Επίλεκτοι της «Διεθνούς της Διαφθοράς» και καταιγίδα φόρων για να την πληρώσουμε

Tο οξύτατο πια δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με ασπιρίνες, όπως τα εξαγγελθέντα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Η προσφυγή στο άδικο σύστημα της έμμεσης φορολογίας, που επιπίπτει επί δικαίους και αδίκους, είναι το «ψωμοτύρι» όλων των κυβερνήσεων, όταν αυτές δεν τολμούν και δεν αντέχουν να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα. Τα επικοινωνιακά τρικ της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής και των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι χρησιμοποιούνται για την πρόκληση οφθαλμαπάτης στην κοινή γνώμη. Τα υποζύγια και των νέων βαρών είναι γνωστά εκ των προτέρων. Τα συνήθη, μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης του κεφαλαίου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπως μας θύμισε προχθές η Eurostat. Το 2000 το ποσοστό ήταν 19,9% (και τότε το χαμηλότερο) και το 2007 το κατεβάσαμε στο 15,9%!

Όλο το σύστημα νοσεί. Παραοικονομία με γενικευμένη διαφθορά σε κλεπτοκρατικές διαστάσεις. Η κοινωνία δεν εκπλήσσεται και πια δεν εξεγείρεται. Τη θεωρεί αυτονόητη. Αλλά αυτό το άρρωστο κλίμα την υποθάλπει, τη μεγεθύνει και τη διαιωνίζει.

Το οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με αποσπασματικές λύσεις – μπαλώματα. Απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση η οποία πρέπει να αποβλέπει στην ενεργοποίηση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας. Η διεθνής κρίση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία. Αλλά μια τέτοια προσέγγιση απαιτεί άλλη φιλοσοφία. Και εδώ δεν έχει σημασία αν κυβερνά η συντηρητική ή η κεντροαριστερά παράταξη – άλλωστε η διαφορά τους στην απόχρωση και τη ρητορεία έχει απομείνει.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος τα μέτρα που εξήγγειλε αυτήν την εβδομάδα ο Σαρκοζί. Ο γάλλος Πρόεδρος εξήγγειλε ένα δωδεκάμηνο ημερολόγιο εργασίας – εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν προβλέπει κανέναν νέο φόρο. Αν και η Γαλλία είναι επίσης χώρα μεγάλου ελλείμματος.

Κύριο εργαλείο οι δημόσιες επενδύσεις. Ο Σαρκοζί διακηρύσσει ότι όλες οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν εγγύηση για το μέλλον. Υπάρχει ένα κακό έλλειμμα που χρηματοδοτεί τις σπατάλες – αυτό το αφήνει απέξω. Και υπάρχει ένα καλό έλλειμμα που χρηματοδοτεί τις δαπάνες του μέλλοντος. Οι Γάλλοι πρόκειται να εκδώσουν και ένα «λαϊκό δάνειο» ύψους 20 δισ. ευρώ.

Οι ημέτεροι κολλούν στον Αλμούνια και τον Μπαρόζο της «ελάχιστης Ευρώπης». Δεν ψάχνουν, δεν παράγουν ευρηματικότερες και σαφώς δικαιότερες εκδοχές δράσεων;

Η κυβέρνηση διακατέχεται από μυωπία. Δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της. Ακόμη μιλά για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ (ο προϋπολογισμός της το έβλεπε 3,4%). Τώρα ο ΟΟΣΑ εκτιμά το έλλειμμα στο 6,1% για φέτος και στο 6,7% για το 2010. Η Κομισιόν είναι φειδωλότερη, το προβλέπει στο 5,1% αλλά το ΔΝΤ στο 6%.

Οι κορυφαίοι της οικονομικής επιστήμης αποφαίνονται μετά λόγου γνώσεως ότι σε περίπτωση ύφεσης και ελλειμμάτων, προτάσσεται η καταπολέμηση της ύφεσης με δημόσιες επενδύσεις τόνωσης της απασχόλησης και ενεργές πολιτικές επιλογές στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Παράδειγμα οι επιλογές Σαρκοζί και Ομπάμα. Μόνο μια οικονομία που αναθερμάνθηκε και δουλεύουν οι ατμομηχανές της μπορεί να ανταποκριθεί υγιώς στην κάλυψη των ελλειμμάτων. Αλλιώς θα μηδενίζεται το έλλειμμα και θα βαθαίνει η δυστυχία των ανθρώπων.

Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί η Διεθνής Διαφάνεια, ανήκουμε στα επίλεκτα μέλη της «Διεθνούς της Διαφθοράς». Είμαστε ανάμεσα στις 21 χώρες, όπου η σχετική Σύμβαση του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται πλημμελώς ή και κατά περίπτωση καθόλου.

Αντιφατική στις αποφάσεις της η εξουσία. Προχθές έδινε φορολογικά κίνητρα στους αγοραστές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Τώρα τους φορολογεί γι’ αυτά. Προπέτασμα καπνού βέβαια, αφού στο 1,9 δισ. ευρώ των νέων εισπράξεων τα αυτοκίνητα θα εισφέρουν μόνο 80 εκατ. ευρώ.

Τα μπαλώματα αυτά δεν αποτελούν σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η πρώτη αυτή δόση των μέτρων -αγγέλλεται δεύτερη ισχυρότερη για τον Σεπτέμβριο- μαδά το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων. Τελικά δοκιμάζει έτι περαιτέρω την πραγματική οικονομία. Είναι δηλαδή στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιβάλλεται κατεπειγόντως: Την αναπτυξιακή.

Το μάθατε ότι ο συλληφθείς (στη Γερμανία) Μιχαήλ Χριστοφοράκος μιλάει, λένε, «για μια ντουζίνα έλληνες πολιτικούς» που λάδωνε για λογαριασμό της Ζήμενς. Ίδωμεν!

Το ΠΑΣΟΚ πάντως, όπως λέει ο εκπρόσωπός του, έψαξε στα ταμεία του και δεν βρήκε το εκατομμύριο που ομολογεί ότι παρέλαβε – παρέδωσε ο Τσουκάτος! Περιμένουμε να μιλήσει ο Χριστοφοράκος. Αλλά να μιλήσει πραγματικά. Αληθινά. Και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Κατά τα λοιπά: «Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»!


Σχολιάστε εδώ