Η επόμενη μέρα σε «Τύπο» και City

Η επόμενη μέρα για τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον ραδιοφωνικό City στο Μαρούσι φέρει τη σφραγίδα αφενός μεν του εκκαθαριστή που όρισε η ιδιοκτησία Αγγελοπούλου και αφετέρου των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ανεύρεση βιώσιμης λύσης και τη συνέχιση της έκδοσης και λειτουργίας της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Η «προίκα» είναι δεδομένη: για μεν την εφημερίδα η κυκλοφορία της -ας μην ξεχνάμε ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε κατά μέσον όρο γύρω στις 25.000 φύλλα ημερήσια κυκλοφορία και 80.000 την Κυριακή- για δε το ραδιόφωνο η συχνότητά του. Για το ραδιόφωνο υπάρχει η δέσμευση πως θα απαλλαγεί από τα βάρη και θα δοθεί στους 133 εργαζόμενους, αφού πρώτα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και πολύ πιθανόν.
Η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά και μετά το αρχικό σοκ και την αμηχανία προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε στο κεφάλι της ασυντόνιστα και χωρίς ενιαία κατεύθυνση. Στο παρασκήνιο γίνονται επαφές από πρωτοκλασάτους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης με δημοσιογραφικά στελέχη που εξετάζουν σενάρια αναβίωσης της εφημερίδας με εκμετάλλευση της πολιτικής παρέμβασης που είχε ως εφημερίδα της κεντροδεξιάς παράταξης. Όπως είναι φανερό, γίνονται και προσπάθειες να υποβιβαστεί το ζήτημα με μέτρα, μέσα από κρατική βοήθεια, για τους απολυμένους που θα είναι άνεργοι σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Τυπικά περνάνε μέσα από τον εκκαθαριστή, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει πως σ’ αυτό το στάδιο τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση και πώληση. Από τον τίτλο της εφημερίδας, το κτίριο στους Τράχωνες έως και το τελευταίο κουτάκι με τους συνδετήρες.
Η διαπραγμάτευση άρχισε σύμφωνα με τους όρους που καθόρισε η ιδιοκτησία, δηλαδή με την εκλογή επιτροπής που θα διαπραγματευτεί τις ομαδικές απολύσεις. Στο ερώτημα γιατί γίνονται διαβουλεύσεις για απολύσεις αφού η εταιρεία έκλεισε, η απάντηση είναι ότι η πλευρά Αγγελόπουλου θέλει να τελειώνει χωρίς μακροχρόνιους καβγάδες, πιθανώς και στα δικαστήρια, με την υπόθεση του «Ελεύθερου Τύπου». Την εκκαθάριση την αποδέχθηκαν και οι εργαζόμενοι που, όπως φαίνεται, έχουν στόχο να ζητήσουν περισσότερα από όσα τους δίνουν, δηλαδή τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Πολιτικά και συνδικαλιστικά πάντως έχουν καταγγείλει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ως παράνομη και καταχρηστική αφού δεν ενημερώθηκαν και δεν προειδοποιήθηκαν γι’ αυτήν.
Σε συνδικαλιστικό επίπεδο η
ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνδέοντας το θέμα του «Ελεύθερου Τύπου» με τη γενικότερη κρίση στα ΜΜΕ και τις απολύσεις-περικοπές που γίνονται στα άλλα ΜΜΕ. Το ΔΣ της Ένωσης συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση και βοήθεια στο στάδιο της ανεργίας των 450 εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, η δε κίνησή τους αυτή προκάλεσε και πολιτικές παρεμβάσεις, αφού όλοι συμφώνησαν να διεξαχθεί συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα την κρίση στον Τύπο.


Σχολιάστε εδώ