέπουν οι ιδρυτικές συμφωνίες της συμμαχίας. Αλλιώς, τονίζει, να «τα αλλάξουμε όλα», αφήνοντας αιχμή ότι θα επανεξεταστεί και η δέσμευση του ΣΥΝ να στηρίξει την εκλογή βουλευτών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι μέλη του ΣΥΝ, έχουν εκλεγεί βουλευτές ο Γ. Μπανιάς, ο Π. Κοροβέσης, ο Γ. Ψαριανός, ο Τ. Κουράκης και ο Δ. Δρίτσας.


Σχολιάστε εδώ