Εγώ δεν πουλώ την Κύπρο, εάν θα πωληθεί, θα πωληθεί από την Τουρκία, λέει ο Ταλάτ!

Δεν πωλείται

Όπως είπε ο κ. Ταλάτ την περασμένη Τρίτη στην κατεχόμενη Κύπρο, «εγώ δεν πουλώ την πατρίδα μου. Εάν συμβεί αυτό, θα προέλθει από την Τουρκία». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των κατεχόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Ταλάτ να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του ότι πουλά την πατρίδα του, απάντησε: «Πώς μπορεί να πουλήσει κάποιος την πατρίδα που ζει ο ίδιος, που θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια του; Η μόνη που θα μπορούσε να πουλήσει τους Τουρκοκύπριους είναι η Τουρκία. Ως Τουρκία εσείς μπορείτε να εγκαταλείψετε την Κύπρο. Η Τουρκία λέγοντας ”Εντάξει αδερφέ μου, εγώ εγκαταλείπω, ανοίγω τα λιμάνια και τις εισόδους μου (στους Ελληνοκυπρίους), δεν ασχολούμαι πια με την Κύπρο”, μπορεί να μας πουλήσει».

Χριστόφιας υπέρ Ανάν

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην περίοδο των δημοψηφισμάτων του 2004, τονίζοντας ότι ο νυν κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ήταν θετικός έναντι του Σχεδίου Ανάν. Αυτό πρόσθεσε διεφάνη στη σύσκεψή του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Όμως, είπε, στην Κεντρική Επιτροπή η απόφαση άλλαξε. Είπε, μάλιστα, ότι τίποτε δεν έγινε απλά και αθώα. Πάντως, είπε, εάν το ΑΚΕΛ έλεγε «ναι», οι Ελληνοκύπριοι θα ενέκριναν, κατά την εκτίμησή του, το Σχέδιο Ανάν.

Ο Τάσσος

Βεβαίως, παρατήρησε, ενώ στην εποχή του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου δεν ήταν πιθανό να δημιουργηθούν ούτε οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Προχώρησε ακόμη ένα βήμα, διατυπώνοντας τη γνωστή του θέση ότι το έτος 2010 είναι σημαντικό, διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η λύση και να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα και μάλιστα προ των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα την άνοιξη, μάλλον Απρίλιο του 2010.

Πολιτική ισότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία

Μιλώντας για τη λύση, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε:

• Στο θέμα των εγγυήσεων. Σχολιάζοντας την άποψη ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Κύπρο, άρα οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται εγγυήσεις, αντέτεινε την εξής θέση: Εφόσον η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτεθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται κάποιοι τον τουρκικό στρατό. Σημείωσε, πάντως, ότι οι τουρκικές εγγυήσεις και η συνέχισή τους είναι σημαντικές για τους Τουρκοκυπρίους.

• Στην πολιτική ισότητα. Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την πολιτική ισότητα, λέγοντας ότι πρέπει να είναι και αριθμητική. «Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, θα αισθάνεστε (απευθυνόταν προς τους Τουρκοκύπριους) αδύναμοι».

• Στο θέμα της εσωτερικής ιθαγένειας. Όπως επισήμανε το θέμα της εσωτερικής υπηκοότητας θα ανήκει στα «συνιστώντα κρατίδια».

• Στο θέμα της ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι σε μια ομοσπονδία δεν υπάρχουν δυο κυριαρχίες. Βεβαίως, δεν διευκρίνισε εάν η λύση την οποία υποστηρίζει είναι ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Εάν λάβει κάποιος υπόψη του προηγούμενες δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι το παρώνυμο της συνομοσπονδίας και ότι θέλει αριθμητική ισότητα, μπορεί να κατανοήσει πού η τουρκική πλευρά οδηγεί τη λύση.


Σχολιάστε εδώ