Εκπομπή και από μη δηλωθείσα συχνότητα

Σε αναδιάταξη των όρων εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών προχωράει η κυβέρνηση. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμπουν και σε συχνότητα που δεν έχουν δηλώσει, αρκεί να μη δημιουργούν παρεμβολές. Σύμφωνα με το άρθρο 50 για την «προσωρινή εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών», η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί «να επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας να εκπέμπουν προσωρινώς όχι μόνο από τις δηλωθείσες στο ΕΣΡ θέσεις, αλλά και από δίαυλο διάφορο του δηλωθέντος στην ανωτέρω Αρχή για τις θέσεις αυτές». Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η «μακροχρόνια χρήση του συγκεκριμένου διαύλου» και ασφαλώς η μη δημιουργία παρεμβολών στις ένοπλες δυνάμεις, την ΥΠΑ και άλλον νομίμως λειτουργούντα φορέα. Επίσης πρέπει να προκύπτει πως η επαναφορά των σταθμών σε δηλωθείσα συχνότητα δημιουργεί παρεμβολές σε άλλους. Οι αναφορές αυτές ίσως φωτογραφίζουν περίπτωση τοπικού σταθμού στην Αττική που δεν έχει νόμιμη συχνότητα και μετακινείται από δίαυλο σε δίαυλο.
«Έτοιμος» ο οριστικός χάρτης
της ψηφιακής
Μια ακόμη ρύθμιση που υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζει πως μέχρι να χορηγηθούν οι οριστικές άδειες, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κάθε είδους απασχολούμενου προσωπικού στους νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ και τον οριστικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διορθώσεις. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση ως τον Σεπτέμβριο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και η κοινή υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές τηλεοπτικού εξοπλισμού (ψηφιακοί δέκτες και τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη).
Τηλεπικοινωνιακή ενίσχυση
των εφημερίδων
Υποστήριξη των εφημερίδων με ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα επιχορηγεί τους λογαριασμούς των παγίων τελών ευρυζωνικών συνδέσεων σε ημερήσιες εφημερίδες (πανελλαδικής κυκλοφορίας και τοπικές), δεκαπενθήμερες, μηνιαίες και περιοδικά, ανάλογα και με τον αριθμό των εργαζομένων. Εκτός από τα ποσά επί των παγίων τελών, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιδοτηθούν μία φορά για την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου ευρυζωνικών υπηρεσιών μέχρι και 75% του ποσού που απαιτείται. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παρεμβαίνει και στην επιδότηση της αεροπορικής μεταφοράς των εφημερίδων. Η τροπολογία αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει τη διαφορά του αεροπορικού κομίστρου, που διαμορφώνεται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον χαμηλότερο τιμολόγιο εμπορευματικής μεταφοράς των επιβατικών αεροπορικών εταιρειών και του ειδικού
τιμολογίου».


Σχολιάστε εδώ