Κοιλιά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ

Σημειώνουν μάλιστα πως μετά μια νίκη και μάλιστα με διαφορά –και ύστερα από πολλά χρόνια– «το κόμμα θα όφειλε να είναι μπροστά και να δημιουργεί εξελίξεις».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που υπογράμμιζε χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος κέρδισε καθαρά τον Καραμανλή, κέρδισε τις εκλογές, αλλά μετά πήγε σπίτι του», περιγράφοντας έτσι ότι ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε και το κόμμα έχουν ακόμα βάλει ατζέντα, ούτε και έχουν πάρει πρωτοβουλίες που θα εμπεδώνουν πλήρως την πεποίθηση ότι «ο νικητής των ευρωεκλογών αρχίζει να ελέγχει την ατζέντα και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων». Όπως υπογράμμιζε επίσης το ίδιο στέλεχος, «για την ώρα τουλάχιστον, το ΠΑΣΟΚ αρκείται να παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης και να αντιδρά σε αυτές. Δεν είναι εκείνο που βάζει θέματα στην ατζέντα».

Πάντως τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται να τεθεί ένας προγραμματισμός, ώστε να μην υπάρξει «μεγάλη κοιλιά» και «πλήρης χαλάρωση» το διάστημα που θα κορυφώνονται οι διακοπές και «τα μπάνια του λαού».

Ωστόσο φαίνεται πως τις ίδιες ώρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια υπόγεια «συζήτηση-αντιπαράθεση», από την επομένη των ευρωεκλογών, πρωτίστως ανάμεσα σε εκσυγχρονιστές Βενιζελικούς από τη μία και τους προσκείμενους στον Γιώργο Παπανδρέου από την άλλη, για το πώς θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ από εδώ και μπρος. Η μια πλευρά (Βενιζελικοί και εκσυγχρονιστές) φαίνεται να εμμένει σε έναν «κυβερνητισμό», δηλαδή σε πλήρη εξειδίκευση θέσεων και διαχείρισης, ενώ η άλλη πλευρά τονίζει την ανάγκη να μην αλλάξει αιφνιδίως τώρα την τακτική και τη στρατηγική του το ΠΑΣΟΚ, αφού με αυτήν πήγε νικηφόρα στις ευρωεκλογές και επικράτησε με μια ευρεία διαφορά 4,5 μονάδων.

Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των δύο αυτών τάσεων, αναπτύχθηκε έντονος διάλογος –με επιχειρήματα όμως και πολιτικό σκεπτικό–ο οποίος διήρκεσε αρκετή ώρα.

Πρόωρες εκλογές

ή θρίλερ μέχρι τον Μάρτιο

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Ιπποκράτους, βαραίνει πάλι το ερώτημα αν ο Κ. Καραμανλής θα πάει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή όχι. Υπάρχουν αρκετά και μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη, ορισμένα από αυτά μετέχουν και σε συσκέψεις υπό τον Γιώργο Παπανδρέου ή και στο επιτελείο του, που πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και μάλιστα την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Το αιτιολογούν ότι πήρε ήδη κάποια σκληρά φορολογικά μέτρα, είναι υποχρεωμένος να πάει σε ακόμα σκληρότερα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και να καταθέσει έναν ακόμα «αντιλαϊκό προϋπολογισμό». Δεν τα αντέχει αυτά, δεν μπορεί ούτε καν να ελέγξει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισχνή πλειοψηφία των 151 εδρών και του γεγονότος πως υπάρχουν πολλοί ανεξέλεγκτοι βουλευτές που ανά πάσα στιγμή δημιουργούν κλυδωνισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συνεπώς, λένε, θα πάει σε εκλογές σύντομα, πριν χρεωθεί τα σκληρότερα μέτρα και πληρώσει το ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος μετά.

