Η «σιωπηλή» μεταρρύθμιση της Πρόνοιας στη χώρα μας
Παρατηρώντας όμως τον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μια σιωπηλή μεν, αλλά συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική διάθεση. Σε μια στιγμή που λόγω της οικονομικής ύφεσης οι κρατικοί προϋπολογισμοί δέχονται πιέσεις σε βάρος της κοινωνικής προστασίας και όλα τα προνοιακά μοντέλα επαναπροσδιορίζονται, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι αυξάνονται ραγδαία και οι άνθρωποι που χρειάζονται τη στήριξη του κράτους έχουν δηλαδή την ανάγκη του κοινωνικού κράτους.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, που έχει φορτωθεί και το κομμάτι της Πρόνοιας, έβαλε στόχο να ανοίξει όλες τις μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Έτσι τα 8 Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ), από τα οποία τα 4 ήταν κλειστά και τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως χρόνια θεραπευτήρια, άρχισαν ήδη να λειτουργούν, αρχής γενομένης από τα ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας και Αμυνταίου, ενώ ετοιμάζονται να παραδοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα ΚΑΦΚΑ Λουτρακίου και Φιλιατρών.
Από την άλλη, σχεδιάζεται η διοικητική συνένωση των 105 προνοιακών μονάδων σε 6 δίκτυα, με σκοπό την ορθολογικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν και των κατηγοριών των ανθρώπων που εξυπηρετούν. Πρωτίστως όμως ορθολογικοποίηση των οικονομικών τους, αφού σύμφωνα με σχετικές μελέτες, με τα ίδια χρήματα που ξοδεύει σήμερα το κράτος για την πρόνοια, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30% το τελικό προϊόν των παρεχομένων υπηρεσιών προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Όσον αφορά το «δύσκολο» θέμα της αποθεραπείας των χρηστών ναρκωτικών, ο κ. Σαλμάς ουσιαστικά ανήγγειλε την κατάργηση της λίστας αναμονής για τη χορήγηση υποκατάστατων πριν από 2 μήνες, όταν εξασφάλισε τη συναίνεση των κομμάτων της Βουλης, πλην ΚΚΕ, στην ενεργοποίηση του Προγράμματος Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην επέκταση, την αποσυμφόρηση και αποκέντρωση των υπηρεσιών του Προγράμματος Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ασθενών που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, ενώ παράλληλα γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ, είτε στα νοσοκομεία είτε ιδιώτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούν να χορηγούν τη θεραπεία υποκατάστασης σε εξαρτημένους.
Την ίδια στιγμή καταρτίζεται Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τις διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων για απεξάρτηση από ναρκωτικά σε δήμους και κοινότητες, στην Εκκλησία, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού δικαίου και Κοινωφελή Ιδρύματα.
Υιοθεσίες
Ενώ για 15 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε κυρώσει τη Συνθήκη της Χάγης για τις διακρατικές υιοθεσίες, ο κ. Σαλμάς την έφερε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και κυρώθηκε, ενώ παράλληλα συνέστησε μαζί με τον κ. Δένδια πενταμελή επιτροπή που θα μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές και ιδιωτικές υιοθεσίες.
Εθελοντισμός
Πρόσφατα ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον εθελοντισμό στην Υγεία και στην Πρόνοια και γενικότερα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόνοιας με πρωτοβουλίες όπως η αναθεώρηση της διαδικασίας πιστοποίησης, η οποία πρέπει να συνδεθεί με κριτήρια αξιοπιστίας και ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και όχι μόνον με προσκόμιση φακέλου τυπικών προσόντων, η αξιολόγηση του έργου ανά τριετία και η δημοσιοποίησή της, δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένου Εθελοντή με τη θέσπιση όρων και κριτηρίων, η επανεξέταση της φορολογικής αντιμετώπισης των μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.ά.
Η αναθεώρηση αυτή βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τους φορείς.