Διχάζει η πρόταση Αράπογλου για την εξαγορά χρεογράφων

Μετά τη μεγάλη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, λόγω των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές που προκάλεσε η ανακοίνωση Αράπογλου για τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι περισσότεροι τραπεζίτες της χώρας εκτιμούν ότι για αρκετό καιρό κλείνει ο δρόμος των ελληνικών τραπεζών προς την άντληση κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, την ώρα μάλιστα που, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της, η κρίση «έκαψε» 3,3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια των τραπεζών.

Παράλληλα, όμως, διχασμένοι είναι οι τραπεζικοί παράγοντες της χώρας για τις επιπτώσεις που θα έχει η πρόταση της ΕΤΕ για την εξαγορά των υβριδικών τίτλων της τράπεζας στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της χώρας: πολλοί φοβούνται ότι το μεγάλο ποσοστό της έκπτωσης, σε σχέση με την ονομαστική αξία, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στις ελληνικές τράπεζες, δυσκολεύοντας την άντληση κεφαλαίων από αυτήν την πηγή και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ αρκετοί κρίνουν ως ελκυστικές τις προσφερόμενες τιμές.

Η διοίκηση της Εθνικής ανακοίνωσε ότι προτίθεται άμεσα, παράλληλα με τις διαδικασίες άντλησης 1,25 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο, να επαναγοράσει από τους επενδυτές υβριδικούς τίτλους ονομαστικής αξίας 1,050 δισ. ευρώ, σε τιμές έως και 40% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Πρόκειται για ειδικού τύπου μακροχρόνια χρεόγραφα με εγγύηση κεφαλαίου από την ίδια την τράπεζα, που αν και αποτελούν στην ουσία δανεισμό, επιτρέπεται να συνυπολογίζονται στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, βελτιώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Λόγω αυτής της ιδιομορφίας τους, οι τίτλοι αυτοί ονομάζονται υβριδικοί.

Μερίδα τραπεζικών παραγόντων υποστηρίζουν ότι το μεγάλο ποσοστό της έκπτωσης που προσφέρει η Εθνική θα απογοητεύσει τους κατόχους των προνομιούχων τίτλων, με αποτέλεσμα να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις εκδόσεις τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, ακριβώς σε μια στιγμή που αρκετές σχεδίαζαν να προσφύγουν στη διεθνή αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια. «Κλείνει σε όλους τον δρόμο προς το Χρηματιστήριο και τώρα φέρνει εμπόδια και στην προσφυγή στη διεθνή αγορά για χρηματοδότηση», λένε για τις επιλογές της διοίκησης της ΕΤΕ αρκετοί τραπεζικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν ο κ. Αράπογλου δεχόταν εξαρχής να πάρει το σύνολο των κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων που αναλογούσαν στην Εθνική, από το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, αρκετά τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής στους ομολογιούχους είναι στην πραγματικότητα ελκυστική, αν εκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες της εξίσωσης, και δεν θα προκαλέσει κλονισμό της εμπιστοσύνης στους τίτλους των ελληνικών τραπεζών. Όπως υπογραμμίζουν οι τραπεζικοί παράγοντες αυτού του «στρατοπέδου», η κατάρρευση της Lehman Brothers έδειξε στις αγορές ότι οι εγγυήσεις των τραπεζών στους τίτλους τους είναι επισφαλείς, ενώ και η κρίση ρευστότητας μείωσε δραστικά την εμπορευσιμότητα των υβριδικών τίτλων όλων των τραπεζών διεθνώς.


Σχολιάστε εδώ