Ο Παπούλιας και η «έκπληξη»

Ωστόσο, αρκετά επιτελικά στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν πως ο Κ. Καραμανλής, αν δεν υπάρξει κάτι το έκτακτο, θα προσπαθήσει να πάει όσο πιο μακριά μπορεί, με πρώτο στόχο να φθάσει στην άνοιξη του 2010, οπότε θα προσπαθήσει να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, όπως τη θεωρούν επιτελικά στελέχη του Γ. Παπανδρέου, πρέπει να συνεκτιμηθούν αρκετοί παράγοντες, όπως:

– Αν τελικά θα θελήσει ο Κ. Παπούλιας να είναι εκ νέου υποψήφιος. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα θελήσει ο ίδιος να είναι εκ νέου υποψήφιος για μια σειρά από λόγους.

– Εάν ο Κ. Καραμανλής «παίξει δυνατό παιχνίδι με πρόσωπο έκπληξη που η άρνηση της υποστήριξής του θα έχει σοβαρές συνέπειες και πολιτικό κόστος».

Οικονομία

Βέβαια όλα αυτά σχεδιάζονται σε μια περίοδο που η χώρα βουλιάζει από την οικονομική κρίση.

Η κατάσταση λοιπόν στην οικονομία είναι το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο ανησυχίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες εξελίξεις σε κάθε τομέα.

Η συνεχιζόμενη κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η απορύθμιση του δημόσιου τομέα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πώς θα εκραγεί.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να οξύνει τις θέσεις της, αφού οι κλασικές υποσχέσεις για ανάπτυξη, καλό βιοτικό επίπεδο και σοσιαλιστικές αρχές δεν είναι ικανές να ηρεμήσουν τον ήδη ταλαιπωρημένο πολίτη, ο οποίος δύσκολα πιστεύει σε λόγια και πολιτικές διακηρύξεις.

Συγχρόνως όμως διστάζει να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις οι οποίες θα δυσαρεστήσουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι πέριξ του δημόσιου τομέα.

Ο Γ. Παπανδρέου προτίμησε και πάλι να ανακοινώσει 4 άξονες βάσει των οποίων πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, όπως:

Α. Αντιμετώπιση της οικονομικής υστέρησης της χώρας, χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού για μια νέα οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη.

Β. Ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και μείωση του κόστους χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων.

Γ. Εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, συμμετοχής και συνυπευθυνότητας.

Δ. Σοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση με ριζική αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Συγχρόνως, βεβαίως, συνεχίζεται με ένταση η κριτική προς την κυβέρνηση, υπάρχουν δε γιʼ αυτό πάμπολλες ευκαιρίες.

Ζήμενς

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Ζήμενς εκτιμώντας ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τη ΝΔ να δουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για σχέσεις πράσινων στελεχών με τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς.

Η περίπτωση του Τσουκάτου είναι ήδη γνωστή, όμως η πρόθεσή του να εξετασθεί κατʼ αντιπαράσταση με τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Ο. κ. Παπακωνσταντίνου ένιωσε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του Κινήματος «βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ, ύστερα από απόφαση που πήρε ο κ. Παπανδρέου, έως ότου υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης». Απαντώντας στον κ. Τσουκάτο σε έντονο ύφος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε εσωτερικό έλεγχο από τον οποίο «δεν μας προέκυψε οποιαδήποτε εισροή αυτών των χρημάτων. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διπλά ταμεία. Τελεία και παύλα».

Ο συγκάτοικος στην «πολυκατοικία» Γ. Καρατζαφέρης βοηθά πάντως με τις καταγγελίες του κατά του Α. Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε από τη μεριά του ότι οι δικαστικές αρχές έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι «συκοφάντης και λασπολόγος».

Επισήμως πάντως η Ιπποκράτους δηλώνει ότι υποδέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση για τη σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου από τις γερμανικές αρχές, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η γερμανική δικαιοσύνη κάνει αυτό που δεν έκανε η ελληνική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε να θέλαμε να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για την υπόθεση Ζήμενς. Εμείς αυτό θέλουμε, τίποτα παραπάνω» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε τις τρεις προτάσεις για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, τις οποίες έχει απορρίψει η κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