Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ… ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Το «ιδεολόγημα» του μεσαίου χώρου, τον οποίο με τόσο ζήλο επιχείρησε να αλώσει η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον δεν τραβάει, αλλά μπορεί να αποτελέσει και την αιτία της συντριβής της στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Η λεγόμενη «Ακροδεξιά» του Γ. Καρατζαφέρη, με τον οποίο ποτέ δεν θέλησε να έχει επαφές ο Κ. Καραμανλής, κατάφερε καίριο πλήγμα στην κυβερνητική παράταξη στις ευρωεκλογές.

Σαφώς και το αποτέλεσμα αυτό υπήρξε προϊόν πίκρας και έκφραση διαμαρτυρίας. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν όσοι ψήφισαν ΛΑΟΣ δεν θα συνεχίσουν εις το… διηνεκές να υπογραμμίζουν τη διαμαρτυρία τους, ή σιγά σιγά να τους αρέσει η μετοίκηση στο διπλανό σπίτι του Καρατζαφέρη. Ο συντηρητικός κόσμος της Νέας Δημοκρατίας –κι αυτό ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό το Μαξίμου– όχι μόνο δεν αισθάνεται ικανοποιημένος από την κυβέρνηση, αλλά δεν κρύβει και την απογοήτευσή του. Ο κόσμος αυτός θέλει την ησυχία του, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του το χαμηλό εισόδημα και ως στοιχεία ταυτότητας το… «δεξιόν» του χαρακτήρος, αγαπά την πατρίδα του, είναι επιφυλακτικός με τους βαλκάνιους γείτονες. Τώρα τι δουλειά έχει αυτός ο ψηφοφόρος με τον λεγόμενο φιλελεύθερο ψηφοφόρο του μεσαίου, έστω του… κεντρώου χώρου, αυτό μόνον οι… δυο τους το γνωρίζουν.

Το χάος αυτό μεταξύ υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων και σύγχρονων πεφωτισμένων δεξιών θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει με τον νέο ανασχηματισμό ο Κ. Καραμανλής, τοποθετώντας και δεξιόστροφα στελέχη στο κόμμα και περισσότερο φιλελεύθερα.

Έτσι με το μοίρασμα των νέων στελεχών που θα καταλάβουν τα υπουργεία θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες που απαιτεί η πολύ δύσκολη εποχή που διανύει.

Η συντηρητική στροφή της κυβέρνησης, λένε γνωστά στελέχη της παράταξης, είναι αναγκαία όσο και… μεσοπρόθεσμα καταστροφική. Οι περισσότεροι νεοδημοκράτες δεν μέμφονται την κυβέρνηση μόνον γιατί νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους και αισθάνονται εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αλλά και διότι… τα δικά τους παιδιά έμειναν χωρίς θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τα κατάφεραν να είναι αυτό το… όραμα της κάθε οικογένειας).

Η δεξιά στροφή σημαίνει λοιπόν και άνοιγμα των θυρών και των… παραθύρων στον δημόσιο τομέα για να συγκρατηθεί το κύμα της φυγής προς τον ΛΑΟΣ. Γιʼ αυτό και ορισμένοι στο Μαξίμου φοβούνται ότι γρήγορα θα γίνουν αισθητές οι καταστροφικές συνέπειες της στροφής αυτής: θα δημιουργήσει συσπειρωτικές τάσεις από την άλλη πλευρά. Οι κεντροαριστερές δυνάμεις θα έλθουν πιο κοντά.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τη συντηρητική στροφή μπορούν να κλείσουν την πόρτα τους τον ΛΑΟΣ. Γιʼ αυτό και η πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για συνεργασία του οποιουδήποτε είδους… απερρίφθη πριν καν κατατεθεί. Η απόφαση πάντως αυτή για συντηρητική στροφή της πλειοψηφίας στελεχών και υπουργών προσκρούει στη φοβία και την… αποστροφή άλλων στελεχών που θεωρούν ότι θα καταστρέψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ό,τι κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα απομακρύνει για πάντα τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία στο πιάτο να μιλήσει για αναβίωση του μπαμπούλα της Δεξιάς. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Κ. Καραμανλής θα πρέπει με τις κινήσεις του να αναπτύξει τη νέα ιδεολογική γραμμή μέσα στα όρια που είχε χαράξει ο θείος του, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία επιστροφή στις ρίζες, που θα έχει βέβαια ως συνέπεια να χαμηλώσουν οι τόνοι στο εσωτερικό, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν αυτή η επιστροφή στις ρίζες αρκεί για να οδηγήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ελλήνων ψηφοφόρων.


Σχολιάστε εδώ